پربازدیدترین ها

سرویس: ویژه کد خبر: 13219 ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۲

حشمت اله حیدری ،کارشناس سیاسی /جایگاه واقعی مردم در مدیریت شهری کجاست؟

حشمت اله حیدری ،کارشناس سیاسی /جایگاه واقعی مردم در مدیریت شهری کجاست؟

این روزها در شهر ما مثل خیلی از شهرهای دیگر بازار نقد و تمجید از عملکرد شورای اسلامی شهر و شهرداری داغ شده و هر چه به ایام انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا که امسال با همزمان شدن ایام انتخابات ریاست جمهوری نیز حساس تر گردیده است نزدیک می شویم، فضای حاکم بر شهرمان رنگ و بوی انتخاباتی تری خواهد گرفت.

images (1)

در این میان افراد مختلفی از گروه ها، احزاب، سلیقه ها و اقشار مختلف مردم به عنوان نامزد انتخاباتی خود را برای کارزار شورای شهر که از آن به پارلمان شهری و یا محلی تعبیر می شود آماده می سازند.عرصه ای که در آن تمامی نامزدها با شعار خدمت رسانی پا در گود انتخاباتی گذارده و هدف خود را توسعه و ترسیم افق های تازه شهری قلمداد می کنند.

آنچه مشهود است حضور نامزدهای محترم در فضاهای غیر رسمی انتخاباتی از جمله ورود به مجامع عمومی، مراسمات و مجالس ترحیم , فاتحه خوانی,حضور در مراسمات ملی ومذهبی رسمی، ارسال پیامک ها، قلم فرسایی در عرصه رسانه های مکتوب و مجازی، یارگیری ها و تهیه لیست های انتخاباتی است.

ورود به اين عرصه ها فرصت مناسبی را برای این افراد فراهم می آورد تا به تبیین اهداف، اندیشه ها و ارائه برنامه های پیشنهادی خود بپردازند. بطوریکه در بسیاری از این قبیل برنامه های ارائه شده و قلم فرسایی های رسانه ای بخشی از آمال و آرزوهای دست یافتنی و دست نیافتنی نامزدها بدون لحاظ نمودن کمبودها، نیازها، چالش ها و ظرفیت های واقعی منطقه و شهر بیان می گردد!. در برخی از این اظهار نظرهای رنگارنگ جایگاه واقعی شوراهای اسلامی بالاخص در شهرها به خوبی درک نگردیده و سطح توقعات عمومی را از این نهاد مردمی گاه بسیار بلند و دست نیافتنی و گاهی سطح آن را به یک نهاد پایین دستی می کشانند. که گویی کاری جز اشتغال زایی و جابجایی نیروها و ورود به عرصه های عملیاتی شهری برای آن متصور نیست، و نهادی همچون شورای شهر را به شورای شهرداری تبدیل می نماید. با کمی تفکر و بهره مندی از نظرات صاحب نظران می توان دریافت که این گونه سطحی نگری ها ناشی از عدم شناخت کافی بر قوانین و مقررات شهر و شهرداری و آشنایی با حیطه وظایف شوراهای اسلامی در شهر هاست. به نظر نگارنده که خود از نزدیک با فعالیت های دو نهاد ارزشمند مردمی که در خط مقدم خدمت رسانی حضوری فعال و گسترده دارند، یعنی شهرداری و شورای اسلامی شهر آشناست، می توان اظهار داشت که آشنایی با این قوانین، شرح وظایف و عمل به آنها خود در بر گیرنده بهترین و کامل ترین اهداف، سیاست ها و برنامه های حوزه شهری است. در این قوانین شورای اسلامی شهر یک جایگاه سیاست گذار و نظارتی داشته و اصلی ترین وظیفه‏ی آن بررسی و شناخت کمبودها، نیازها و نارسایی های اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، بهداشتی، اقتصادی و رفاهی شهر و تهیه طرح ها و پیشنهادهای اصلاحی در این خصوص است. و این میسر نیست مگر اینکه اعضاي محترم شوراهای شهر خود را نماینده واقعی مردم دانسته و شهروندان محترم را در مدیریت شهری سهیم و شریک نمایند. یعنی در واقع شوراهای اسلامی شهر باید زمینه را جهت تشویق و ترغیب مردم به مشارکت در مدیریت شهری فراهم آورده و برنامه ریزی های لازم را در خصوص مشارکت مردم در انواع مختلف خدمات قابل ارائه انجام دهند. این همان اصل مغفول مانده در برنامه های پیشنهادی نامزدهای محترم است که باید مورد توجه قرار گیرد.

و در کلام آخر می توان گفت که شوراها باید با زمينه سازي و برنامه ريزي مدیریت امور شهری را به صاحبان شهر که همان شهروندان هستند واگذار نمایند و این همان وظیفه اصلی شوراهای اسلامی در شهرهاست.