پربازدیدترین ها

سرویس: ویژه کد خبر: 179544 ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۲

ناآگاهی از روش های صحیح کشاورزی؛

دود آتش مزارع هم مهمان آسمان سرپلذهاب شد/ آتش زدن بقایای محصول عملی مضر و فراگیر

بازی دراز 1404:پس از پایان فصل برداشت گندم وجو از مزارع شهرستان سرپلذهاب و با شروع کشت دوم در این زمین‌ها یکی از روشهای مورد استفاده کشاورزان برای آماده کردن زمین، سوزاندن باقیمانده ساقه های کاه وکلش گندم وجو است که آلودگی های زیست محیطی فراوانی را به دنبال دارد.

دود آتش مزارع هم مهمان آسمان سرپلذهاب شد/ آتش زدن بقایای محصول عملی مضر و فراگیر

به گزارش بازی دراز، مدیریت بقایا دربحث کشاورزی شامل روشهایی است که پس از خاتمة دورة کاشت، داشت و برداشت محصول بر روی بقایای آن اعمال میشود . این روشها عبارتند از جمع آوری، شخم زدن، دیسک زدن، دفن کردن، سوزاندن و همچنین دست نخورده گذاشتن بقایا.
سوزاندن بقایا یکی از معمولترین روشهایی است که بدین منظور مورد استفاده قرار می‌گیرد و بصورت آتش زدن یک توده گیاهی در محیط بسته و یا در فضای آزاد صورت گیرد. 
سوزاندن با استفاده از مواد نفتی و آتش زدن آنها و نیز با بهره گیری از انواع شعله افکنهای دستی و موتوری صورت می‌گیرد.


سوزاندن که به گفته برخی ازکشاورزان یکی از آسانترین راههای مورداستفاده برای آماده کردن زمین کشاورزی جهت کشت دوم است مضرات و زیانهای بسیاری در زمینه زیست محیطی دارد.
برخی از کشاورزان شهرستان سرپلذهاب نیزهرساله پس ازبرداشت مزارع گندم وجو خود باقیمانده آنرا با استفاده از آتش از بین می برند که دود ناشی از آن آلودگی های بسیاری را بوجودآورده وزندگی مردم را با مشکلاتی روبرو می کند.
شعله های آتش و دود ناشی از این آتش سوزی ها گاهی کل منطقه را فرا می گیرد.
 آتش زدن کشتزارها به غیر از آنکه چهره ی بدی از طبیعت را نشان می دهد باعث مشکلات زیست محیطی زیادی برای مردم و اکوسیستم منطقه خواهد شد.
 بقایای گیاهی که توسط آتش ازبین می رودکاربردهای فراوانی دارد که از آن جمله میتوان به ایجاد پناهگاه برای موجودات ریز خاکزی، موانعی در مقابل قطرات باران، تأمین غذای دام، مصارف سوختنی و اصلاح خاک اشاره نمود. 
آتش زدن یک عمل سریع و حاد برای تغییر محیط است.
امروزه تحقیقات نشان داده است که می توان از کاه وکلش درزمینه ساخت ظروف یکبارمصرف وساخت نوعی اتانول استفاده کرد.
 آتش زدن در اکوسیستم های طبیعی و اکوسیستم های تحت مدیریت انسان می‌تواند از قدرت تخریبی و آلوده کنندگی بسیار زیادی برخوردار باشد.


  آتش زدن مزارع با توجه به این که گاهی وسعت زمینهای آتش زده خیلی زیاد می باشد باعث تولید حرارت ، دود و گرد غبار و گاز دی اکسید کربن می شود که هر سه مورد ذکر شده از آلاینده های زیست محیط می باشد وافزایش آن در سطح کره زمین باعث خسارت جبران ناپذیری به محیط زیست شده است با توجه به بالا رفتن دمای کره زمین در چند دهه اخیر به علت سوخت وسوز مواد فسیل و همچنین اثر پدیده گلخانه ای گاز دی اکسید کربن که خود حاصل از سوختن مواد کربنی می باشد و همچنین با توجه به بالا بودن گرد وغبار و دوده های حاصل از نقص سوختن مواد انرژی در سطح کره خاکی وهمچنین آتش زدن و سوختن پسمانده های گیاهی در مزارع نیز باعث افزایش بیشتر میزان آلاینده دود و گرد غبار در فضا و سطح کره زمین می شود که همه اینها باعث افزایش آلایندهای زیست محیطی می گردد.
این آتش سوزیها اغلب به علت عدم توجه کافی کشاورزان سبب سرایت آن به زمینهای اطراف شده وبعضی اوقات آتش سوزی درمراتع وجنگلهای کوهستانی راباعث میشود که درهفته گذشته نیز شاهد ازبین رفتن 35 هکتارازمراتع وجنگلهای بلوط شهرستان دراثر آتش زدن مزارع کشاورزی وسرایت آن به اطراف بودیم.
درگفتگوهای انجام شده باکشاورزان شهرستان دلیل خاصی برای این کار بیان نمی شود.
آقای رضایی ازکشاورزان باسابقه سرپلذهابی است که باخبرنگارماگفتگوکرد.
وی عنوان میکند به خاطر کشت سریع ذرت درزمینهای کشاورزی وعدم وجود فرصت کافی مجبوریم باقیمانده گندم رابااستفاده ازآتش ازبین ببریم. 
برخی دیگر آنرا برای ازبین بردن تخم علفهای هرز موجود در باقیمانده مزارع وکشتن آفات موجود درزمینهای کشاورزی عنوان می کنند که اگر هم درست باشد بازهم درمقابل ضرروزیانهای بسیاری که دارد نمی تواند این عمل خطرناک وآلوده ساز را موجه نماید.
اما این عمل علاوه برمشکلات زیست محیطی خود برای شهروندان نیز مشکلاتی رابوجودآورده است .
دودحاصل ازاین آتش سوزیها حاوی دی اکسیدکربن بسیاری است که باعث بوجودآمدن مشکلات تنفسی میشود.
 افرادی که ازمنزل خارج نمیشوند نیز تحت تاثیر این دود قرارمیگیرند زیراکه دستگاههای خنک کننده آبی که بیرون ازساختمان میباشندبخش وسیعی از این دود را به داخل ساختمان انتقال می دهند.
آقای فرامرزی ازشهروندان سرپلذهابی درگفتگوباخبرنگارما ازاین عمل کشاورزان گلایه کرده وگفت: کشاورزان باآتش زدن باقیمانده زمینهای کشاورزی خود هوای شهرراآلوده کرده وتنفس مردم بامشکل انجام میشود.
وی تصریح می کند: دراین فصل گرما آتش زدن زمینهای مزروعی برداشت شده اطراف شهر نیز مزیدبرعلت شده وگرمای بیشتری راتولیدمیکند.
دود حاصل ازآتش زدن زمینهای کشاورزی را اگر درکنار گردوخاکی قراردهیم که مهمان همیشگی آسمان سرپلذهاب شده اند به وضعیت نامطلوب وخارج ازاستاندارد آب وهوای شهرستان پی خواهیم برد.
اما چه راههایی برای جلوگیری از آتش زدن باقیمانده زمینهای کشاورزی وجوددارد.
از جمله مهمترین برنامه هایی که میتواند ازاین روش مضر پیشگیری وجلوگیری کند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
الف) اطلاع رسانی جهاد کشاورزی و سازمان محیط زیست جهت بالابردن فرهنگ عمومی مردم مخصوصا" کشاورزان نسبت به خطرات جدی این نوع فعالیتها.
ب) اقدام افرادبومی محلی در جلوگیری نمودن از به آتش کشیدن مزارع توسط کشاورزان .
ج) اقدام وبرخوردقاطعانه نهاد های نظارتی مانند نیروی انتظامی ،بخش حقوقی جهادکشاورزی،دستگاه قضا و... با متخلفین.
مدیریت جهادکشاورزی شهرستان به خبرنگارما گفت: اطلاع رسانی ازمضرات این روش درسطح وسیعی حتی ازطریق صداوسیمای استان انجام گرفته است.


وی خاطرنشان کرد: آتش زدن باقیمانده محصول زمینهای کشاورزی علاوه برمشکلات زیست محیطی سبب ازبین رفتن مواد معدنی خاک نیز میشود که میتواند درسطح برداشت زمین تاثیرگذارباشد.
مهندس پورمرادجانی افزود: بروشورهای تهیه شده دراین زمینه نیز دربین کشاورزان تقسیم شده است.
وی تصریح کرد: کارشناسان مراکز کشاورزی شهرستان بصورت مداوم وچهره به چهره باکشاورزان محلی درارتباط بوده وآنهاراازمضرات آتش زدن باقیمانده های مزروعی خودآگاه می نمایند.

یکی از راههای جلوگیری از این پدیده برخوردقاطع با متخلفین می باشد که اداره محیط زیست شهرستان از جمله نهادهای پیش رو دراین زمینه است.

رئیس اداره محیط زیست سرپلذهاب درگفتگوباخبرنگارما گفت: کمبود نیروی انسانی و کافی نبودن اهرم فشار برخوردبا متخلفین از جمله موانع موجود سرراه مبارزه بااین پدیده است . 

علی زمان خانمحمدی افزود : این اداره آمادگی دارد تا درصورت حمایت قاطع دستگاه قضا و نیروهای انتظامی با متخلفین برخورد نماید.


شایسته است کشاورزان گرامی بادرنظرگرفتن آب وهوای مملوب ازگردوخاک شهرستان ازسایرروشهای مدیریت باقیمانده های کشاورزی استفاده نمایند تا مشکلات تنفسی شهروندان را چندبرابرنکنند.
انتهای پیام/س.ش