پربازدیدترین ها

سرویس: اجتماعی کد خبر: 181842 ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲

بمناسبت روز فرهنگ پهلوانی؛

جای خالی پهلوانی میان قهرمانان/ وقتی ورزشکار خودرا بی قید وبند می بیند

بازی دراز 1404 : روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای یادآور حماسه امیرالمومنین(ع) درمبارزه با عمروبن عبدود است وتجلی روحیه پهلوانی توسط امیرمومنان می باشد خصوصیتی که این روزها کمتر میان قهرمانان ورزشی دیده می شود.

جای خالی پهلوانی میان قهرمانان/ وقتی ورزشکار خودرا بی قید وبند می بیند

به گزارش بازی دراز، هفده شوال روزی است که حضرت علی با عمروبن عبدود پهلوان معروف عرب مبارزه کرد و او را شکست داد و پرچم اسلام را سر بلند و پرچم کفر را واژگون ساخت ، به همین دلیل این روز را به عنوان روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای نامیده اند.

ورزش زورخانه‌ای یا ورزش باستانی ویا ورزش پهلوانی نام مجموعه حرکات ورزشی با اسباب و بی‌اسباب و آداب و رسوم مربوط به آن هاست که در محدوده تاریخی و فرهنگی ایران از گذشته‌های دور رواج داشته‌است.

ورزش های زورخانه‌ای نام دیگر ورزش های باستانی ایرانیان است. جایی که در آن به ورزش باستانی می‌پردازند زورخانه نام دارد هم چنین در زورخانه علاوه بر ورزش زورخانه ای کشتی پهلوانی نیز گرفته می شود.

ورزشی که به دلایل نظامی و با الهام از حرکات رزمی در میادین جنگ به خصوص در نبردهای تن به تن پا گرفت. ورزش و فرهنگی که ریشه در ایران باستان دارد و با آیین‌های مهرپرستی در آمیخته، اما پس از اسلام با ادغام با آیین‌ها و ارزش‌های اسلامی به حیات خود ادامه داد و فرهنگ موسوم به پهلوانی را وارد جامعه کرد.

در این راستا گروه‌هایی مانند «فتیان» و «شاطران» و «عیاران»، جوانمردانی بودند که رسم «فتوت» و «پهلوانی» را بنیان نهادند و طبعاً آداب و آیین آن‌ها از مکتب «عرفان» و «تصوف» نشئت می‌گرفت. همان‌طور که بسیاری از آداب زورخانه نمادی از مشرب عارفانه و فتوت است.

مسئله فرهنگ و آیین و ورزش زورخانه است که قطعاً با آیین‌های پهلوانی دوران باستان پیوند آشکار دارد و همانندی بسیار نزدیک معابد مهری و ساختمان زورخانه، از یک‌سو و رواج آیین‌های مانی و مهرپرستی در سنن زورخانه، ارتباط این نهاد را به وضوح با دوره اشکانیان اثبات می‌نماید.»

ذکر این نکته درباره شکل کنونی زورخانه‌ها جالب می‌نماید که مهم‌ترین ویژگی ساختمان‌های زورخانه‌های فعلی پایین‌تر بودن زورخانه‌های از سطح زمین و داشتن دری کوچک است که به روایتی دلیل اصلی آن استتار و مخفی بودن محل تمرین پهلوانان و قهرمانان مردم  در دوره حاکمان ستمگر بوده است.

پروندۀ ثبت جهانی آیین های پهلوانی و زورخانه‌ای به کوشش فدراسیون ورزش پهلوانی و زورخانه ای ایران با همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آماده گردید. آیین های پهلوانی و زورخانه‌ای در تاریخ ۲۵ آبان ۱۳۸۹ برابر با ۱۶ نوامبر ۲۰۱۰ در فهرست میراث معنوی یونسکو از سوی ایران به ثبت جهانی رسید.

دانشنامه بروک‌هاوس آلمانی، با استناد به تحقیقات دانشگاه ورزش آلمان واقع در شهر کلن، ورزش زورخانه ای را در کتاب اصلی و جلد ویژه ورزش، قدیمی ترین ورزش بدن‌سازی جهان معرفی میکند.

گسترش فرهنگ پهلوانی از منویات مقام معظم رهبری است  که به خوبی از سوی فدراسیون پهلوانی و زورخانه ای با راه اندازی ستاد ترویج فرهنگ پهلوانی در حال پیگیری است.

 ظرفیت ثبت روزی در تقویم رسمی کشور با نام فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای (17 شوال) یک موقعیت مناسب است که می تواند فعالیت های فراگیری را در زمینه فرهنگ سازی مرام پهلوانی و اخلاق ورزشی در قشرهای گوناگون از جمله جامعه ورزش کشور به عنوان الگوهای موثر نهادینه کند.

درج و تصویب" روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای" در متن تقویم رسمی کشور، با هدف پاسداری وترویج فرهنگ ارزشمند پهلوانی و جوانمردی و همچنین در راستای اهداف یونسکو در زمینه حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس انجام شده است .

امیدواریم که این مناسبت فرهنگی بتواند بهانه خوبی برای ترویج اخلاق مداری و فرهنگ جوانمردی در کشور و هدیه ای معنوی به مردم جهان باشد.

انتهای پیام/ص