پربازدیدترین ها

کد خبر: 185139 ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۸

سیستم جذب خبرنگاران در کشور بازسازی شود/ قبیله گرایی سیاسی و خانوادگی ضعف جدی رسانه هاست/ اهالی رسانه کرمانشاه حمایت می شوند

مسئول سازمان بسیج رسانه کشور گفت: مهم ترین ضعف رسانه های ما قبلیه گرایی است. رئیس قبیله هرچه بگوید بقیه از آن حمایت می کند.

سیستم جذب خبرنگاران در کشور بازسازی شود/ قبیله گرایی سیاسی و خانوادگی ضعف جدی رسانه هاست/ اهالی رسانه کرمانشاه حمایت می شوند

به گزارش بازی دراز، 

به گزارش شبکه اطلاع رسانی مرصاد، محمود بصیری از سال گذشته به سمت ریاست سازمان بسیج رسانه کشور منصوب شد. او که در عرصه رسانه های کشور دارای سابقه است، آشنایی کاملی با این عرصه دارد.

 

او در گفتگویی که با خبرنگار شبکه اطلاع رسانی مرصاد در محل دفتر این رسانه داشت به آسیب شناسی رسانه های کشور پرداخت. حتی نگاهی هم به رسانه های استان کرمانشاه داشت و برخی از آن ها را دارای چهره ای کشوری دانست.

 

بصیری همچنین پیشنهاد ها و قول هایی هم برای بهبود فعالیت رسانه های استان کرمانشاه ارائه داد و تاکید کرد سازمان بسیج رسانه در این عرصه رسانه ها را حمایت می کند.

 

مشروح این گفتگو در ادامه می آید:

 

مرصاد : آقای بصیری! نگاه کلی به رسانه های استان کرمانشاه چگونه است و پتانسیل آن ها را چه میزان ارزیابی می کنید؟

 

بصیری: در خصوص فضای رسانه ای استان کرمانشاه در گذشته دیدگاه منفی نداشتم زیرا آوازه کار کردن و حرکت های رسانه ای غرب کشور به خصوص در حوزه استان کرمانشاه را در تهران شنیده بودم. استعدادهای خوبی در کرمانشاه در حوزه رسانه وجود دارد  به خصوص زمانی که دیدم انسان های دلسوز و پیشکسوت های خوبی در این حوزه فعالیت می کنند اما همانطور که  می دانیم دست فعالان این عرصه تنگ است.

 

از طرفی ضریب نفوذ اینترنت و تیراژ نشریات در استان کرمانشاه بالا نیست. این را نباید فراموش کرد که در این حوزه همه چیز پول نیست بلکه باید رسانه ای ها دور یکدیگر جمع شوند و هم فکری کنند زیرا این مسئله کمک بسیاری به فعایت ها می کند. 

 

 

در مجموع استان کرمانشاه یک استان قوی به خصوص از لحاظ  فکری و محتوایی رسانه ای است. بایستی ابزار بهتری در اختیار آنان قرار بگیرد.  باید مشخص شود که چه کسی متولی این مسئله است. اگر ارشاد متولی است و یا اگر ما می توانیم کاری را انجام دهیم باید ببینیم که چه راهی برای بهبود کمیت و کیفیت وضعیت رسانه ای استان کرمانشاه پیدا کنیم.

 

مرصاد: پس با توجه به این، توانمندی استان کرمانشاه را در سطح کشوری دیده اید؟

 

بصیری: بله. همانطور که عرض کردم این توانمندی های رسانه ای استان کرمانشاه را بارها دیده ام. همین رسانه شما (شبکه اطلاع رسانی مرصاد) فعال است و دیده می شود. نقل قول هایی خبری از استان کرمانشاه بسیار زیاد است. صفحه های استانی خبرگزاری هم فعال است. این ها برای استان کرمانشاه یک فرصت است.

 

مرصاد: آقای بصیری!  گاهی در دیگر استان ها و حتی در استان کرمانشاه دیده ایم که مسئولین دولتی با کنایه به برخی از رسانه ها گفته اند که مبنای کار رسانه ها دروغ نباشد. چند وقت پیش هم  آقای رئیس جمهور در اظهار نظری مشابه گفته اند برخی از رسانه ها دارای سپر آهنین هستند و کسی با آن ها کاری ندارد. نظر شما در خصوص این اظهارات آقای رئیس جمهور چیست؟

 

بصیری: در حوزه فعالیت رسانه ای معنای این حرف را نمی فهمم. با گوشه و کنایه این صحبت ها را بیان کردن امور ما پیش نمی رود. آقای رئیس جمهور،  حتما اطلاعاتی دارند که ما آن را در اختیار نداریم!  اما  آنچه  که من از رسانه  می دانم، رسانه های مد نظر ایشان رسانه هایی هستند که فیلتر شده اند.  حتی در دولت قبل که به اسم،  اصولگرا بود رسانه های خودی را فیلتر می کرد. بیش ترین مجوز را رسانه هایی که ایشان مد نظرشان هست دریافت کردند.

 

به نظر من آن رسانه ای محدوده امنیتی دارد که به سپاه عملا توهین می کند؛  فرماندهان سپاه که  کشور را  در مقابل  دشمن حفظ کرده اند را با طلحه و زبیر مقایسه می کند و اتفاقی هم برایش نمی افتد!

 

رسانه هایی دارای حصار امنیتی هستند که به شهدا توهین می کنند و کاریکاتور علیه آن ها می کشند اما اتفاقی برایشان نمی افتند! احتمالا مد نظر آقای رئیس جمهور همین رسانه ها بوده است. به نظر من ایشان باید وارد شود و مسئله حصار امنیتی رسانه هایی که به شهدا و ارکان انقلاب توهین می کنند و اتفاقی برایشان نمی افتد،  را پیگیری کنند و این مسئله را حل کنند.

 

مرصاد:  گاهی شاهد برخورد متناقض هستیم. مثلا به یکی از روزنامه ها که تیتری کنایه ای به پادشاه عربستان منتشر می کند، با تذکر کتبی و تهدید به توقیف مواجه می شود. حتی هفته نامه هایی هم بودند که به مباحث هسته ای پرداختند وتوقیف موقت شدند. اما در مقابل آن،  نشریاتی هستند که کاریکاتور موهنی می کشند اما برخوردی با آن ها نمی شود. شما به عنوان بسیج رسانه چه اقدامی برای اصلاح این شرایط می توانید انجام دهید؟

 

بصیری: ما دوستان را در همه رسانه ها توصیه می کنیم تا دست به اقدامات آشفته کننده ذهن مردم نزنند و تنش روانی برای مردم ایجاد نکنند. رسانه ها متاسفانه در ایران تیراژ بالایی ندارند یعنی مجموع تیراژ رسانه های ما مجموعا یک میلیون می شود اما این یک میلیون در جنجال های سیاسی آنچنان تیترهای خاصی می زنند که بسیاری از کشورهایی که روزنامه های آن ها تیراژ میلیونی دارد اینگونه عملکردی ندارند.

 

 

در همه دنیا قوانین و مقرراتی برای رسانه داری وجود دارد اما در کشور ما هنوز تکلیف بسیاری از اقدامات مشخص نیست. به خصوص بسیاری از رسانه های ما وابستگی سیاسی دارند و متولد و مورد حمایت احزاب سیاسی هستند و برخی از این احزاب سیاسی سر بر سفره دولت دارند و ابزار قدرت در اختیار آن هاست. به همین اساس نمی شود برآن رسانه فشار وارد کرد زیرا اگر فشار وارد شود چندین نفر صدایشان در می آید.  وقتی به رسانه ای گفته می شود که چرا توهین کرده ای، چندین نفر می گویند که آزادی رسانه ای نداریم اما در کجای دنیا می توان اینگونه صحبت کرد؟! ما زمان دولت اصلاحات را فراموش نکرده ایم که برخی ها به امام حسین (ع) توهین کردند. فراموش نکرده ایم که درزمان فعالیت همین دولت ولایت امیر المومنین را زیر سوال بردند.

 

پس باید برای این شرایط قانونی تنظیم شود. متولی آرا، افکار و اندیشه های مردم در این کشور رسانه ها هستند. رسانه ها پیام دارند اما در اینجا بیشتر به دنبال تیتر و لید و جنجال و تامین نظر آدم های سیاسی بالادستی هستیم.

 

خیلی از کسانی که قبلا به دولت های قبل یا خدمات می دادند و یا حمله می کردند و یا تندروی می کردند، امروز رسما در دولت فعالیت می کنند و دولت برایشان زمینه فعالیت ایجاد کرده است. این نشان می دهد که دولت عده خاصی را در رسانه ها در نظر گرفته است واتفاقا این عده هم سابقه تندروی دارند.

 

بسیج رسانه تنها می تواند همه را به در نظر گرفتن منافع ملی دعوت کند. رسانه  ها نباید اهداف حزبی را به شدت پیگیری کند. قبیله گرایی از یک خبرنگار باید دور باشد. خبرنگار پیامبر حقیقت در جامعه است و باید حقیقت را منتقل کند. بسیاری از ما ها در بازی  رسانه ای دشمن گرفتار می شویم و باید به این ها توجه کنیم.  این ها قوانین مشخصی و متولی خاصی ندارد . دولت به دولت تغییر می کند.

 

کسی که در دولت قبل به ارتباط داشتن با رسانه های خاص متهم بوده است و آن ها را تامین مالی می کرده است امروز در دولت جدید سمت گرفته است. لذا وقتی به این میزان رسانه دولتی می شود و ابزار قدرت ،  فشار و ابزاری برای انتخابات می شود این یک آفت است.  ما اگر زوری داریم باید مخاطب جذب کنیم. رسانه باید اثرگذار باشد. خیلی از رسانه ها در دولت های مختلف از دولت ها حمایت کرده اند اما باعث پیروزی دولت نشده اند به خاطر اینکه رسانه ها در کشور اثرگذار نیستند و مخاطب هم ندارند و فقط جنجال درست می کنند که این باید اصلاح شود.

 

چرا رسانه ای در شرق آسیا 14 میلیون تیراژ دارد اما کل رسانه های ما روی هم نزدیک به یک میلیون تیراژ می شود. یادمان نرفته است در دولت های مختلف رسانه های وابسته به دولت تمام قد پشت یک کاندیدا قرار گرفتند اما مردم به آن کاندیدا رای ندادند.  معلوم است که اثرگذار نیستند.

 

مرصاد: اولویت امروز رسانه های کشور را در چه می دانید؟

 

بصیری: رسانه های ما باید سیستم آموزش خبرنگار را بازسازی و بازطراحی کنند و خبرنگار را برای مواجهه با عرصه های مختلف از قبیل حوزه های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و .. آموزش دهند. خبرنگار باید منافع ملی کشور را در حوزه های مختلف در نظر بگیرد.

 

خبرنگار باید اقتصاد، تاریخ، سیاست و منافع ملی را خوب بشناسد و از قبیله گرایی و سیاسی بازی و حزب گرایی دوری کند.

 

خیلی از خبرنگارانی که اینگونه آموزش داده نشده اند، امروز ابزاری برای انتقال پیام غرب شده اند. در شبکه من و تو، یا دیگر شبکه های غربی فارسی زبان چه کسانی دارند فعالیت می کنند؟ این ها همان خبرنگارانی هستند که در رسانه های زنجیره ای فعالیت می کرده اند و امروز سراز آن جا در آورد ه اند.

 

 

سیستم سپردن منبر و تریبون باید یک اصول داشته باشد اما این اصول در کشورما نه به صورت نا نوشته و نه به صورت نوشته وجود ندارد. متولی هم ندارد  و هر کسی می آید از ظن خود یار مطبوعات می شود. فکر می کنیم با هزینه دادن و کمک های مالی این مشکلات حل می شود اما اینگونه نیست.

 

مرصاد: ضعف رسانه های امروز ایران در چیست؟

 

بصیری: مهم ترین ضعف رسانه های ما قبلیه گرایی است. رئیس قبیله هرچه بگوید بقیه از آن حمایت می کند.

 

مرصاد: منظورشما قبیله گرایی سیاسی است؟

 

بصیری: بله. البته در شهرهای کوچک قبیله های خانوادگی هم هستند. البته این مسئله شامل حال همه رسانه های ما نمی شود. انصافا رسانه هایی داریم که در طول تاریخ انقلاب این را نشان داده اند. هر جا این رسانه ها اشتباه کرده اند عذرخواهی کرده اند. هر جا که احساس کرده اند منافع آدم های خاص را پیگیری کرده اند کوتاه آمده اند و این رسانه ها قبل احترام هستند.

 

اگر بخواهم به نقطه ضعف دیگری هم اشاره کنم که در حوزه رسانه ها وجود دارد این است که رسانه های ما برد بلندی ندارند  و همه رسانه ها به فارسی فعالیت می کنند. رسانه ای نداریم که به عربی در کشورهای منطقه تاثیرگذار باشند. باید این رویه تغییر کند.

 

مرصاد: مانع این تغییر رویه به نظر شما در چیست؟

 

بصیری: باید متخصصین امر رسانه ها  را  وارد کار کنیم. البته این موضوع هم قابل توجه است که وقتی خوب به خبرنگاران نمی رسیم و معیشت آن ها را تامین نمی کنیم، رسانه به محل پرتاب خبرنگار به یک اداره خصوصی پردرآمد و یا یک اداره می شود. لذا خبرنگاران حرفه ای و متخصص ما  بعد از مدتی از عرصه عمل خارج می شوند و خبرنگاران جدید جای آن ها را می گیرند.

 

در این میان علل الخصوص خبرنگار حرفه ای در عرصه بین الملل نداریم. چهره خبری بین المللی نداریم. خبرنگاران ما ترجیح می دهند از این عرصه دور شوند چون تامین معاششان با مشکل روبرو می شود. همچنین این خبرنگاران از رفتارهای مدیران بالادستی و روسای قبیله ای خسته می شوند و به بیرون می روند.

 

مرصاد: سازمان بسیج رسانه برای حمایت از فعالان رسانه ای و به خصوص فعالان رسانه ای استان کرمانشاه چه اقدامی می تواند انجام دهد؟

 

بصیری: ما تمام قد برای ایجاد نظم خبری، ساماندهی جذب و به کار گیری خبرنگاران حرفه ای به خصوص به کارگیری خبرنگارانی که بتوانند در عرصه بین الملل فعالیت کنند، ایستاده ایم و هزینه های آن را هم متحمل می شویم. فقط همه باید پای کار بیایند.

 

رسانه ای های استان کرمانشاه دور هم جمع شوند و بسیج رسانه نیز در خدمت این عزیزان خواهد بود تا رسانه های استان همدیگر را تقویت کنند.

 

متاسفانه هنوز در استان کرمانشاه  برای رسانه ها یک صنف قدرتمند وجود ندارد که این مایع ضعف است.  این در حالی است که مثلا نانوایان و دیگر اصناف برای خود صنف دارند اما رسانه های کرمانشاه صنفی ندارند.

 

مرصاد: بله متاسفانه در کرمانشاه همینطور است که می فرمایید. چندین بار تلاش هایی برای تشکیل انجام شد اما در نهایت آن ها نیز به آفت وابستگی به دولت دچار شدند.

 

بصیری: تا زمانی که وابستگی و گرایش عملی و عملیاتی  به دولت یا گروه های خاص در کشور وجود داشته باشد صنف شکل نمی گیرد چون با اختلاف شدید روبرو می شود. البته در کشور هم صنف قدرتمندی نداریم.

 

مرصاد: به رسانه هایی های کرمانشاه چه قولی می توانید بدهیم تا شرایط بهبود پیدا کند؟

 

بصیری: من می توانم 2 قول به رسانه های کرمانشاه بدهم. اول اینکه در بحث آموزش تخصصی رسانه و آموزش زبان های مختلف اگر رسانه ای ها دور هم جمع شوند، ما می توانیم از اساتید ارزشمند برای آموزش آن ها استفاده کنیم.

 

قول دوم هم این خواهد بود که اگر رسانه ای ها دور هم جمع شوند و یک صندوق قرض الحسنه تشکیل دهند، به هر میزانی که در این صندوق بگذارند، ما 3 برابر آن ها را در اختیار صندوق قرار می دهیم