پربازدیدترین ها

سرویس: استانی کد خبر: 185313 ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۷/۲۱

پیامدهای منفی تعطیلی مرز رسمی پرویزخان بر روند صادرات کالا

بازارچه مرزی پرویزخان قصرشیرین که از آن به عنوان شاهراه بزرگ اقتصادی کشورمان یاد می شود به واسطه بروز برخی ناآرامی ها در اقلیم کردستان عراق از اوائل هفته جاری تعطیل شده است.

پیامدهای منفی تعطیلی مرز رسمی پرویزخان بر روند صادرات کالا

به گزارش بازی دراز، بخش زیادی از صادرات کالاهای کشورمان از طریق بازارچه مرزی پرویزخان قصرشیرین به سلیمانیه عراق انجام می شود اما ناآرامی های چند روز اخیر در این منطقه کردنشین و پرداخت نشدن حقوق معلمان و کارکنان گمرگ عراق موجب شده این افراد برای پیگیری مطالبات خود دست به اعتصاب بزنند.
اکنون 54 درصد صادرات کالاهای غیرنفتی کشورمان به عراق از طریق مرز رسمی و بین المللی پرویزخان قصرشیرین انجام می شود.
پیگیری کارکنان گمرک عراق برای دریافت حقوق و مطالبات خود و کار نکردن آنان در دو سه روز گذشته باعث شد تا روند واردات و صادرات کالا از مرز رسمی و بین المللی قصرشیرین متوقف شود که این امر اعتراض بازرگانان و تجار ایرانی و عراقی را به همراه داشته است.
در حالیکه بازرگانان و تجار فعال ایران و عراقی آماده ازسرگیری روند واردات و صادرات کالا هستند اما تعطیلی گمرک عراق در آن سوی مرز عملا کار تجارت کالاها از مرز رسمی و بین المللی پرویزخان قصرشیرین را متوقف کرده است.
با متوقف شدن روند صادرات کالا از مرز پرویزخان بازرگانان و تجار ایرانی بیش از طرف عراقی متحمل ضرر و زیان شده اند به ویژه فعالانی که در امر صادرات میوه و تره بار که از فساد پذیری بالایی برخوردار است در این چند روز که نمی توانند کالای خود را به سلیمانیه عراق صادر کنند، بسیار کلافه هستند.
علاوه بر این با متوقف شدن روند واردات و صادرات کالا بیش از یک هزار و 200 نفر از کارگران بازارچه پرویزخان که با حمل و تخلیه بارگیری کالا روزگار می گذرانند اکنون چند روزی است بیکار شده اند.
یکی از بازرگانان و تجار فعال در بازارچه پرویزخان قصرشیرین که سال های متمادی در امر صادرات میوه و تره بار فعال است با اشاره به پیامدهای منفی بسته شدن مرز رسمی پرویزخان گفت: متوقف شدن روند صادرات کالا از این معبر رسمی باعث شده تا فعالان این عرصه و همچنین صاحبان کامیون متحمل ضرر و زیان فراوانی شوند.
عالیشاه راستفر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با بسته شدن مرز رسمی و بین المللی پرویزخان ناچاریم کالاهای صادراتی خود را از طریق مرز خسروی به حکومت مرکزی عراق صادر کنیم که این امر مشکلات بسیاری برای ما ایجاد کرده است.
وی بیکاری کارگران شاغل در بازارچه، توقف بیش از حد کامیون های حامل کالاهای صادراتی در توقفگاهها و همچنین مرز خسروی، فاسد شدن کالاهایی که از فساد پذیری بالایی برخوردارند و عمل نکردن به تعهدات دو طرف را از جمله مشکلاتی ذکر کرد که با بسته شدن مرز پرویزخان برای بازرگانان و تجار ایرانی ایجاد شده است.
وی گفت: بخش زیادی از صادرات کشورمان به اقلیم کردستان عراق از طریق بازارچه مرزی پرویزخان انجام می شود و دولتمردان عراقی باید به این موضوع توجه داشته باشند که با ادامه وضعیت فعلی و اعتصاب کارکنان گمرک عراق بازار این کشور نیز تحت الشعاع قرار گرفته که ادامه این وضعیت پیامدهای منفی نیز برای آنان به همراه داشته است.
این بازرگان فعال در بازارچه پرویزخان قصرشیرین ادامه داد: دولتمردان عراقی باید نسب به رفع مشکلات موجود اهتمام بیشتری داشته باشند تا تجار و بازرگان دو طرف بیش از این متحمل خسارت های فراوانی نشوند.
مدیر بازارچه و مرز رسمی و بین المللی پرویزخان قصرشیرین اظهار کرد: دریافت نکردن چهار ماه حقوق کارمندان گمرک عراق علت اصلی متوقف شدن روند واردات و صادرات کالا از این معبر رسمی است.
حسین حسین زاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: از اوایل هفته جاری با اعتصاب کارکنان گمرک عراق کار روند واردات و صادرات کالا از مرز رسمی و بین المللی پرویزخان قصرشیرین متوقف شده و این امر مشکلات بسیاری به همراه داشته است.
وی ادامه داد: این در حالی است که تجار و بازرگانان ایرانی و عراقی حاضر به انجام مراودات تجاری هستند اما اعتصاب کارکنان گمرک عراق صادرات و واردات کالاهای مختلف از مرز رسمی پروزخان را غیرممکن کرده و این امر باعث شده تا تجار و بازرگانان دو طرف به ویژه تجار ایرانی متحمل خسارت های سنگینی شوند.
حسین زاده بیکاری کارگران و راکد ماندن تمام کارهای اداری را از دیگر تبعات منفی مسدود شدن مرز رسمی و بین المللی پرویزخان و متوقف شدن روند صادرات کالا از این معبر رسمی عنوان کرد.
وی گفت: با متوقف شدن روند صادرات کالا از این معبر رسمی علاوه بر اینکه تجار و بازرگانانی که در امر صادرات میوه و تره بار که از فساد پذیر بالایی برخوردارند متحمل ضرر و زیان فراوانی شده اند باعث شده تا بسیاری از کارگان شاغل در این بازارچه نیز که با حمل و جا به جایی کالا ارتزاق می کردند بیکار و خانه نشین شوند.
وی افزود: بیکاری کارگران شاغل در بازارچه پرویزخان عملا بر وضع معیشتی آنان و بهبود وضعیت اقتصادی منطقه تاثیرمنفی گذاشته است ضمن اینکه صادر نشدن کالاها از این معبر رسمی بار روانی منفی نیز در بین تجار و بازرگانان فعال ایرانی ایجاد کرده است.
مدیر بازارچه پرویزخان اضافه کرد: با اعتصاب کارکنان گمرک عراق کار ترانزیت سوخت از این معبر رسمی و همچنین تردد مسافر عملا متوقف شده است ضمن اینکه با مسدود شدن این مرز احتمال دارد سوخت مورد نیاز نیروگاههای کشور را نیز با مشکل مواجه کند.
وی افزود: مسدود شدن مرز رسمی پرویزخان از سوی طرف عراقی باعث شده تا کامیون های ترانزیت سوخت نیز همانند کامیون دارانی که دیگر کالاها را از طریق این معبر رسمی به عراق صادر می کنند ساعت ها در دو طرف مرز معطل بمانند.
حسین زاده خاطرنشان کرد: با امضای تفاهمنامه بین مسئولان ایرانی و عراقی هر یک از دو طرف که بنا به دلایل مختلف قصد مسدود کردن مرز رسمی پرویزخان را دارند باید سه روز تا یک هفته قبل این مورد را به یکدیگر اطلاع دهند و این در حالی است که طرف عراقی بدون توجه به مفاد این تفاهمنامه و در جریان گذاشتن مسئولان ایرانی از روند صادرات و واردات کالا از این معبر رسمی جلوگیری کرده اند.
به گفته این مسئول برای از سرگیری روند واردات و صادرات کالا مسئولان عالی رتبه دو طرف اکنون در حال پیگیری موضوع هستند تا این مشکل با رایزنی های صورت گرفته در کمترین زمان ممکن رفع شود.
وی گفت: مذاکرات بین مسئولان جمهوری اسلامی و طرف عراقی در سطح عالی و همچنین در محل بازارچه قصرشیرین روزانه در جریان است تا روند واردات و صادرات کالا از این معبر رسمی هرچه زودتر از سرگرفته شود.
وی افزود: این در حالی است که تجار و بازرگانان عراقی نیز با فشار به مسئولان خود خواستار بازگشایی مرز رسمی و بین المللی پرویزخان هستند.
معاون سیاسی و اجتماعی فرماندار قصرشیرین نیز علت توقف صادرات کالا از مرز رسمی پرویزخان را اعتصاب کارکنان گمرک عراق عنوان کرد و گفت: مسدود شدن این معبر رسمی به تجار و بازرگانان دو طرف خسارت های زیادی تحمیل کرده است.
نعمت الله نازپرورده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به بیکار شدن بیش از یک هزار نفر از کارگران فعال در بازارچه پرویزخان گفت: با مسدود شدن این مرز هم اکنون کالاهایی مانند لبنیات و تره بار که از فساد پذیری بالایی برخوردارند از مرز خسروی به حکومت مرکزی کشور عراق صادر می شود که این امر ترافیک شدیدی را در نقطه صفر مرزی خسروی ایجاد کرده است.
معاون فرماندار قصرشیرین ابراز امیدواری کرد که با پیگیری مسئولان ایرانی و عراقی و رفع مشکل بوجود آمده در اقلیم کردستان عراق روند صادرات کالا از مرز رسمی و بین المللی پرویزخان در آینده نزدیک از سر گرفته شود.
وی یادآور شد: برای رفع مشکل بوجود آمده با فرمانداران شهرهای مختلف اقلیم کردستان عراق و دیگر مسئولان رایزنی هایی صورت گرفته و امیدست تا در آینده نزدیک با بازگشایی مرز پرویزخان قصرشیرین شاهد رونق و شکوفایی دوباره اقتصادی در این منطقه باشیم.
نازپرورده با اعتصاب کارکنان گمرک عراق عملا هیچگونه صادراتی از بازارچه های شیخ صالح، تیله کوه سرپل ذهاب و پرویزخان قصرشیرین به اقلیم کردستان عراق انجام نمی شود که این امر به طور حتم بر بازار این منطقه نیز تاثیر منفی بر جای گذاشته است.
وی ادامه داد: در چهار ماه نخست سالجاری 601 میلیون و 842 هزار دلار کالا از مرزهای پرویزخان و خسروی این شهرستان به عراق صادر شد.
معاون سیاسی و اجتماعی فرمانداری قصرشیرین وزن کالاهای صادر شده از این دو معبر رسمی به کشور عراق را یک میلیون و 709 هزار و 202 تن ذکر کرد و گفت: کالاهای صادر شده از مرزهای پرویزخان و خسروی قصرشیرین به عراق شامل سیمان خاکستری، کیک و بیسکویت، کولر آبی، گوجه فرنگی و رب گوجه، هندوانه، لبنیات، لوازم ساختمانی و میوه و تره بار است.
وی اظهار کرد: در مجموع 55 میلیون دلار کالا به ارزش وزنی 624 هزار و 749 تن از مرز رسمی خسروی و 546 میلیون و 842 هزار و 906 دلار کالا به ارزش وزنی یک میلیون و 84 هزار و 453 تن از مرز رسمی پرویزخان به اقلیم کردستان عراق صادر شده است.
وی ادامه داد: صادرات این میزان کالا با استفاده از 84 هزار و 345 دستگاه کامیون در مرزهای پرویزخان و خسروی انجام شده است.
نازپرورده اضافه کرد: میزان واردات سوخت مازوت از مرزهای پرویزخان و خسروی در چهار ماه نخست امسال 42 هزار و 10دستگاه تریلر کشنده به ارزش وزنی یک میلیون و 50 هزار و 250 تن بوده است.
معاون فرمانداری قصرشیرین افزود: مرز رسمی پرویزخان بزرگترین مرکز صادرات کالاهای غیرنفتی جمهوری اسلامی ایران به عراق است که به طور میانگین هر سال حدود 54 درصد از مجموع کل صادرات غیرنفتی کشورمان به عراق از طریق این مرز انجام می شود.
مرز رسمی پرویزخان تا قبل از مسدود شدن روزانه شاهد حجم بالایی از تزانزیت کالاهای صادراتی و تانکرهای سوختی و تردد مسافران و گردشگران به اقلیم کردستان عراق بود.
پایانه مسافری و تجاری پرویزخان در زمینی به مساحت 14 هکتار در حال احداث است که پایانه مسافری آن با زیربنای سه هزار و 700 متر مربع آماده بهره برداری است.
این بازارچه مرزی در ابتدا در زمینی به مساحت سه هکتار احداث شد ولی در سال های بعد این میزان به 30 هکتار افزایش یافت و اینک قرار است با اجرای طرح توسعه به 400 هکتار افزایش پیدا کند.
روزانه به طور میانگین شاهد تردد 150 مسافر به اقلیم کردستان عراق از طریق مرز رسمی پرویزخان هستیم که افتتاح بخش مسافری پایانه می تواند تاثیر بسیار زیادی بر افزایش تعداد مسافران داشته باشد.
همچنین روزانه بیش از یک هزار دستگاه کامیون حامل کالاهای صادراتی از مرز بین المللی پرویزخان و 500 دستگاه کامیون نیز از مرز خسروی به کشور عراق صادر می شود.
قصرشیرین در غرب استان کرمانشاه بیش از186 کیلومتر مرز مشترک با عراق دارد که در امتداد این مرز طولانی، دو مرز رسمی پرویزخان و خسروی فعال است که پرویزخان با اقلیم کردستان عراق و خسروی با حکومت مرکزی عراق و بخش عربی هم مرز است.