پربازدیدترین ها

سرویس: تازه های خبر کد خبر: 215269 ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۰

دوگانه های استیضاح وزیر آماده و آرام

«علی ربیعی» وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با گذشت تنها هفت ماه از دریافت رای اعتماد برای استیضاح و دفاع از عملکرد خود در صحن مجلس حاضر خواهد شد؛ وزیری که به گفته بسیاری از فعالان کارگری طی پنج سال اخیر بیشترین میزان تعامل را با آنان داشته است.

دوگانه های استیضاح وزیر آماده و آرام

به گزارش بازی دراز، به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، هفت ماه پس از آنکه نمایندگان مجلس با 191 رای «علی ربیعی» را برای بار دوم به عنوان وزیر تعاون٬ کار و رفاه اجتماعی راهی ساختمان این وزارتخانه در خیابان آزادی کردند، اکنون تصمیم دارند از طریق استیضاح بار دیگر کارنامه او را مورد قضاوت قرار دهند. 
رسانه ها روز سه شنبه پانزدهم اسفند به نقل ازعضو هیات رییسه مجلس از طرح استیضاح دو تن از وزیران خبر دادند. به گفته «اکبر رنجبر زاده» این طرح با 24 امضا به هیات رییسه تقدیم شده و بر اساس قانون مجلس، ربیعی و نیز «عباس آخوندی» وزیر راه و شهرسازی در هفته جاری برای پاسخگویی به دغدغه های نمایندگان در جلسه استیضاح بهارستان حضور خواهند یافت. 
موضوع استیضاح وزیران کابینه از سوی نمایندگان در قانون اساسی مورد تصریح و تاکید قرار گرفته است اما این استیضاح چه در زمانی که در حد گمانه زنی بود و چه اکنون که به مرحله اجرا و انجام نزدیک است، با حرف و حدیث های بسیاری همراه بوده و موافقان و مخالفان، تفسیرهای متفاوتی از آن ارائه داده اند. «اسحاق جهانگیری» معاون اول دولت در واکنش به استیضاح وزرای کابینه، این اقدام را حق قانونی مجلس دانست اما از منفی جلوه دادن دستاوردهای دولت به بهانه های مختلف انتقاد کرد. 
وزرای مورد استیضاح هم اگرچه مجلس را در پرسش و پاسخ از کابینه محق دانستند اما منتقد پروسه طی شده و دلایل طرح استیضاح در مقطع کنونی هستند. علی ربیعی در گفت وگوهایی مختلف بیش از آنکه نگرانی از استیضاح یا حتی برکناری خود را منعکس سازد، می گوید نگران وزارتخانه ای است که به گفته او بزرگترین و حجیم ترین وزارت خانه کشور است و مراجعانش به گفته ربیعی اقشار کم در آمد و فقیر.
سومدیریت در مجموعه های اقتصادی، عدم واگذاری مجموعه های خصولتی به بخش خصوصی، افزایش بدهکاری مجموعه های سرمایه گذاری مثل سازمان تامین اجتماعی و سازمان بازنشستگی از مهمترین محورهای استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی است؛ محورهایی که هرچند ربیعی طرح آن ها را حق مجلس می داند اما منتقد محدودسازی عملکرد خود به سازمان های زیرمجموعه تامین اجتماعی است و می گوید: «فقط من را به شکل شرکت شستا می‌بینند. چرا کسی از من درباره کاهش فقر نمی‌پرسد؟» 
واقعیت آن است که زمزمه های آغاز استیضاح وزیر کار تنها چند روز پس از غرق شدن کشتی سانچی در آب های چین گسترش یافت؛ کشتی که حامل میعانات گازی بود و روز 24 دی ماه در نزدیکی سواحل شانگهای آتش گرفت و تمام خدمه خود را به کام مرگ فرستاد. 
با وجود آنکه علی ربیعی از نخستین مسوولان ایرانی بود که در محل حادثه حضور یافت و از نزدیک بر روند امداد رسانی این حادثه نظارت کرد اما این برای مخالفان و منتقدان عملکردش قانع کننده نبود و از همان زمان او به عنوان مسوول مستقیم این حادثه در تیررس انتقادات قرار گرفت. این حادثه اما پایان ماجرا نبود بلکه آغازگر رونمایی از بهانه های تازه ای برای تخریب وزیری بود که بیشترین ارتباط را با جامعه کارگری ایران دارد. 
در میان انتقادات موجود از عملکرد ربیعی، وضعیت سازمان تامین اجتماعی از مهمترین محورها و از نگاه مخالفان پاشنه آشیل وی به شمار می آید. شرایط دشوار این سازمان گرچه قابل انکار نیست اما تقلیل دلایل شکل گیری این شرایط به عملکرد پنج ساله ربیعی نمی تواند گرهی را از کار این سازمان بگشاید. بدهی های این سازمان، شرکت های ورشکسته زیرمجموعه و آینده آن از دغدغه های نمایندگان مجلس است که در قالب طرح استیضاح ربیعی نمود یافته است. 
«انتظار دارم استیضاح‌کنندگان مطابق سوگندی که یاد کرده‌اند، استیضاح را به همان دلیلی انجام دهند که می‌گویند»؛ این پاسخی است که ربیعی به گمانه های سیاسی بودن استیضاح می دهد و از آمادگی و آرامش خود برای حضور در صحن علنی سخن می گوید. از دیگر سو تیترهایی مانند «وزیر عذرخواهی نمی کند»، «وزیر به نمایندگان وقت نمی دهد» «وزیر ناکارآمد است» که طی روزهای گذشته در برخی رسانه ها در خصوص استیضاح ربیعی استفاده شده، حکایت از وجود نگاه هایی سیاسی به عملکرد ربیعی دارد. 
گروهی از موافقان استیضاح ربیعی در مجلس، او را ناکارآمد معرفی می کنند اما هیچ توضیح و نشانه مشخصی از ناکارآمدی او ارائه نمی دهند. کلیاتی چون حادثه کشتی سانچی، شرایط سازمان تامین اجتماعی و خط فقر و حقوق کارگران، موضوعاتی است که در اشارات مخالفان ربیعی مطرح می شود بی آنکه نمود عینی از آن تبیین گردد. 
ربیعی در حالی به کاستی در حمایت از کارگران متهم است که بسیاری از اصناف این استیضاح را آن هم در برهه ای که شورای کار برای تعیین نرخ دستمزد کارگران در تلاش است، به صلاح جامعه کارگری نمی دانند. حمایت تشکل های کارگری از ربیعی موید این واقعیت است که وزیر کار دست کم در مقام حمایت از کارگران عملکرد قابل قبولی داشته است. به عقیده فعالان این حوزه، استیضاح وزیر در برهه کنونی می تواند تلاش چند ماهه نمایندگان این قشر را با چالش هایی مواجه کند. بسیاری از اعضا و دبیران شورای عالی اسلامی کار، اصلاح قانون کار به نفع کارگران را از دستاوردهای نادیده گرفته شده وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی دانسته اند و استیضاح او را با وجود کارنامه اش نه حرفه ای که عملی سهم خواهانه عنوان می کنند. 
زمان انتخاب شده برای استیضاح پرسش های دیگری را نیز به ذهن متبادر می سازد. به صورت عرفی جلسات پایان سال مجلس به دلیل عدم حضور همه نمایندگان از استحکام کافی برخوردار نیست و این موضوع می تواند بر چنین پروسه ای تاثیر بگذارد. برخی ناظران استیضاح وزرای دولت را به این جهت دارای رنگ و بوی سیاسی می دانند که مراحل متعارف را طی نکرده است. به عقیده این گروه، مجلس در حالی علی ربیعی را برای استیضاح به صحن علنی می کشاند که از رای اعتماد به او تنها هفت ماه می گذرد. 
برخی دیگراز منتقدان استیضاح، چنین رویه ای را با توجه به مشکلات ساختاری در برخی وزارتخانه ها، درمان درد نمی دانند. ربیعی هم در دفاع از خود و با اشاره به محورهای مطرح شده در طرح استیضاح گفته است: متاسفم که این وزارتخانه بزرگ اجتماعی که فعالیت های فراوان و تصمیمات بزرگی راجع به حقوق مددجویان، سبد غذا برای افراد دارای سوءتغذیه، بازماندگان از تحصیل و یا کاهش فقر می گیرد؛ اما هیچگاه کسی درباره این موارد از من به عنوان وزیر سوالی نمی پرسد. 
علی ربیعی روز سه شنبه راهی بهارستان می شود تا از عملکرد خود نزد نمایندگان مردم دفاع کند. با وجود آنچه بدان اشاره شد ربیعی از آرامش و آمادگی خود برای این حضور سخن می گوید و امیدوار است بار دیگر کارنامه او با دیدی روشن، بسیط و واقعنگر مورد بررسی قرار گیرد.