پربازدیدترین ها

کد خبر: 225009 ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲

/یادداشت/

قاعده نفرت‌انگیز نژادپرستی در عالیترین سطوح سیاست‌گذاری اتحادیه اروپا

یک کارشناس روابط بین‌الملل اظهار امیدواری کرد که مخالفین با نژاد پرستی در پارلمان اروپایی موضوع پیشگیری و ممنوعیت اعمال سیاست‌های ضد انسانی، نژاد پرستانه و تبعیض آمیز از سوی عالیترین مقامات دولتی اتحادیه اروپا علیه دیگر ملل به ویژه ایران را نیز در دستور کار خود قرار دهند.

قاعده نفرت‌انگیز نژادپرستی در عالیترین سطوح سیاست‌گذاری اتحادیه اروپا

سعید محمدی در یادداشتی با عنوان «قاعده نفرت انگیز نژاد پرستی در عالیترین سطوح سیاست گذاری اتحادیه اروپا» نوشت:  پارلمان اروپا با تصویب قطعنامه‌ای نژادپرستی در آمریکا و اروپا را محکوم کرد . این قطعنامه  با ۴۹۳ رای مثبت، ۱۰۴  رای مخالف و ۶۷ رای  ممتنع به تصویب نمایندگان پارلمان اروپا رسید. این قطعنامه تجارت برده را جرم علیه بشریت توصیف و از تظاهرات اخیر علیه نژادپرستی و تبعیض نژادی حمایت نموده است. علاوه بر این نمایندگان پارلمان اروپا، اقدام پلیس آمریکا علیه تظاهرات‌کنندگان و روزنامه‌نگاران و «لفاظی‌های تحریک آمیز» ترامپ رئیس جمهوری آمریکا علیه تظاهرات کنندگان ضد نژادپرستی را محکوم نمود.
این در حالی است که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بدون توجه به فضای کنونی ضد نژادپرستی در جهان در جمع محدودی از باقیمانده هوادارانش در ایالات اوکلاهما، بار دیگر به مخالفان نژاد پرستی و مردمی که علیه تبعیض نژادی در خیابانها حضور یافتند تاخت و گفت: «آدم های خیلی بدی آن بیرون هستند که کارهای خیلی بدی می کردند». لفاظی‌های ترامپ احتمال ریزش آرا و حذف او به عنوان فردی نژادپرست در انتخابات آتی را افزایش داده است. او بدنبال قطبی سازی جامعه آمریکا به خوب و بد است و آنهایی که معترض نژادپرستی در آمریکا هستند، چنین رویکردی را نمی پسندند.   
در ارتباط با موضوع قطعنامه ضد نژاد پرستی پارلمان اروپا ذکرچند نکته به نظر مفید خواهد بود:
نژاد پرستی این پدیده شوم به ویژه رشد اسلام هراسی از زمان انتخاب "دونالد ترامپ" به عنوان رئیس جمهوری در غرب تشدید گردیده است. ترامپ در شعارهای انتخاباتی ریاست جمهوری  مبارزه با تروریسم و جلوگیری از ورود مسلمانان به خاک آمریکا را همواره در کنار یکدیگر قرار داد. او از بدو حضور در کاخ سفید، سفر اتباع شش کشور مسلمان را به خاک آمریکا ممنوع اعلام کرد و در بسیاری از سخنرانی های خود مسلمانان را با تنفر مورد خطاب قرار داد و حتی آنها را با القاب نفرت‌انگیز یاد نمود. کاربرد جملاتی مانند  بسیار خطرناک، تروریست شماره یک و امثالهم القاب متداولی است که ترامپ از آن علیه شخصیت ها، جوامع و گروه های اسلامی یاد می کند. البته این تبعیض نژادی مبتنی بر رویکرد های فاشیستی از سوی ترامپ تنها شامل حال ایرانیان و مسلمانان نمی گردد، بلکه ترامپ دیگر رنگین پوستان، اقوام و گروه های نژادی را هم با چنین ادبیات تبعیض آمیزی مورد تحقیر، تحریم و محدودیت قرار داده است.  
این روند طی سالهای اخیر در اتحادیه اروپا نیز با رشد دیدگاه های راست افراطی و نژاد پرستی در سایه دولت ترامپ افزایش یافته است. به نحوی که مقام‎های امنیتی اتحادیه اروپا بارها با اعلام هشدار نسبت به افزایش این تهدید رو به رشد تاکید نموده اند که تقویت سازمان یافته و شاخه سازی تفکرات راست افراطی در سراسر اروپا چالشی بزرگ پیش روی اتحادیه اروپا است.
رویکرد مثبت اخیر پارلمان اروپا از جهات مختلف حاوی نکات و دیدگاه های ارزشمند انسانی است، اما متاسفانه عملکرد برخی مقامات ارشد اروپایی در تناقض با اندیشه دموکراتیک حاکم در پارلمان اتحادیه اروپا است. به طور مثال برخی از رهبران حاکم در کشورهای اروپایی همانند ترامپ می اندیشند، از الگو های  رفتاری او تبعیت می کنند و مزورانه سیاست ها و دستور العمل های فاشیستی ترامپ را در مورد جوامع، اقوام و ملت های ریشه دار و دارای فرهنگ عمیق هزاران ساله تعقیب می نمایند. این دوگانگی در ارزش ها و منش ها، عملکرد منفی در برخورد با موضوعات انسانی و تضاد میان دیدگاه های سطوح مختلف سیاسی و پارلمانی اروپا یکی از عوامل تشدید رشد دیدگاه های راست افراطی و به ویژه نژاد پرستی در اروپای زخم خورده از فاشیسم است. وضعیتی که رنگین پوستان و اقوام و گروه های متنوع دینی و ملل مختلف را حتی در فراسوی مرزهای اتحادیه اروپا با تحمیل شرایط ناهنجار درگیر نموده است.   
نگاه تبعیض آمیز و انگیزه های نژاد پرستانه تاسف آور در میان برخی رهبران اتحادیه اروپا به موضوع رنگ پوست محدود نمی گردد؛ بلکه این وضعیت، مناسبات و روابط سیاسی با کشورهای مختلف را نیز تحت تاثیر قرار داده است. در مورد ایران این امر صادق است، به نحوی که برخی از این مقامات با چنین نگاهی سیاست های ضد ایرانی را طراحی، هدف گذاری و در نتیجه تعقیب و اجرا می نمایند.

این رهبران اروپایی مطیع دستور العمل های افراطی ترامپ بوده و با نادیده گرفتن اصول انسانی و توافقات مهم فی مابین به ویژه توافق نامه بین المللی  برجام به طور تبعیض آمیز، فشارخشونت بار ناشی ازتروریسم اقتصادی ترامپیسم علیه ملت ایران را تایید می نمایند. آنها برخلاف تعهدات خود نه تنها هیچ گونه اقدام بازدارنده ای را برای مقابله با رفتارهای فاشیستی و ضد انسانی دولت ترامپ انجام نمی دهند، بلکه حتی در دوران پاندمی کرونا که جان مردمان ایران و جهان در مخاطره قرار گرفته با رویکردی تخاصم آمیز اقداماتی علیه ایران از جمله در آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام می دهند.
 گویی مقامات اروپایی به عنوان بخشی از پلیس بین الملل آمریکا وظیفه دارند که همراه با او زانوی خود را بر گلوی مردم ایران بفشارند تا نتیجه مطلوب برای اهداف نژاد پرستانه، ضد انسانی و یکجانبه گرایانه فاشیسم دولتی ترامپ حاصل گردد.  بنا بر این می توان اذعان داشت که پارلمان اروپا علیرغم داشتن رویکردی مثبت نسبت به مخالفت و محکوم نمودن نژاد پرستی، از وجود این قاعده نفرت انگیز و نژاد پرستانه در عالیترین سطوح سیاست گذاری اتحادیه اروپا که جان انسان های بسیاری را در اقصی نقاط عالم و به ویژه در ایران با مخاطره مواجه نموده اند، غفلت ورزیده است.
امید اینکه مخالفین با نژاد پرستی در پارلمان اروپایی موضوع پیشگیری و ممنوعیت اعمال چنین سیاست های ضد انسانی، نژادپرستانه و تبعیض‌آمیز از سوی عالیترین مقامات دولتی اتحادیه اروپا علیه دیگر ملل به ویژه ایران را نیز در دستور کار خود قرار دهند.