پربازدیدترین ها

کد خبر: 230771 ۱۲:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۵

گزارش:

آتش سوزی تهدیدی برای فصل برداشت گندم در مناطق گرمسیر است/ کشاورزان به توصیه های کارشناسان و مسئولین توجه کنند

بازی دراز 1404:در مناطق گرمسیر فصل برداشت گندم آغاز شده و آتش سوزی به دلیل عوامل انسانی و یا طبیعی تهدیدی برای از بین رفتن گندم های برداشت نشده و یا دیگر مزارع به شمار می‌رود از این رو مسئولین توصیه های لازم به کشاورزان نیز دارند.

آتش سوزی تهدیدی برای فصل برداشت گندم در مناطق گرمسیر است/ کشاورزان به توصیه های کارشناسان و مسئولین توجه کنند

این روزها در مناطق گرمسیر به علت خشکسالی سالهای اخیر، خشک شدن‌ مزارع گندم زودتر از موعد صورت گرفته و تسریع در برداشت این محصول برای کشاورزان مورد دغدغه است زیرا که متاسفانه آتش سوزی به علت عوامل مختلف یک عامل تهدید کننده به شمار می رود.

هر ساله کشاورزانی که زودتر محصول خود را برداشت میکنند با هدف کشت دوم، کاه و کلش مزارع خود را آتش زده تا زمین آماده کشت شود، اما خلاف توصیه های کارشناسان کشاورزی بوده و این امر عامل مهمی برای آسیب به نوع کود زمین شده و ضرر فراوانی دارد.

و اما دلیل دغدغه دیگر مردم آتش سوزی های غیرعمدی است که ممکن است انسانی و یا طبیعی رخ دهد که عامل تهدید کننده برای از بین رفتن گندم های برداشت نشده و دیگر مزارع و مراتع است.

از این رو خبرنگار ما به سراغ جمعی از مسئولین شهرستان سرپلذهاب رفته تا از اقدامات و تمهیدات اندیشیده شده درخصوص جلوگیری از این حوادث و یا توصیه های لازم به کشاورزان گزارشی تهیه و به سمع و نظر مخاطبان برساند:

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان سرپلذهاب نیز در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: با توجه به فصل برداشت غلات در شهرستان و ازطرفی به دلیل شرایط خشکسالی مراتع در منطقه زودتر از موعد مقرر خشک شده و آماده هر گونه آتش سوزی است.

آقای نعمت دارابی از کشاورزان خواست از هرگونه آتش سوزی در حاشیه مزارع و در باقیمانده کاه و کلش مزارع خودداری کنند و در صورت آتش سوزی مراتع به شماره ۱۲۵ آتش نشانی اطلاع دهند تا در اولین فرصت اطفاء حریق صورت گیرد.

وی تاکید کرد،د شوراها و دهیارها در سطح روستاهابا تراکتوردارانی که مجهز به گاوآهن هستند هماهنگ لازم داشته باشند که در صورت وقوع حوادث همکاری لازم در این زمینه داشته باشند.

در ادامه رئیس اداره محیط زیست سرپلذهاب کیانوش احسانپور در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه آتش زدن پس چر مزارع (جار سوزی) ممنوع است، گفت :متاسفانه برخی از زارعان یا از روی سهل انگاری و یا با هدف آماده کردن اراضی خود برای کشت دوم اقدام به آتش زدن پس چر مزارع خود می‌کنند که با این دست از کشاورزان برخورد قضایی می‌شود.

وی اظهار کرد :طبق ماده 20قانون هوای پاک  سوزاندن بقاياي گياهي اراضي زراعي پس از برداشت محصول ممنوع بوده و متخلف حسب مورد به جزاي نقدي درجه شش موضوع ماده (19) قانون مجازات اسلامي محكوم مي شود و

وزارت جهاد كشاورزي مكلف است مفاد اين ماده را به طرق مقتضي به اطلاع بهره برداران بخش كشاورزي، عشايري و منابع طبيعي برساند.

وی با اشاره به اینکه سوزاندن بقایای گیاهی در بلندمدت ضمن اثرات نامطلوب بر کیفیت خاک و کاهش عملکرد محصول باعث افزایش گازهای گلخانه‌ای در جو می شود،از دیگر تبعات آتش زدن زمین های كشاورزی از بین رفتن حشرات و سوختن موجودات زنده در مزارع است كه برای حیات اكوسیستم محیط زیست زمین ضروری دانست.

در ادامه مدیریت آتش نشانی شهرداری سرپل ذهاب لطف اله خدرویسی در گفتگو با خبرنگار ما بیان کرد: با توجه به فرارسیدن فصل برداشت محصول گندم و آتش سوزی هرساله آن وخسارات مالی فراوانی که به کشاورزان محترم و اقتصاد جامعه وارد می آید.لذا با توجه به طولانی بودن مسیرراه و صعب العبور بودن بیشتر مزارع  ، و از آنجایی که محصول گندم بسیار خشک و سریع الاشتعال است و وزش باد نیز از عواملی است که موجب تسریع و شدت آتش سوزی می شود .

وی افزود: همه موارد فوق باعث از بین رفتن یکسال زحمت و تلاش کشاورز و ضرر و زیان به اقتصاد کشورمان می گردد ، بنابراین رعایت نکات ایمنی جهت جلوگیری و کاهش آتش سوزیها درمزارع توصیه می گردد.

ایشان گفت: وسائط نقلیه ای مانند تراکتور و گاو آهن را همیشه در حال آماده باش و در دسترس قرار داده برای ایجاد آتش بر تا رسیدن نیروهای آتش نشانی و همچنین‌ وسائط نقلیه (تراکتور،تیلر،کمباین،موتورسیکلت و...) را از مسیر آتش دور كنيد.

ایشان گفت:در صورت آتش سوزی مراتب را به آتش نشانی (125)  اطلاع داده سپس  20  الی 30  متر جلوتر از مسیر آتش چند ردیف زمین را شخم بزنید تا مسیر آتش بریده  شود و  2 یا3 ردیف دور زمین را شخم بزنيد .

وی ادامه داد؛ بازمانده محصول گندم (سفال گندم)برای زمین مفید و نوعی کود محسوب می گردد، با آتش زدن سفال گندم باعث فقیر شدن زمین خود نشوید.  

وی تاکید کرد: از دپو کردن بسته های کاه و علوفه خشک در مجاورت محل زندگی ، زیرزمین ،پیلوت،زیر شیروانی و... جداً پرهیز نمایید.

خدرویسی گفت: هرساله در اثر آتش زدن ضایعات محصولات کشاورزی  باعث سوختن  و ازبین رفتن گندم زارها و درختان می شود.از این رو کاه و علوفه را در محیط باز ، دور از محل زندگی نگهداری نمایید، اطراف بسته های کاه وعلوفه را بامواد مقاوم دربرابر آتش پوشانده و حصار نمایید .

وی همچنین گفت: جرقه حاصله از اگزوز وسائط نقلیه در انبار علوفه موجب آتش سوزی می شود .هیچ وقت مایعات قابل اشتعال مانند گازوئیل ، نفت و بنزین و سیلندرگاز را درمحیط بسته و انبار کاه و علوفه نگهداری نکنید، زیرا موجب آتش سوزی می شود.