کد خبر: 232787 ۱۱:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۱

یادداشت ؛

سرپل‌ذهاب در پنجمین سالگرد زلزله مهیب آبان‌ماه ۱۳۹۶ / از مشکلات ساخت ساز در بخش مسکونی و ادارات تا وامهایی که هنوز بلاتکلیف است

بازی دراز 1404:پنجمین سالگرد زلزله در سایه مشکلاتی همچون عدم اتمام بازسازی واحد‌های مسکونی و ادارات و بلاتکلیفی وام های زلزله و قبل از آن آمده است و مشکلات همچنان جاری است .

سرپل‌ذهاب در پنجمین سالگرد زلزله مهیب آبان‌ماه ۱۳۹۶ / از مشکلات ساخت ساز در بخش مسکونی و ادارات تا وامهایی که هنوز بلاتکلیف است

زلزله مهیب ۲۱ آبان‌ماه سرپل‌ذهاب بی شک یکی از وقایع مهم تاریخی در سرپل ذهاب است که در روزشمار تاریخی این شهر مرزی و جنگ زده به ثبت رسیده است .قبل از زلزله این شهر مرزی به یک شهر جنگ زده شهرت داشت و با وقوع این زلزله مهیب عنوان زلزله زده نیز به آن افزوده شد .

روزهای ابتدایی بعد از زلزله کمتر کسی به فکر آبادانی مجدد در سرپل ذهاب بود خصوصا جوانان و نوجوانان که جنگ و ویرانی های آنرا ندیده بودند باور نداشتند که این شهری که گرد و غبار غم قرآن پاشیده شده دوباره بتواند جان بگیرد و آباد شود اما قشرمیانسال و به بالا که ویرانی های جنگ را دیده بودند با وجود غم و اندوهی که به همراه داشتند امیدوارانه به موضوع می نگریستند و سریعتر از همه گرد و غبار زلزله را پاک کرده و دست به کار شدند تا دوباره این شهر را آباد کنند .

با وقوع زلزله و اتمام عملیات امداد و نجات یک ایران از درد سرپل‌ذهاب غمگین شد و با فراخوان رهبر انقلاب برای کمک به مردم زلزله زده سیل کمکهای خودرا روانه غرب کشور کردند .

اورژانس کشور رکورد تخلیه و انتقال مصدومین را ثبت جهانی کرد که هوانیروز ارتش در آن نقش بسیار مهمی داشت .گسیل نیروهای امدادی اورژانس و هلال احمر و بهداشت و درمان به سرپل‌ذهاب که فقط چند روز از اربعین گذشته بود و همه به نوعی در مأموریت پیاده روی اربعین بودند بدون استراحت انجام گرفت و کمترین شکایتی نشد .

نیروهای نظامی در سرپل ذهاب با تدبیر استاندار کرمانشاه به سه دسته تقسیم شدند ارتش کار امداد در شهر را برعهده گرفت سپاه پاسداران که حجم بیشتری از نیروی انسانی را در اختیار داشت به روستاهای شهرستان فرستاده شدند و نیروی انتظامی هم کار برقراری امنیت در شهرستان را عهده دار شد .

همه مردم قدرشناس سرپل‌ذهاب کمکهای ارتش و سپاه و ناجا را در آن روزهای سخت به یاد دارند و به خوبی  در برابر این کمکها قدرشناسی کردند .

گروههای جهادی ، نهادهای خیریه ای ، خیرین نیکوکار ، سمن ها و هرکس که می توانست به هرنوعی به کمک زلزله زدگان آمد و یه گوشه از کارها را برعهده گرفت .

دولت اما در این زلزله بازسازی را مدیریت می کرد از مرحله اسکان اضطراری تا اسکان موقت ، آواربرداری و شروع ساخت و سازها با دادن تسهیلات مختلف توسط ستادهای معین بنیاد مسکن استانهای مختلف در سطح شهر انجام گرفت .

خارج از تمام کارها و اقداماتی که در این پنج سال گذشته انجام گرفته است و جای تقدیر دارد اما در برخی موارد هنوز هم گرد زلزله از چهره شهر پاک نشده و برخی از مشکلات همچنان وجود دارد .

یکی از مشکلاتی که در سرپل ذهاب وجود دارد تورم و گرانی در بازار مصالح ساختمانی بود که باعث شد حتی حمایت های دولتی هم نتواند برای ساخت واحد‌های مسکونی مکفی باشد و کسانی که درامد و پس اندازی غیر از تسهیلات بازسازی در اختیار نداشتند نتوانند واحد مسکونی خودرا تکمیل کنند و امروز بخشی از این واحد‌های مسکونی نیمه کاره رها شده و هرچه زمان می گذرد فرسوده شدن مصالح را به همراه دارد که لازم است برای این بخش از زلزله زدگان چاره اندیشی شود .

از دیگر مشکلات زلزله زدگان مشکل تسهیلات بانکی است بانکها جوابگوی حتی دستورالعمل‌ها و بخشنامه های دولتی و بانک مرکزی نیستند و گردن زلزله زدگان هم از مو باریک تر است و مورد فشار بانکهای مختلف قرار گرفته است .یکسال امهال تسهیلات قبل از زلزله که بسیاری از بانکها با وجود دستورالعمل و بخشنامه بانک مرکزی آنرا انجام ندادند و مردم را بدهکار کردند تا تسهیلات بازسازی که تمام استعلامات حساب‌های زلزله زدگان را با مشکل مواجه کرده و هیچ زلزله زده ای پیدا نمی شود که بتواند از بانکی وامی دریافت کند چون همه مردم سرپل‌ذهاب به واسطه تسهیلات بازسازی که هنوز تمام نشده بدهکار هستند .

حتی قول و وعده ی رئیس جمهور مردمی دولت خدمتگزار در سفر استانی به سرپل‌ذهاب هم بعد از گذشت چندین ماه نتوانسته مرهمی براین زخم ۵ ساله باشد و دردی از مردم دوا کند . باید دید که آیا مسئولین استانی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای رفع این مشکل مردم تلاشی خواهند کرد یانه فقط به وعده و شعار توخالی اکتفا می کنند .

ادارات تخریبی شهرستان از دیگر مشکلات شهرستان است که از زلزله بجا مانده است و اراده محکمی برای رفع آن وجود ندارد . اعتبارات بازسازی زلزله تمام شد اما اداراتی که باید خدمات رسانی کنند امروز همچنان در ساختمانهای استیجاری ، زیر زمین‌ها و کانکس های اسکان موقت مشغول خدمت رسانی هستند که در شأن مردم نیست .

هربار خبر تخصیص اعتبار برای بازسازی ادارات به گوش می رسد ولی در عمل اتفاقی نمی افتاد و بعد از ۵سال هنوز هم ادارات بسیاری هستند که کار مرمت و بازسازی آنها همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد . کتابخانه های عمومی هم به این موارد باید اضافه شود . یار مهربان انسانها امروز از دو مکان به یک مکان آن هم استیجاری رسیده و فکر نکنم دراین شرایط کسی حوصله کتاب خواندن داشته باشد .

از بین رفتن زیر ساختهایی همچون جاده و مخابرات از دیگر مشکلات مهم در شهرستان زلزله زده سرپل‌ذهاب است که همچنان ادامه دارد در مخابرات که بخشهایی از شهر همچنان خطوط تلفن آنها وصل نشده است و اراده ای هم برای وصل مجدد این خطوط وجود ندارد در بخش آسفالت هم بسیاری از محلات و کوچه های شهرستان هنوز هم خاکی و شنی است وارد پنجمین سال زلزله شده ایم ولی آسفالت کوچه ها انجام نشده و این کوچه ها نشانی از یک شهر بازسازی شده را ندارد .

باوجود تمام اقدامات صورت گرفته که می توان با یک نگاه ساده فهمید چه حجمی و چه اعتباری صرف شده است اما با تمام این اقدامات مشکلاتی همچنان وجود دارد که رفع نشدن آنها تمام اقدامات بازسازی را زیر سوال می برد و امیدواریم دراین دولت خدمتگزار اراده ای برای رفع این مشکلات زلزله زدگان بوجود بیاید .