پربازدیدترین ها

سرویس: فرهنگی کد خبر: 194830 ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۱

به مناسبت صعود سراسری به بازی دراز:

ارتفاعات بازی دراز نماد غربت جبهه‌های غرب / بازی دراز هنوز میزبان ادامه دهندگان راه شهدا است

بازی دراز1404:عملیات بازی دراز در مجموعه ارتفاعات استراتژیک بازی دراز در غرب استان کرمانشاه روایتی از رشادت رزمندگان اسلام همراه با امدادهای غیبی و وعده نصرت الهی است.

ارتفاعات بازی دراز نماد غربت جبهه‌های غرب / بازی دراز هنوز میزبان ادامه دهندگان راه شهدا است

به گزارش بازی دراز، ارتفاعات تيغي و صعب‌العبور بازي دراز با قله‌هاي بلند و شيب‌هاي تند و بريدگي‌هاي ممتد و طول ‌16 کیلومتر و عرض متوسط ‌4 تا 5 كيلومتر به مثابه عارضه بزرگي درون مثلث قصرشيرين و گيلان‌غرب و سرپل ذهاب واقع شده و بر شهرهاي قصرشيرين، سرپل ذهاب، نفت شهر و بخشي عظيمي از گيلانغرب وحتي بخشي از ثلاث باباجاني و ارتفات دالاهو وگردنه پاتاق و نواكوه كرند ايران و شهرهاي منظريه، خانقين و نفت خانه و ...عراق  تا ارتفاعات بمو نيز ديد دارد.

در آغاز جنگ تحميلي پس از آن كه نيروهاي خودي به دليل نبود نيرو و پشتيباني و سلاح و مهمات و نرسيدن تداركات لازم، اين ارتفاعات را تخليه كرده بودند، فرماندهان بلندپايه ارتش عراق كه گذشتن از سرپل ذهاب را يك هدف استراتژيك مي دانستند، براي محاصره شهر در تاريخ ‌15/7/59  بدون كوچكترين درگيري و مقاومت ارتفاعات بازي دراز را تصرف مي كنند.

یکی از رزمندگان هشت سال دفاع مقدس در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: دشمن در روزهای آغازين جنگ از بازی دراز برای ديده بانی وكمك به تصرف سرپل ذهاب و پادگان ابوذر استفاده می‌كرد اما ويژگيهاي اين ارتفاعات موجب شد تا از طرف دشمن با فعاليت های مهندسی روی آن جاده‌ سازی و ايجاد موضع شود.

یوسف باباخانی گفت: متجاوزين حزب بعث از جاده قصرشيرين به گيلان غرب از طرف روستاي چم امام حسن (ع) و از كنار رودخانه چم امام حسن به بالاي قلل مرتفع آن جاده آسفالته اي به طول ‌7 كيلومتر احداث كرد و يگان‌های عراق در آنجا مستقر شدند تاضمن افزايش سلطه بر قصرشيرين و سومار تمام تحركات اين مناطق را زيرنظر، ديد وتيرخود بگيرد و با يك ترابري روان از اين ارتفاعات دژي در غرب كشور بوجود آورد.

بابا خانی اضافه کرد: دشمن در طول اشغال سرزمين‌هاي اين منطقه، با توجه به ويژگي‌هاي استراتژيك اين ارتفاعات با ايجاد مواضع پدافندي مستحكم از بازي‌ دراز سپري براي شهرهاي مرزي و حتي بغداد ساخته بود، علاوه بر آن به عنوان مركز ديده‌باني خود در منطقه نيز بهره گرفت و ديدگاهايي  بر روي ارتفاعات بازي دراز ايجاد كند حتي ديدگاهي بنام «ديدگاه صدام» بر روي انتهاي ارتفاع ‌1020 و 1150 احداث كرد اين ديدگاه ها علاوه بر شهرهاي سرپل ذهاب و قصر شيرين و گيلانغرب  سومار بخشي از كرند و ثلاث باباجاني نيز پوشش مي داد، حضور نيروهاي عراقي بر روي ارتفاعات 'بازي دراز' يك تهديد هميشگي بود.

در طول20  ماه اشغال بازي دراز، ‌4 عمليات جهت آزادسازي اين منطقه از سوي رزمندگان اسلام طرح‌ريزي شد كه دو عمليات در سال ‌1359 با نام‌هاي افشارآباد يا شهيد سعيد گلاب بخش و عمليات عاشورا و دو عمليات مهم ديگر به نامهاي بازي دراز ‌1 و بازي دراز ‌2 (شهيد رجايي و باهنر) در سال ‌1360 بود  كه متاسفانه در دو عمليات اول موفقيتي بدست نيامد ولي همچنان دشمن با استفاده از ديد وسيع وتير توپخانه و گراهاي هوايي منطقه وسيعي را در پوشش كامل ديد وآتش خود داشت.

وی افزود: موقعيت حساس و ويژگي‌هاي مهم ارتفاعات بازي دراز موجب مي‌شد تا فرماندهان نظامي آزادسازي اين عارضه حساس را به منظور تسلط بر عقبه و مواضع دشمن در دستور كار خود قرار دهند. در همين رابطه، از اواخر زمستان ‌1359 شناسايي آرايش نيروها و مواضع، موانع و استحكامات دشمن توسط برادران اطلاعات سپاه آغاز و بيش از سه ماه طرح و نقشه دلاوران سپاه اسلام در قرارگاه مقدم غرب (نجف اشرف) و جان بركفان ارتش جمهوري اسلامي ادامه پيدا كرد.

بر اساس شناسايي‌هاي انجام شده، ‌3 محور پيوسته به هم ،به عنوان معبر وتلاش تك اصلي  و يك محور به عنوان تلاش و تك ايزايي و فريب انتخاب و مورد تائيد فرماندهان قرار گرفت. مقرر شد محور اول: به استعداد ‌2 گروهان از گردان نور و حدود ‌22 نفر از تكاوران ارتش در جهت شمال غربي ارتفاعات يعني از روستاي داربلوط به هدف قله ‌1100 صخره‌اي و محور دوم: دو گروهان از سپاه و يك گروهان از گردان اميد ارتش در جهت شمال بازي دراز يعني از روستاي آبباريك به هدف آزادسازي قلل ‌1150 و ‌1100 گچي با محور اول الحاق نمايندودرمحور سوم: يك گروهان از گردان نور و يك گروهان از گردان اميد ارتش در جهت سمت مياني بازي دراز يعني از روستاي افشار آباد به سمت ارتفاعات مشرف برانتهاي دانه خشك و سرابگرم تظاهر به تك ‌نمايند.  ودر محور چهارم:  دو گروهان از گردان ‌9 قدرسپاه و نيروهاي مردمي بومي درجهت شمال شرقي بازي دراز يعني از روستاي شيشه راه حركت و با تصرف قلل ‌900 و ‌1000 و ‌1050 كه بر دشت ديره و گلين و حتي روستاهاي گنجوره اطراف پادگان ابوذر و نواكوه و گيلانغرب و تنگ كورك و حاجيان وگورسفيد وبخشي از دهستان حيدريه اشراف دارند با نيروهاي محور دوم الحاق نمايد.

باباخانی ادامه داد: با توجه به تجربه سه عمليات محدود قبل در بازي دراز ،رزمندگان اسلام عمليات بازي دراز يك را در ساعت ‌23 روز دوم ارديبهشت ‌1360 به مدت هشت روز در قالب نيمه گسترده آغاز وحركت خود را از ‌4 محورفوق الذكر به سمت دشمن شروع كردند و در ساعت ‌3 بامداد به نقطه رهايي مي‌رسند كه در آستانه شروع عمليات به دليل هوشياري و اشرافيت دشمن و امكان لو رفتن محور دوم بعلت واقع شدن در قلب دشمن، فرماندهي عمليات، نيروهاي محور دوم سمت آبباريك و ميانميل وريخك را براي تقويت نيروهاي منطقه داربلوط تا قراويز به اين منطقه اعزام مي‌كند. 

رزمندگان اسلام طبق مانور، محور اول با تمام توان هجوم خود را به سمت دشمن آغاز و در ساعات اوليه نبرد موفق شدند بخشي از اهداف خود را تامين و با وجود مقاومت سرسختانه دشمن، خود را به قله ‌1100 صخره‌اي برساند، ولي موفق به آزادسازي كامل ‌1100صخره‌اي نشد. در محور چهارم نيروهاي عمل كننده پس از عبور از معابر صعب العبور موفق به تصرف قلل ‌900 و ‌1000 شدند و در روشنايي صبح قله ‌1050 را نيز تصرف مي‌كنند كه در اولين ساعات عمليات تعداد قريب به ‌380 نفر از قواي دشمن به اسارت در آمده و تخليه مي‌شوند.

در شب دوم عمليات نيروهاي عمل كننده در محور چهارم با يورش سنگين به سمت قله ‌1100كچي ضمن از هم پاشيدن سازمان قواي دشمن، موفق شدند با تصرف قله مذبور، تعداد قابل ملاحظه‌اي از نيروهاي دشمن را به اسارت درآورند . در نهايت رزم جانانه رزمندگان اسلام و پشتيباني خوب خلبانان جان بركف هوانيروز كرمانشاه و در راس آنها شهيد علي‌اكبر شيرودي سبب پيروزي رزمندگان دليراسلام شد.

در روز سوم عمليات، پاتكهاي سنگين دشمن همراه حجم گسترده پشتيباني هوايي و پشتيباني وآتش يگانهاي زرهي با هدف بازپس‌گيري ارتفاعات از دست رفته، از سمت شمال ارتفاعات يعني (منطقه مابين ارتفاعات قراويز و داربلوط) و از سمت قله 1150 و 1100 آغاز شد و شدت درگيريها تاجايي بود كه نيروهاي تكاور دشمن براي نفوذ به بالاي ارتفاعات وارد جنگ تن به تن با رزمندگان اسلام شدند كه اينشدت درگيري تا چندروز ادامه داشت  ،كه   بعلت سخت گذري وشيب تند ارتفاعات وپاتكهاي سنگين و حجم گسترده پشتيباني هوايي وحجم وسيع آتش دشمن وعدم وجود جاده و حمایت هوایی کافی و پشتیبانی آتش براي نيروهاي خودي در نتیجه رزمندگان نتوانستند روی تمام هدف‌ها مستقر شوند دستيابي به قله 1150 ويكي ازقله هاي 1100براي رزمندگان اسلام ميسر نشد، اما پايان اين عمليات در روز هشتم ارديبهشت 1360 با شهادت خلبان تيز پرواز هوانيروز كرمانشاه، كبري نشين هميشه پيروز شهيد علي ‌اكبر شيرودي همراه بودكه به حق جانانه تانكها و ادوات دشمن را شكار مي كرد.

.در اين عمليات 20 كيلومترمربع از خاك اشغال شده كشورمان آزاد شدو54  تانك و نفربر دشمن، 3 فروند هواپيما، دو چرخبال و 2 دستگاه ادوات مهندسي دشمن منهدم و 12 دستگاه تانك و نفربر و 5 دستگاه ادوات مهندسي آنان به غنيمت گرفته شد .همچنين 1500 نفر از لشكر دشمن كشته و زخمي شد و 700 نفر از آنان به اسارت رزمندگان اسلام درآمدند.

این رزمنده حاضر در عملیات آزاد سازی بازی دراز با اشاره به روزهای بعد از عملیات گفت: چهار ماه بعد در تاريخ 11 شهريور سال 60 عمليات دوم بازي دراز و بالاخره عمليات مطلع الفجر در بيستم آذر ماه 60 در غرب صورت گرفت كه منجر به آزاد سازي كامل بازي دراز و ارتفاعات وناطق ديگري از سرزمين كشورعريزمان گرديد.

وی در پایان اظهار داشت: در اين راستا شهيد والا مقام و عارف به معارف ايثار و شهادت، شهيدبزرگوار آيت الله دكتر بهشتي،در وصف ايثار بسيجيان و سجاده نشيانان مسلخ عشق در بازي دراز چه زيبا بيان كرده است كه:  به عارفان بگوييدعرفان واقعي، خانقاهش در بازي دراز است.

گفتنی است در عملیات غرور آفرین بازی دراز  رادمرداني چون علي اكبرشيرودي ، اصغر وصالي، علي موحد دانش و غلامعلي پيچك، و سرگرد حسين اديبان  محسن وزوايي، حاج بابا و ديگر شهيدان  عمليات بازي دراز به شهادت رسیدند.

انتهای پیام/ب