پایگاه خبری تحلیلی بازی دراز ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۳
خبرفوری حضور مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در تهران را بررسی می‌کند؛

سفر رافائل گروسی به ایران برای رفع سوءتفاهم های هسته‌ای / پیام سفر عالی‌ترین مقام آژانس، در اوج تلاش آمریکا برای چکاندن "ماشه" چیست؟

دو ماه بیشتر از قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه فعالیت های هسته ای ایران نمی گذرد، که رئیس جدید آژانس قصد سفر به تهران را کرده است. پیام این سفر چیست؟

 در شرایطی رافائل گروسی در هفته پیش روی به ایران می آید که جبهه حامیان کاخ سفید در تلاش است نظر کشورهای طرف برجام را برای تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران جلب کند، چرا که طبق توافق هسته‌ای تحریم های تسلیحاتی ایران در پنجمین سال اجرای برجام رفع و ایران می تواند از کشورهای دنیا برای خرید تسلیحات اقدام کند.

باید یادآوری کرد که پس از قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل به دنبال توافق هسته ای ایران و گروه1+5، فصل جدیدی از بازرسی های آژانس بین المللی انرژی اتمی  از سایت ها و تعهدات هسته ای ایران در برجام رقم خورد، این بازرسی ها بر حسن همکاری بین ایران و این نهاد بین المللی شکل گرفت اما بعد از گذشته 5 سال از توافق هسته ای، شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی چهره ای جدید و متفاوت از 15 گزارش قبلی خود نشان داد و قطعنامه ای علیه جمهوری اسلامی صادر کرد.

بازرسان آژانس در طول 4 سال گذشته، از سایت های هسته ای ایران بازدید مداوم داشتند و در تمام 16 گزارش خود بر پایبندی ایران به توافق هسته ای تاکید کردند. در تمام این چهار سال بازرسان تاکید داشتند که  ایران به تمام تعهدات خود در توافق هسته ای پایبند بوده، ذخایر اورانیوم کم غنای ایران (LEU) بسیار پایین تر از سطح تعیین شده مجاز در توافق هسته ای بوده. سطح مجاز ذخایر اورانیوم غنی شده مطابق با برجام 300 کیلوگرم برآورد شده وسطح غنی سازی اورانیوم در ایران نیز از 3.67 درصد فراتر نرفته است. همچنین میزان ذخایر آب سنگین ایران را هم پایینتر از سطح مجاز 130 تن گزارش داده اند.

به دنبال خروج ترامپ از برجام، ایران کشورهای اروپایی را دعوت کرد تا طرف آمریکایی خود را برای ادامه مسیر برجام سر عقل بیاورند اما برخلاف ادعای اروپایی ها با گذشت یکسان از خروج غیرقانونی ترامپ، واشنگتن به توافق هسته ای برنگشت و جمهوری اسلامی ایران، پنج گام کاهشی از تعهدات برجامی را در دستور کار خود قرار داد.

در این گام ها فروش مازاد تولید مواد غنی شده و آب سنگین از دستور کار ایران خارج شد، میزان و غلظت مواد غنی سازی اورانیوم از 3.67 برای نیاز داخل عبور کرد، سازمان انرژی اتمی موظف شد در زمینه تحقیق و توسعه هر آنچه نیاز فنی کشور است، را کلید بزند و تمام تعهداتی که در زمینه تحقیق و توسعه در برجام مد نظر بوده  را کنار بگذارد و شاهد گسترش در حوزه تحقیق و توسعه در زمینه انواع سانتریفیوژهای جدید و هر آنچه که برای غنی‌سازی نیاز داریم را سازمان انرژی انجام دهد و شاهد سرعت عمل در این زمینه باشیم. در گام چهارم سازمان انرژی اتمی کشور گازدهی به تاسیسات هسته ای را آغاز کرد و در گام آخرمحدودیت‌های عملیاتی در برجام، یعنی «محدودیت در تعداد سانتریفیوژها» را کنار گذاشتیم و بدین ترتیب برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی‌سازی، درصد غنی‌سازی، میزان مواد غنی‌شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست و من‌بعد برنامه هسته‌ای ایران صرفا بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت.

مهر ماه باید در باره تحریم های تسلیحاتی ایران تصمیم گیری شود، البته طبق برجام این اقدام به صورت خودکار آغاز می شود و ما می توانیم نسبت به خرید و فروش سلاح اقدام کنیم، حالا آمریکایی ها ضمن اینکه از برجام بیرون رفته اند می خواهند با تکیه زدن بر قطعنامه 2231 اجازه ندهند این بخش از برجام محقق شود.

در این میان سفر رافائل گروسی به تهران با وجود آخرین گزارش ضد ایرانی گمانه‌زنی‌هایی را به دنبال دارد. ادعا عدم دسترسی آژانس بین المللی انرژی اتمی به سه مکان هسته ای ایران، در آخرین گزارش آژانس دستاوزیری شد تا سه کشور اروپایی در حمایت از آمریکا با امضای قطعنامه ای از ایران بخواهند به ممانعت از دسترسی بازرسان آژانس به ۲ سایت هسته‌ای کشور پایان دهد و با آنها به طور کامل همکاری کند.

با وجود چنین گزارشی، به نظر می رسد مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی با سفر به ایران قصد دارد سوء تفاهم در خصوص دو سایت ادعا شده را برطرف کند و با انجام مذاکره و توافقی با ایران، بازرسی ها از فعالیت صلح آمیز هسته ای ایران را بر اساس پروتکل های توافق شده ادامه دهد.

به نظر می رسد این سفر و نتیجه آن می تواند تاثیر بسزایی در رفع تحریم های تسلیحاتی ایران در مهرماه و شکست ترامپ و پمپئو برای تصویب قطعنامه ای عیله ایران داشته باشد.