پربازدیدترین ها

کد خبر: 228222 ۱۱:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۳۰

مراقب این گیاه خطرناک باشید/ «گلوریا»، به نام لاغری و به دام اعتیاد

«گلوریا» نام یک گل زیبایی است که در هند می‌روید اما سوداگران مرگ و سودجویان این گل زیبا را تبدیل به ماده مخدر خطرناکی کرده‌اند که باعث مرگ برخی مصرف‌کنندگان یا آسیب‌های جدی به آنها شده است.

مراقب این گیاه خطرناک باشید/ «گلوریا»، به نام لاغری و به دام اعتیاد

ورود انواع مختلف روانگردان‌ها و افزایش روزافزون گرایش نوجوانان و جوانان به مواد مخدر صنعتی از تهدیدهای جدی است این در حالی است که به تازگی پلیس و وزارت بهداشت اعلام کرده است قرص گلوریا که به عنوان قرص لاغری توزیع می‌شود، حاوی ماده مخدر آمفتامین یا همان شیشه است.

قرص گلوریا یکی از قرص‌های پر طرفدار لاغری است که از ترکیبات گیاهی هندی به نام لوتوس تشکیل شده و تا به امروز گزارشات منفی زیادی از مصرف این قرص از طرف کاربران و نهاد های دولتی اعلام شده است و به گفته پلیس این قرص حاوی آمفتامین یا همان شیشه است. این روزها مواد مخدر متنوعی از جنس ماده مخدر صنعتی در بازار عرضه می شود که همگی آن ها مشتقاتی از شیشه را دارا هستند. سازمان غذا و دارو نیز نسبت به مصـرف مکمل تقلبی و اعتیاد آور لاغری (گلوریا) با ترکیب ماده مخدر صنعتی آمفتامین(شیشه) هشدار داده است.

آمفتامین که در بازار سیاه با نام شیشه شناخته می شود، یک محرک قوی سیستم عصبی مرکزی با پتانسیل اعتیادآوری است که برای اهداف تفریحی به‌طور گسترده مورد سوء مصرف قرار می‌گیرد. آمفتامین برای درمان خط دوم اختلال کم‌توجهی - بیش‌فعالی و چاقی‌های مزمن، به صورت محدود در پزشکی کاربرد دارد. در مصارف ابتدایی و دزهای کم، آمفتامین با تحریک گیرنده‌های مغز باعث افزایش انرژی و تمرکز، سرخوشی، کاهش اشتها و بی‌خوابی در فرد می‌شود اما در دزهای بالا می‌تواند عوارض خطرناکی مانند تشنج، خونریزی مغزی و روان‌پریشی را ایجاد کند.

آمفتامین‌هایی که با عنوان دارو و با تجویز روانپزشک یا پزشک مصرف می‌شوند به درمان اختلال بیش فعالی و کمبود توجه کمک کننده است. آمفتامین‌ها را مانند سایر داروها نباید به صورت خودسرانه و بدون تجویز پزشک مصرف کرد در مواردی آمفتامین‌ها به عنوان نوعی ماده مخدر و روانگردان مورد استفاده قرار گرفته و در طولانی مدت باعث بروز اعتیاد در فرد مصرف‌کننده می‌شوند.

برخی آمفتامین‌ها و مشتقات آن بر پیام رسان‌های عصبی همانند گلوتامات (مهم‌ترین پیام‌رسان تحریکی به خصوص در نورون‌های نخاعی) اثر می‌گذارند. آمفتامین‌های غیرقانونی که اغلب در آزمایشگاه‌های زیر زمینی و غیر استاندارد تولید می‌شوند اثراتی مانند کوکائین داشته و می‌توانند بسیار اعتیادآور باشند. آمفتامین‌ها به اشکال مختلفی مانند قرص، کپسول، پودر و کریستال تولید شده و به‌طور غیرقانونی تحت عناوینی چون «سرعت» (Speed) به فروش می‌رسند.

آمفتامین‌های پودری دارای بوی تند، و مزه‌ای تلخ بوده و در رنگ‌های مختلفی یافت می‌شوند. قرص‌ها و کپسول‌های آمفتامین غیرقانونی نیز تنوع رنگ بسیار زیادی داشته و انواع ناخالص آن می‌تواند محتوی انواع مواد مخدر، کافئین، شکر یا مواد چسبنده باشد. افرادی که به‌طور دائم از آمفتامین‌ها به صورت خودسرانه استفاده می‌کنند به تدریج به بیماری اعتیاد مبتلا شده و در صورتی که میزان مصرف خود را کاهش دهند دچار علائم خماری می‌شوند.

همان طور که گفته شد آمفتامین برگرفته از «آلفا متیل فنتیل‌آمین» یک محرک سیستم عصبی مرکزی است که در معالجه اختلال بیش فعالی کمبود توجه مواد مخدر و درمان چاقی استفاده می‌شود. این دارو جزو کلاس فنتیلامین است. از جمله آثار مصرف آمفتامین بی‌خوابی، افزایش تمرکز، کاهش خستگی و کاهش اشتها است. ترکیب اصلی این ماده یک ماده محرک و اعتیاد آور است و مغز و سیستم عصبی را به شدت تحریک می‌کند و از نظر شیمیایی اثرش بسیار است این ماده به شکل پودری سفیدرنگ (شبیه بلورهای شیشه)، بدون بو و تلخ وجود دارد که به راحتی در نوشابه های الکلی و غیرالکلی حل می‌شود.

انواع متنوعی از مواد مخدر و اعتیادآور وجود دارند و به همین دلیل در طول زمان فرد مصرف‌کننده ممکن است برای بدست آوردن حس سرخوشی مقدار مصرف خود را افزایش دهد یا روی به مصرف ماده مخدر قوی‌تر بیاورد. همچنین اگر میزان وابستگی به مخدر در فردی بالا باشد احتمال سر زدن اعمال خشونت‌آمیز برای رسیدن به مواد نیز محتمل است.

تاریخچه آمفتامین یا شیشه

این ماده در سال ۱۸۹۳ در ژاپن ساخته شد. در زمان جنگ جهانی دوم توسط سربازان ژاپنی، آمریکایی و آلمانی برای برطرف کردن خستگی و افزایش انرژی استفاده می‌شد. بعد از جنگ داروی باقی‌مانده وارد بازار ژاپن شد و یک همه‌گیری از مصرف مت‌آمفتامین رخ داد و باعث شد که مصرف آن ممنوع گردد.

ایران از اوایل سال ۱۳۸۵ با ماده مخدر شیشه مواجه شد و پلیس مبارزه با مواد مخدر تا سال ۱۳۹۰ متوجه عمق فاجعه شد و با تکمیل شدن اطلاعات، توانست قانون مقابله با مواد صنعتی و روانگردان را به تصویب رسانده و با تولید، و توزیع و ورود به کشور مقابله کرده و باند و شبکه های فعال در این زمینه را شناسایی کند. با همکاری همه دستگاه ها از جمله گمرک تا انتهای سال ۱۳۹۷ تقریبا این مساله کنترل شد و از ورود و تولید مواد شیمیایی پیش ساز برای تولید شیشه ممانعت کردیم، اما از ابتدای سال ۱۳۹۸ تولید شیشه به افغانستان و بخشی از آن به پاکستان منتقل شد و شاهد تولید انبوده شیشه در این کشورها هستیم.

این روزها تولید شیشه در افغانستان به وفور رسیده و شاید پنج برابر قیمت آن نسبت به قیمتی که در داخل کشور بود، کاهش یافت به گونه ای که در برخی استان ها ۱۰ تا ۱۵ برابر کاهش شدید قیمت داشته است. به واسطه وفور تولید این مواد در افغانستان که مقصد نهایی آن نیز در داخل کشور به عنوان مصرف کننده است، جوانان ما را اسیر این ماده صنعتی شده اند.

و اکنون این شیشه در قالب و رنگ و لعاب های گوناگون و گاه با نام های زیبا و فریبنده به بازار آمده است، انواع مواد مخدری که تحت عناوین لاغری وارد بازار می شود مشتقاتی از شیشه داشته و فرد را دچار اعتیاد می کند. این مواد در بسته بندی های خارجی عرضه می شود در حالی که این بسته بندی ها وارداتی است. این مواد در قالب قرص های لاغری در آرایشگاه های زنانه و سایر مکان ها فروخته می شود و جامعه هدف این باند بیشتر خانم ها هستند مواد مخدر صنعتی حاوی شیشه برای ایجاد جذابیت در بین قشر جوان و نوجوان به رنگ های مختلفی در می‌آید به گونه ای که به گفته سردار مجید کریمی رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر در این زمینه می  گوید: در هیچ جای دنیا نمونه آن مواد را ندیدم که شیشه را به رنگ فسفری، قرمز، آبی یا رنگ های دیگری درآورده تا ایجاد جذابیت کند، قاچاقچیان برای بازاریابی بیشتر به این سمت و سو می روند و مواد روانگردانی را در بازار عرضه می کنند که ایجاد جذابیت کرده به عنوان مثال در برخی مواد روانگردان، شکل های کارتونی استفاده می کنند که کاملا مشخص است که مخاطب آنها قشر نوجوانان ما هستند.

به گفته وی شاهد ورود نوعی ماده مخدر شیشه از افغانستان هستیم که با تغییر رنگ، ظاهر جذاب و فریبنده دارد بنابراین باید خانواده‌ها حواسشان به فرزندانشان باشد. این در حالی است که اکنون ماده مخدر گلوریا بر سرزبان ها افتاده و این قرص که به عنوان قرص لاغری عرضه می شود، حاوی ماده مخدر شیشه است.

مسئولان در مودر گلوریا چه می گویند؟

اولین بار سردار کریمی رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر در یک نشست خبری با اصحاب رسانه اعلام کرد: قرص‌های لاغری که در فضای مجازی و ماهواره با عنوان گلوریا تبلیغ می‌شود دارای ماده مخدر شیشه است و در آزمایشگاه پلیس مبارزه با مواد مخدر و وزارت بهداشت این موضوع ثابت شده و متاسفانه این قرص در آرایشگاه‌های زنانه، عطاری‌ها و به صورت مجازی و حتی در باشگاه‌های بدنسازی افرادی که تمایل به لاغر کردن سریع دارند به فروش می‌رسد.

کریمی نسبت به عوارض مصرف قرص‌های لاغری برند گلوریا هشدار داد و گفت: متاسفانه قرص‌های لاغری عوارض جبران‌ناپذیری برای مصرف‌کنندگان در پی دارد که در این میان برندی به نام "گلوریا" که شامل کپسول‌های لاغری‌ست، حاوی مخدر شیشه تشخیص داده شده و در چندین مورد موجب سقط جنین و از بین رفتن کبد شده است.

سردار کریمی از شهروندان خواست در صورت تمایل به کاهش وزن حتما از طریق پزشک اقدام کنند یا برای خرید قرص‌های لاغری به داروخانه‌های مجاز و البته با دستور پزشک مراجعه کنند.

هشدار سازمان غذا و دارو 

سازمان غذا و دارو نسبت به مصـرف مکمل تقلبی و اعتیاد آور لاغری (گلوریا) با ترکیب ماده مخدر صنعتی آمفتامین(شیشه) هشدار داده است.  بر اساس گزارشات و شکایات مردمی واصله به سازمان غذا و دارو مبنی بر توزیع و فروش مکمل تقلبی لاغری گلوریا در فضای مجازی (شبکه های اجتماعی سـایت های اینترنتی ، اینستاگرام ) و دریافت عوارض جسمی و روانی جبران ناپذیر از جمله اعتیاد به ماده مخدر صنعتی شیشه (آمفتامین) در ترکیبات این دسته از فرآورده ها، با توجه به اهمیت موضوع، با دستور رئیس سازمان غذا و دارو این موضوع در دستورکار ویژه کارگروه تخصصی قرار گرفت.

براساس اعلام روابط عمومی سازمان غذا و دارو، با بررسی‌های صورت گرفته این فرآورده مورد آزمایش و صحت سنجی قرار گرفت که متاسفانه مشخص شد نه تنها این محصول دارای مجوز از سازمان غذا و دارو نبوده، بلکه تمامی اطلاعات مندرج بر روی فرآورده و بسته بندی بندی آن فاقد هویت و اصالت از سوی شرکت خارجی بوده است. نمونه این فرآورده به منظور بررسی و آزمایش به اداره کل آزمایشگاه مرجع کنترل غذا و دارو ارسال و مشخص شد یکی از ترکیبات اصلی آن ماده مخدر خطرناک صنعتی روانگردان امفتامین است.

از آنجایی که که سالهاست به مردم و مصرف کنندگان اطلاع رسانی و نسبت به خرید تمام اقلام سلامت محور تنها از طریق مراکز مورد تایید سـازمان غذا و دارو و بخصـوص دارو و انواع مکمل های تغذیه ایی از طریق داروخانه هشدار داده شده، مجددا تاکید می‌شود اصالت فراورده‌ها منوط به استعلام از سامانه ردیابی و رهگیری TTAC مورد تایید است.

همچنین خرید و فروش کلیه اقلام دارویی و مکمل های تغذیه ای در بستر فضای مجازی از جمله بایت های اینترنتی و اینستاگرام  ممنوع و مورد تایید نیست، در غیر اینصورت برای جلوگیری از آسیب و خسارات ناشی از آن، اطلاعات فروشندگان و محل تهیه را در اسرع وقت به یکی از معاونت‌های غذا و دارو سراسر کشور یا اداره کل بازرسی و حقوقی سازمان ارسال کنند. تائید اصـالت تمام فرآورده های سلامت محور دارای مجوز فرآورده و برچسب اصالت و شناسه ردیابی و رهگیری معتبر از طریق سامانه مورد تایید سازمان غذا و دارو TTAC امکان پذیر است.

برخورد با عوامل تولید و فروش داروی لاغری گلوریا

رسول ملکوتی سرپرست دفتر بازرسی رسیدگی به شکایات و امور حقوقی سازمان غذا و دارو از پیگیری قضایی برای دستگیری عاملان تولید و فروش داروی تقلبی گلوریا خبر داد و گفت:  فروش هرگونه مکمل و دارو در فضای مجازی غیر مجاز بوده و سازمان غذا و دارو در این خصوص رسیدگی خواهد کرد. براساس گزارش های واصله مردمی و بازرسی های میدانی و به دنبال محرز شدن وجود روانگردان آمفتامین(شیشه) در قرص های تقلبی گلوریا، مراتب از طریق دادستان و سرپرست جرایم پزشکی ناحیه ۲۶ تهران پیگیری شد.

سرپرست دفتر بازرسی رسیدگی به شکایات و امور حقوقی سازمان غذا و دارو تصریح کرد: با توجه به اهمیت و حساسیت موضوع، جلسات متعددی با مراجع قضایی برگزار و با پیگیری پلیس امنیت و واجا، دستگیری عاملین تولید و فروش این دارو در دستور کار مراجع ذیربط قرار گرفت.

وی با تاکید بر لزوم توجه به برچسب اصالت روی فراورده های سلامت محور از قبیل دارو، مکمل، تجهیزات پزشکی و محصولات غذایی وارداتی اظهار کرد: برای اطمینان از اصالت این فرآورده ها حتماً باید شناسه ردیابی و رهگیری روی محصولات از طریق سامانه مورد تایید سازمان غذا و دارو در سامانه www.ttac.ir و پیامک ۲۰۰۰۸۸۲۲ استعلام شود.

ملکوتی از مردم خواست در صورت مشاهده عدم تطابق استعلام با اطلاعات روی کالاها مراتب را به سازمان غذا و دارو اطلاع دهند.

انهدام باند توزیع قرص‌های گلوریا در پایتخت

سرهنگ داود معظمی گودرزی رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات پایتخت نیز به تازگی از شناسایی و انهدام یکی از بزرگترین شبکه‌های توزیع داروهای غیرمجاز کشور و کشف بیش از ۱۶۰ هزار قلم از این داروها که بیشتر آن‌ها قرص‌های گلوریا با عوارض مرگبار بود، خبر داده است.

وی گفته باتوجه به ممنوعیت خرید و فروش دارو در فضای مجازی، اخیراً افرادی که در این زمینه فعالیت مجرمانه داشتند تحت رصد پلیس؛ و بررسی موضوع در دستور کار قرار گرفت.

معظمی گودرزی با اشاره به عوارض خطرناک مصرف برخی از این داروها از جمله قرص‌های گلوریا می گوید: در تحقیقات اولیه رسیدگی به پرونده و پس از بررسی‌های تخصصی، کارشناسان پلیس فتا پایتخت متوجه پیچیدگی پرونده شد و دریافتند سه نفر مجرم حرفه‌ای در حال فعالیت در زمینه توزیع قرص‌های گلوریا و دیگر داروها هستند.این شبکه گسترده توزیع داروهای غیرمجاز در فضای مجازی، در سطح کشور فعالیت دارد و این افراد با تبلیغات اغواکننده و دروغین اقدام به توزیع و فروش این داروها کرده اند که اکثراً از قرص‌های چاقی، لاغری هستند و با این روش نه تنها سود کلانی به جیب زده‌اند بلکه آسیب‌های بسیار خطرناک و جبران‌ناپذیری نیز به مصرف کنندگان این داروها وارد کرده‌اند.

رئیس پلیس فتا پایتخت گفت: با تلاش های شبانه‌روزی این مجموعه، هر سه عضو این هرم مرگ‌بار شناسایی و با چندین عملیات در نقاط مختلفی از استان تهران دستگیر و به پلیس فتا منتقل شدند.

به گفته معظمی گودرزی، بیش از ۱۶۰ هزار داروی غیرمجاز از محل دستگیری این مجرمان کشف شد.

وی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین دغدغه‌ها و خط قرمزهای پلیس، سلامت مردم است و کسانی که جان مردم را بازیچه اهداف شوم خود قرار دهند با برخورد قاطع پلیس مواجه خواهند شد، افزود: مجرمان مذکور قصد داشتند این قرص‌های گلوریا را در آرایشگاه‌های زنانه و باشگاه‌های بدنسازی توزیع کنند.

معظمی گودرزی با بیان اینکه خرید و فروش محصولات دارویی در فضای‌ مجازی ممنوع و پلیس با جدیت با آن برخورد می‌کند، به شهروندان توصیه کرد: با توجه به اینکه امکان ارائه داروهای تقلبی و تاریخ گذشته در فضای مجازی متصور است، بهتر است هرگونه دارو و مواد بهداشتی از داروخانه‌ها یا مراکز بهداشت تهیه و خریداری شود.

رئیس پلیس فتا پایتخت تاکید کرد: از خرید و استفاده‌ هرگونه دارو تحت عناوین مختلف چاقی، لاغری و دیگر داروهای تبلیغاتی بدون هماهنگی با پزشک مربوطه جداً خودداری و همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص تهدیدات و آسیب‌های فضای سایبری و یا اعلام هرگونه موارد مشکوک به سایت پلیس فتا به آدرس www.cyberpolice.ir مراجعه کنید.