پایگاه خبری تحلیلی بازی دراز ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۱

نخود به جای برنج در سبد غذایی مردم تعریف شود/ غلبه بر بحران غذا با اصلاح الگوی مصرف

رئیس معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کرمانشاه گفت: نخود محصولی است که می تواند در کاهش بحران غذا نقش مهمی بازی کند چراکه تولید این محصول با شرایط طبیعی کشور مطابقت دارد. رضا حق پرست در خصوص اهمیت محصولات دیم در سلامت و امنیت غذایی اظهار داشت: ایران در منطقه جغرافیایی  خشکی قرار دارد و کشاورزان ما برای تولید محصول به خاطر کاهش و کمبود بارندگی با مشکل مواجه هستند. ما باید محصولاتی را در سفره غذایی خود بچینیم که کشاورزان ما بتوانند این محصولات را با توجه به شرایط آب و هوایی خشک حاکم بر کشورتولید کنند که باحداقل هزینه همراه باشد. حق پرست تصریح کرد: امنیت غذایی برامنیت سیاسی موثر است و برای اینکه امنیت سیاسی خوبی داشته باشیم باید امنیت غذایی را در کشور ایجاد کنیم. وی با بیان اینکه بحران آب گریبان گیر بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران است، تاکید کرد: در هر کشوری مردم آن باید محصولاتی مصرف کنند که در کشورشان  تولید می شودبنابراین باید در راستای تغییرفرهنگ درسفره ایرانی گام برداشت. رئیس معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم در ادامه به مصرف برنج در سفره ایرانی اشاره کرد و گفت: برنج دومین محصول پر مصرف کشور بعد از گندم است. ایران سیزدهمین مصرف کننده برنج جهان ودومین کشورواردکننده برنج بعدازبنگلادش است. وی بااشاره به مضرات مصرف برنج برای فرد، گفت: مصرف برنج یک وابستگی نیزازلحاظ اقتصادی برای کشورایجاد کرده است که باید با تغییر الگو در سبد غذای، فرهنگ مصرف رااصلاح کرد. حق پرست گفت: محققان درتولید تمامی انواع برنج به این نتیجه رسیده اند که ماده سمی آرسنیک به مقدار زیاد درخاک وجود دارد و برنج این ماده سمی را به خود می گیرد که از علل به وجود آمدن سرطان در افراد است. وی در ادامه  به کشت نخود در کشور و در استان اشاره و خاطرنشان کرد: نخود و حبوبات  که با کشت دیم تولید می شوند، دارای ارزش غذایی بالایی هستند و با شرایط آب و هوایی منطقه سازگاری و نیاز به آب کمی دارند و از لحاظ اقتصادی نیز به صرفه است. وی سرانه مصرف برنج و نخود را در کشور به ترتیب ۴۵  و ۳ کیلو گرم عنوان کرد و گفت: استفاده از پروتین هایی چون نخود، عدس و … می تواند در کاهش مصرف برنج کمک کند. نخود محصولی است که می تواند در کاهش بحران غذا نقش مهمی بازی کند چراکه تولید این محصول با شرایط طبیعی کشور مطابقت دارد. حق پرست افزود: نخود محصولی با صرفه اقتصادی است و استفبال از این محصول می تواند باعث رونق کشت و ترغیب کشاورز در تولید این محصول شود. وی با بیان اینکه نخود محصولی غذایی با ارزش دارویی بالا است، گفت: نخود یکی از ارزان ترین منابع تامین پروتین است؛ نخود منبع مهمی از نظر تامین انرژی، الیاف غذایی محلول و غیر محلول منگنز، مولیپیدن و ویتامین ب فسفر و پتاسیم است وقیمت پایینی نسبت به گوشت دارد. نخود سرشار از الیاف غذایی و داروی مرض قند است ومصرف آن باعث کاهش ریسک سرطان سینه و پوکی استخوان، کاهش چربی وکلسترل خون می شود. وی مشکل نفخی که ازخوردن نخود ایجاد می شود را از دلایل عدم استفاده از این ماده با ارزش غذایی دانست و گفت: باید نخود را ۴۸ ساعت درآب نگه داشت و چند بارآب آن را تعویض کرد. با این کارعلاوه برافزایش ارزش غذایی نخود نفخ آن نیزدرهنگام مصرف ازبین خواهد رفت. حق پرست خاطرنشان کرد: مرگ و میر ناشی از پرخوری ۲ برابر مرگ و میر ناشی از گرسنگی است و در حال حاضر کمبود مواد غذایی و گرسنگی در جهان ناشی از توزیع نامناسب غذا است.