پایگاه خبری تحلیلی بازی دراز ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱

توسعه چهارمحال و بختیاری؛ با حمایت از صنعتی ارزان قیمت

امروزه صنایعی در کشور وجود دارند که جز سودده‌ترین صنایع محسوب می‌شوند، در صورتی که بر روی آن‌ها تمرکز لازم صورت گیرد قطعاً توسعه کشور و استان‌ها را به دنبال خواهد داشت.

به گزارش بازی دراز، 

صنایع دستی صنعت تقریباً ارزانی است که دارای ارزش افزوده بسیاری بوده و در اشتغال‌زایی، بهبود معیشت و درآمدزایی برای کشور نقش مؤثری ایفا می‌کند، بهره‌وری از این صنعت نیازمند تأمین بازار فروش از طریق توجه به کیفیت، کاربردی کردن و نوآوری در تولید متناسب با شرایط زندگی امروز است.

توجه و تأمین بازار فروش برای محصولات صنایع دستی بسیار مهم است و جایگاه فعلی صنایع دستی در کشور در حد انتظار نیست و تأمین بازار فروش و بازاریابی دغدغه جدی هنرمندان صنایع دستی چهارمحال و بختیاری محسوب می‌شود.

نمد مالی، یکی از دیرینه‌ترین هنرهای صنایع دستی چهارمحال و بختیاری محسوب می‌شود و اخیراً شهرکرد به عنوان شهر ملی نمد ثبت شده است.

کارشناسان معتقدند شهرکرد علاوه بر اینکه به عنوان شهر ملی نمد شناخته می‌شود، توان تبدیل شدن به شهر جهانی نمد را هم دارد، اما این موضوع در سال‌های اخیر مورد غفلت قرار گرفته و به علت چرخه اقتصادی ضعیف، جوانان از ادامه فعالیت در این صنعت خودداری کرده‌اند.

این محصول بر اساس گفته کارشناسان کاربرد فراوانی در حوزه پزشکی و صنعت خودرو، صنایع گردشگری و ورزش را دارد.

هاجر درخشان تولیدکننده محصولات نمدی در چهارمحال و بختیاری، در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به سابقه پنج ساله در زمینه تولید محصولات نمدی در استان، بیان کرد: کارگاهی با هزینه ۷۵۰ میلیون تومان راه‌اندازی کردم که در این مدت ۱۲۰ نفر آموزش‌های رایگان را کسب کردند و اولویت ارائه آموزش‌ها، زنان بدسرپرست بودند، در حال حاضر ۱۵ نفر به صورت مستقیم در این کارگاه و تعدادی به صورت غیر مستقیم در منازل خود، مشغول به فعالیت هستند.

کارآفرین برتر استان گفت: تأمین مواد اولیه، فروش و بازاریابی بر عهده صنعتگران و هنرمندان صنایع دستی استان است و هیچ گونه حمایت‌هایی از سوی مسئولان ذیربط انجام نمی‌شود، تنها اقدام معرفی هنرمند و صنعتگر به منظور برگزاری نمایشگاه صنایع دستی در داخل و خارج از کشور است که تمامی هزینه‌ها نیز، از سوی هنرمندان پرداخت می‌شود.

درخشان با بیان اینکه بازاریابی به منظور فروش محصول تولیدی بزرگترین مشکل هنرمندان استان است، بیان کرد: تبلیغات برای فروش محصول، بهترین حمایت از تولید کننده محسوب می‌شود.

وی تاکید کرد: افرادی که قصد دارند در این حرفه مشغول به فعالیت شوند باید اطلاعات کامل از کسب و کار مورد نظر خود را کسب کنند و پس از آن اقدام به تولید محصول کنند تا در این زمینه موفق باشند.

تولیدکننده محصولات نمدی در استان بیان کرد: متقاضیان بهتر است در ابتدا برای راه‌اندازی کسب و کار مورد نظر خود، از تسهیلات بانکی استفاده نکنند و با کمترین سرمایه شخصی، کسب و کار را راه‌اندازی کنند.

درخشان اضافه کرد: برای انجام و موفقیت در کار، تلاش شبانه‌روزی لازم است، زیرا اساسی‌ترین کار در این بخش، فروش محصول تولید شده و دشوارترین، بحث بازاریابی است.

وی گفت: از پنج سال گذشته که وارد این حرفه شدم انقلابی در نمد استان صورت گرفت که با تبلیغات گسترده و تولید کارهای متنوع نمدی، موجب شد چندین کارگاه غیر فعال تولید نمد در استان، فعال شوند.

کارآفرین برتر استان تاکید کرد: برای نخستین بار با استفاده از نمد در حوزه پزشکی و کمک درمانی اقداماتی را انجام دادم، همچنین قصد دارم نمایندگی تولید و فروش محصولات نمدی در استان‌ها و شهرستان‌های کشور را اخذ کنم.

رئیس اتحادیه صنایع دستی شهرستان شهرکرد نیز با اشاره به اینکه تا سال ۹۵ مجوز صدور کارگاه‌های صنایع دستی از سوی اتحادیه صادر می‌شد، اظهار کرد: تمامی کارها همچون نظارت و صدور مجوز به صنایع دستی واگذار شده است که متأسفانه حمایت‌های چندانی از هنرمندان این بخش انجام نمی‌شود.

وی افزود: یک بازارچه صنایع دستی در شهرکرد دایر شده که به دلیل نبود تبلیغات و اطلاع رسانی، فروش هنرمندان بازارچه مطلوب نیست، گرچه وظیفه اتحادیه تأمین مواد اولیه ارزان‌قیمت است که تا حدودی این کار برای مرتفع شدن مشکل هنرمندان، انجام می‌دهد.

مهرداد رئیسی معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری با اشاره به فعالیت حدود شش هزار هنرمند استان در بخش صنایع دستی، اظهار کرد: از این تعداد ۵۰۰ نفر در حوزه نمد مشغول به فعالیت هستند که شامل ۲۵۰ کارگاه خانگی و انفرادی نمدمالی و ۱۴ کارگاه بزرگ است.

وی افزود: میزان ارزآوری سالانه محصولات نمدی به خارج از کشور به خصوص فروش نمدی حدوداً ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار دلار برآورد می‌شود.

رئیسی گفت: امسال به دلیل سیاست‌های اتخاذ شده از سوی دولت آمریکا، ارزآوری صادرات بسیار کم شده گرچه ممکن است در بخش فروش داخلی تا حدودی مشکلات جبران شود.

وی بیان کرد: یکی از مشکلات هنرمندان بخش صنایع دستی نوسانات قیمت برای تأمین مواد اولیه است که موجب می‌شود هنرمند مواد اولیه گران خریداری کند، از طرفی قیمت تمام شده محصول تولیدی، افزایش می‌یابد که این امر مشکلاتی را در بحث بازار فروش به دنبال دارد.

رئیسی ادامه داد: لازم است بر خروج دام از استان نظارت و مدیریت لازم صورت گیرد، زیرا از پشم دام برای بافته‌های داری و تولید دیگر محصولات نمدی استفاده می‌شود، همچنین واسطه‌ها بر گرانی مواد اولیه تأثیرگذار هستند و ممکن است کمبودهایی در این زمینه ایجاد شود.

وی گفت: حمایت‌هایی که طبق قانون از جمله پرداخت تسهیلات، معافیت کارگاه‌های صنایع دستی که به صورت کارگاهی فعالیت دارند، مشارکت در نمایشگاه‌ها و پرداخت بخشی از هزینه مشارکت، برگزاری دوره‌های بازاریابی و فروش برای تولیدکنندگان تعیین شده، صورت می‌گیرد.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با اشاره به اینکه ارتقای کیفیت محصولات نمدی به هنرمندان بستگی دارد، تصریح کرد: هنرمندان باید محصولات نمدی با کیفیت تولید کنند تا برای فروش در بازارهای جهانی، ملی و استانی با مشکل مواجه نشوند.

وی اضافه کرد: نظارت و صدور مجوز برای کارگاه‌های تولید نمد بر عهده اداره کل است، اتحادیه ملزم به تأمین مواد اولیه با کیفیت بوده تا مواد اولیه با قیمت مناسب در اختیار تولید کننده قرار گیرد.

رئیسی با تاکید بر اینکه در حوزه داخلی، نوسانات بازار بر تولید محصولات نمدی و صنایع دستی تأثیرگذار است، بیان کرد: تحریم‌ها تا حدودی در صادرات محصولات نمدی تأثیرگذار هستند، اگر مشکل صادرات به خارج از کشور برطرف شود می‌توان محصولات تولیدی را روانه بازارهای جهانی کرد.

وی با اشاره به اینکه یکی از راه‌های توسعه استان فعالیت در حوزه صنایع دستی است، خاطرنشان کرد: باید نگاه هنرمند به تولید هر نوع محصول، تغییر یابد، به این معنا که بازار فروش را شناسایی و متناسب با نیاز بازار، محصول با کیفیت تولید کند تا منجر به ارزآوری و در نتیجه توسعه صنایع دستی در استان شود.

رئیسی خاطرنشان کرد: نمد چهارمحال و بختیاری دارای نشان یونسکو و نشان ملی مرغوبیت صنایع دستی ایران است و با توجه به قابلیت‌ها و ظرفیت‌های نمد مالی و قدمت دیرینه این هنر، شهرکرد مرکز این استان به عنوان «شهر ملی نمد» به ثبت رسیده است.