پایگاه خبری تحلیلی بازی دراز ۱۵:۵۶ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۵
مدیرگروه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه:

زایمان طبیعی بی‌درد، نیازمند حمایت جدی است

بازی دراز 1404:مدیر گروه جوانی جمعیت و سلامت خانواده دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه گفت: ترس از درد زایمان ممکن است یکی از عوامل مؤثر در گرایش برخی مادران جوان به سزارین یا حتی تعویق فرزندآوری باشد که این موضوع نیازمند حمایت جدی است.

فریبا شفیعی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ درباره برخی دلایل کاهش تمایل به فرزندآوری، اظهار داشت: ترس از درد زایمان ممکن است یکی از عوامل مؤثر در گرایش برخی مادران جوان به سزارین یا حتی تعویق فرزندآوری باشد، اما این موضوع علت اصلی کاهش فرزندآوری در کشور نیست و عوامل متعددی در این زمینه نقش دارند.

وی با اشاره به برنامه‌های مرتبط با ترویج زایمان طبیعی افزود: ترویج زایمان طبیعی و توسعه زایمان بدون درد از جمله برنامه‌های پیش‌بینی‌شده در چارچوب قانون جوانی جمعیت است و برای مراکز درمانی نیز شاخص‌ها و اهدافی تعیین شده است. با این حال، اجرای کامل این برنامه‌ها با چالش‌هایی مواجه است.

مدیر گروه جوانی جمعیت، سلامت خانواده دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه یکی از مهم‌ترین موانع گسترش زایمان بدون درد را کمبود متخصصان بیهوشی عنوان کرد و گفت: انجام زایمان بدون درد مستلزم حضور مستمر متخصص بیهوشی از آغاز فرآیند تا پایان زایمان است، در حالی که در بسیاری از مراکز درمانی با کمبود این نیرو مواجه هستیم. همچنین تعرفه‌های موجود و ملاحظات اقتصادی موجب شده استقبال از این خدمات با محدودیت همراه باشد.

وی با بیان اینکه میزان زایمان سزارین در برخی استان‌ها بیش از ۵۰ درصد است، تأکید کرد: کاهش آمار سزارین و افزایش زایمان طبیعی نیازمند رفع موانع زیرساختی و تأمین نیروی انسانی متخصص است.

مدیر گروه جوانی جمعیت، سلامت خانواده دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه در ادامه، مسائل اقتصادی و اجتماعی را از عوامل اصلی کاهش ازدواج و فرزندآوری دانست و تصریح کرد: بیکاری، کاهش درآمد، مشکلات معیشتی، تأمین مسکن و هزینه‌های بالای نگهداری کودک از جمله چالش‌هایی است که جوانان با آن مواجه‌اند. طبیعی است که کاهش تمایل به ازدواج، بر آمار فرزندآوری نیز تأثیر مستقیم می‌گذارد.

شفیعی با اشاره به قانون جوانی جمعیت خاطرنشان کرد: این قانون مشتمل بر مواد متعددی است که بخشی از آن مربوط به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و بخش قابل توجهی نیز در حوزه مسئولیت سایر دستگاه‌هاست. هرچند اقداماتی انجام شده، اما اجرای کامل و اثربخش آن نیازمند همکاری همه دستگاه‌هاست و نباید تمام مسئولیت‌ها صرفاً متوجه حوزه سلامت باشد.

مدیر گروه جوانی جمعیت، سلامت خانواده دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه افزود: برخی مشوق‌ها عمدتاً برای فرزند سوم و بالاتر پیش‌بینی شده، در حالی که تمرکز بر تسهیل فرزندآوری برای فرزند اول و دوم نیز می‌تواند نقش مهمی در تحقق اهداف جمعیتی داشته باشد.

وی در پایان تأکید کرد: تحقق سیاست‌های جوانی جمعیت مستلزم هماهنگی و هم‌افزایی همه دستگاه‌هاست و بدون توجه به ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، نمی‌توان انتظار تغییرات اساسی در روند فرزندآوری داشت.