پربازدیدترین ها

سرویس: ویژه کد خبر: 168568 ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۹

عطر گیاهان خوراکی بهار در سفره های مردم درسرپلذهاب

عطر گیاهان خوراکی بهار در سفره های مردم  درسرپلذهاب
بازی دراز 1404/همزمان با فرارسیدن فصل بهار و با آغاز فروردین ماه، رنگ و بوی سفره های مردم این شهرستان هم بهاری می شود و مصرف گیاهان خوراکی که در دشت های سرسبز می رویند به غذای اصلی مردم این دیار تبدیل می شود. شهرستان سرپلذهاب ازجمله مناطقی است که هرساله با فرارسیدن فصل بهار بازار فروش گیاهان بهاری درآن رونق می گیرد. 27 091 گياهان يكي از بزرگترين شاهكار هاي خلقتند و پايه و اساس حيات بخش و عمده اي از دنياي اطراف ما را تشكيل مي دهند و بي شك بدون آنها نسل بشر بر روي اين كره خاكي دوامي نخواهد داشت زيرا انسان ها به طور مستقيم و غير مستقيم به آنها وابسته اند بنابراين بايستي از آنها به طور صحيح و اصولي بهره برداري كرد وبراي استفاده اصولي اولين قدم شناخت آنها آن هم از جنبه هاي مختلف از جمله شناسايي خود گياه –خواص آن رويشگاه و نياز هاي آن و...مي باشد .متأسفانه امروزه استفاده از گياهان خوراكي خودرو به علت زندگي شهر نشيني كمترمتداول است. در جوامع امروزی با افزايش جمعيت و كمبود مواد غذايي از يك طرف و پرهزينه بودن كشت وكار و تهيه آب وخاك مناسب از طرف ديگر جا دارد كه بار ديگر اين منبع رايگان خدادادي را لااقل به عنوان يك منبع فرعي در كنار ساير منابع غذايي مورد توجه قرار گيرد زيرا از جنبه ديگر وارد كردن گياهان در سيستم غذايي و كم كردن گوشت وخوراكي هاي غير گياهي همواره توسط پزشكان توصيه شده و باعث سلامتي و تندرستي انسان مي شود به طوري كه شواهد علمی هم به نفع گیاهخواری وجود دارد. استان کرمانشاه با داشتن آب و هوایی چهار فصل، دارای تنوع جغرافیایی در سراسر اقلیم خاکی خود است به طوریکه در بخشی از این استان، شهرستان‌های گرمسیری و در بخش دیگر شهرستان‌های سردسیری قرار دارند که همین امر موجب رویش گونه‌های مختلف گیاهان درهرمنطقه این استان شده است ومردم استان کرمانشاه از این گیاهان در برنامه غذایی خود استفاده می‌کنند. گیاهانی مانند پاغازه، کنگر، گنور، شنگ، پیچک، برزه، زو، ریواس، سیرونه، تولکه و... از جمله گیاهانی‌‌ هستند که در استان کرمانشاه می‌رویند و دارای عطر و بوی خاصی هستند. عده‌ای از مردم از طریق جمع‌آوری این گیاهان و فروش آن به کسب درآمد می‌پردازند و بازار فروش این محصولات به ویژه در فصل بهار پررونق است. گیاهان محلی علاوه بر طعم دل‌پذیر، دارای خواصی هستند که برخی از این گیاهان به‌صورت خام و برخی با شیوه‌های خاص پخته و مصرف می‌شوند. غاریاقی یا پاغازه می‌توان از برگ این گیاه بورانی و خورشت درست کرد که خورشت پاغازه، مانند خورشت سبزی است؛ با این تفاوت که به‌جای سبزی از پاغازه استفاده می‌شود. کنگر این گیاه طبیعتی گرم و خشک دارد و به‌همین علت آن ‌را با ماست نیز می‌خورند و کنگر منبع غنی پتاسیم است. 27 086 کنگر ضدعفونی‌کننده، اشتهاآور، تب‌بر و هضم‌کننده غذا است و مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش می‌شود. گنور به‌دلیل فیبر زیاد این گیاه، در امراض روده کاربرد زیادی دارد و مسهل و ادرارآور است. 27 092 شنگ به‌سبب داشتن مواد تصفیه‌کننده، خون را تمیز می‌کند و برای رفع ورم روده و کلیه بسیار مفید است. پیچک این گیاه دارای برگ‌های باریک شبیه تره است و جوشانده آن برای رفع ترش‌ کردن معده و تلخی دهان مؤثر است. 27 084 برزه این گیاه در نواحی کوهستانی می‌روید و برای رفع خارش‌های قارچی و جوشانده آن برای شستن زخم‌های چرکی و نیز برای کاهش فشار خون مفید است. زو گیاهی است کوهستانی که برای تنگی نفس و انواع سرماخوردگی مفید است و برای رفع گواتر نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. جوشانده آن نیز در رفع بیماری‌های ریه و سل مؤثر است. 27 096 ریواس جوشانده ریواس برای دفع سنگ صفرا و سنگ کلیه مفید است و شستشوی موها با جوشانده آن باعث تقویت و رشد مو و منع از ریزش مو می‌شود. ریواس در رفع تیرگی پوست نیز مؤثر است. گل چنور گیاهی معطر با گل‌های زردرنگ است و نوک آن مانند غنچه بوده که اهالی از آن برای خوشبو کردن روغن حیوانی استفاده می‌کنند. سیرونه و کول سیرونه گیاهی است که در وسط آن خط‌های قرمز دیده می‌شود و کول نیز به ‌صورت سبز و دارای برگ‌های پهن است. این 2 نوع گیاه به‌صورت پخته در غذاهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند‌. تولکه دارای برگ‌ها و ساقه‌های باریکی است که به‌صورت پخته مصرف می‌شود. برگهای آن دایره‌ای و نقطه‌های سیاه و قرمز رنگ در وسط این دایره‌ها دیده می‌شود و عمده فصل رویش آن بهار است. انتهای پیام / ق 27 083 27 085 27 093 27 094 27 097 27 099 27 100 27 101 27 102 27 104 27 107 27 110 27 111 27 112انتهای پیام /