پربازدیدترین ها

سرویس: ویژه کد خبر: 182986 ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۷

اعتیاد به دنیای کامپیوتر و فضای مجازی / تهدیدها و چالش ها

اعتیاد به دنیای کامپیوتر و فضای مجازی ازجمله مشکلاتی است که امروزه به آن دچار شده ایم

بازی دراز 1404: رابطه كامپيوتری بين انسانها روز به روز فراگيرتر می‌شود، كامپيوترها روز به روز از طريق شبكه‌های محلی و جهانی و نيز از طريق فناوری بی‌سيم به يكديگر پيوند می‌خورند و باارتباط گسترده ، سرعت بيش از پيش انتقال عكس، صدا، فيلم و اطلاعات را افزايش می‌دهد.

اعتیاد به دنیای کامپیوتر و فضای مجازی ازجمله مشکلاتی است که امروزه به آن دچار شده ایم

به گزارش بازی دراز، فناوری‌های كامپيوتری امكان تعامل انسان ـ ماشين را به شكلی كاملاً جديد وبديع وهمچنين امكان تعامل انسان ـ انسان در فضای مجازی را فراهم می‌كنند.

دسترسی به فضای مجازی، پدیده ای رو به گسترش است و هر روز تعداد بیشتری از افراد در زمره ی استفاده کنندگان از این فضا ها قرار می گیرند. اینترنت نیز که امروزه در خیلی از مکان ها حضور دارد، در خانه، محل کار، دانشگاه، رستوران ها و....

اسم اعتیاد که می آید خیلی ها فکر می کنند که این موضوع به آنها ربطی ندارد و معتاد فقط کسی است که مواد مخدر مصرف کند. اما اینگونه نیست. اعتیاد به همه چیز ممکن است به وجود بیاید و در تمامی موارد نیز خطرناک است. همانند تمامی انواع دیگر اعتیاد، این گونه اعتیاد نیز با علائمی همراه است همچون، اضطراب، افسردگی، کج خلقی، بی قراری، تفکرهای وسواسی، کناره گیری، اختلالات عاطفی و ازهم گسیختگی روابط افراد . از طرفی، در عین حال که روابط افراد (به ویژه کودکان و نوجوانان) در جهان مجازی افزایش می یابد. در مقابل از دامنه ی روابط آنان در جهان واقعی کاسته میشود و احتمال افت عملکرد آموزشی آنان نیز میرود.

همزمان با دسترسی روزافزون و گسترده ی افراد به فضاهای مجازی، شاهد نوع جدیدی از اعتیاد یعنی اعتیاد اینترنتی و یا اعتیاد به فضای مجازی هستیم که موضوع رو به رشد عصر ارتباطات است. این فضاها هم فرصت محسوب میشود و هم نوعی تهدید. ما به عنوان نمونه ای از کاربران اینترنت، ساعات زیادی از روز را در حال استفاده از سایت های اطلاع دهنده، مفید، دارای منابع غنی و همچنین سرگرم کننده هستیم. بعضی افراد نیز از ابتدا مشغول فعالیت های بیهوده هستند. از ترول سازی گرفته تا پرسه زدن در چت روم های مختلف و یا جنگ بر سر برتری برند مورد علاقه.

اعتیاد به اینترنت و فضاهای مجازی، انسانها را به افرادی رها شده تبدیل کرده و بر روابط اجتماعی آنان تاثیر می گذارد درنتیجه استفاده ی بیش از حد از این فضاها، بهره وری و بازده کاری افراد به ویژه در بحث تحصیل پایین می آید. این گونه افراد از زندگی تحصیلی خود فاصله می گیرند و دچار کم کاری وعدم تمرکز در کلاس های درس می شوند. عدم تحرک جسمی و چاقی به همراه علائمی چون درد کمر، پشت و ماهیچه، از دیگر تبعات این مسئله اند.

ظهور تکنولوژی های نوین ارتباطی در عصر حاضر به همراه تحولاتی که در فضای مجازی بوجود آمده است، بسیاری از کارکردهای خانواده ها را دچار اختلال کرده است. در مباحث آسیب شناختى نهاد خانواده، یکى از محورهاى مهم، بررسى آسیبهاى ناشى از تحولات خانواده است. تحولاتى که خود منشأ بروز دگرگونى هایى عمیق و اساسى در نوع روابط و ارزشهاى خانوادگى مى باشند. بسیارى از این تحولات و دگرگونیها از بیرون، بر خانواده تحمیل مى شود. از زمانى که اینترنت وارد فضاى زندگى انسان شده تا به امروز، علیرغم تمام محاسن و مزایاى آن، یکسرى دغدغه ها و نگرانیهایى را بر خانواده ها تحمیل نموده است. موضوعی كه در تمام جوامع موضوعیت داشته و محدود به جامعه و یا اقلیتی خاص نمی شود.

به دلیل ویژگیهای خاص فضای مجازی و نو بودن این پدیده، بسیاری از والدین فرصت، امكان و یا توان كافی برای شناخت دقیق این فضا و كاربردهای آن را به دست نیاورده اند و عدم آشنایی مناسب آنها با این فضا و در مقابل استفاده روزمره نوجوانان و جوانان و حتی كودكان از این فضا باعث شده است كه یك فضای محرمانه و خصوصی در داخل خانه برای فرزندان ایجاد شود و آنها بدون دغدغه و بدون احساس وجود ناظر بیرونی به سایت های مختلف در این فضا دسترسی یافته و بعضاً به دلیل ویژگیهای سنی و شخصیتی و كنجكاویهای خود متأثر از فضاهای ناسالم موجود در اینترنت گردند. در این پژوهش نگارندگان به بررسی مهمترین آسیب های فضای مجازی و تأثیرات آن بر خانواده ها پرداخته و راهكارهايی جهت مقابله و كاهش تهديدات اينترنتی در ابعاد اجتماعی، فرهنگی، آموزشی و ... ارائه می شود.

انتهای پیام / ق