پربازدیدترین ها

سرویس: اجتماعی کد خبر: 237625 ۱۰:۰۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۰

وقتی زیرساخت‌های سلامت‌محور فراهم نیست؛

کمبود فضای ورزشی چالش جدی مردم سرپل‌ذهاب

بازی دراز 1404:شهرستان سرپل‌ذهاب از کمبود فضای ورزشی رنج می‌برد درحالی‌که روز به روز نقش ورزش در تأمین سلامتی بیش از پیش مشخص می‌شود.

کمبود فضای ورزشی چالش جدی مردم سرپل‌ذهاب

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»، فضای ورزشی نوعی از فضای اجتماعی در مناطق مسکونی انسانی است که کارکردهای مختلفی همچون حضور همزمان و متراکم جمعیت پر شمار انسانی در یک مکان، گذران اوقات فراغت و تفریح مردم مناطق مختلف شهری و روستایی ارتباطات چهره به چهره و انجام مسابقات و رقابت‌های ورزشی بین گروه‌های جمعیتی را دارا است.

در فضاهای ورزشی این فعالیت‌های انسانی است که محور اصلی و دلیل وجودی آن‌ها هستند و مابقی عوامل از این متغیر اصلی پیروی می‌کنند از سوی دیگر فضاها و اماکن ورزشی نقش مهمی در شناسایی، پرورش و تربیت ورزشکاران دارند و اگر ما بخواهیم استعدادهای ورزشی را شناسایی کرده و آن استعداد بالقوه را بالفعل سازیم و از افراد یک قهرمان در رده ملی و حتی جهانی بسازیم نیازمند وجود اماکن ورزشی هستیم پس بدون وجود اماکن و فضاهای ورزشی عملا بالفعل شدن استعدادهای نهفته ورزشی امکان‌پذیر نیست.

از طرفی دیگر سطح فعالیت‌های ورزشی، جسمانی و حرکتی انسان‌ها با گسترش تکنولوژی، کاهش داشته و فعالیت‌های ذهنی و فشارهای روانی «افسردگی، پرخاشگری، اضطراب و…» مردم افزایش یافته است که برای برطرف کردن مشکالت مذکور، یکی از بهترین اقدامات، اشاعه ورزش است که مستلزم توسعه و ساخت فضاهای ورزشی است.

ورزش حتی در ارتقای فرهنگ عمومی هم بسیار موثر است و می‌تواند از نابسامانی‌های اجتماعی همچون بزهکاری، گرایش به مواد مخدر، جنایت و… در میان جوانان پیشگیری کند و چون نسل جوان و نوجوان کشور در حال افزایش است توسعه فضاهای ورزشی هم امری اجتناب‌ناپذیر خواهد بود و باید با یک برنامه‌ریزی مناسب برای آن تلاش کرد.

یکی از محوری‌ترین نگرش‌های توسعه پایدار شهری، ساماندهی جمعیت سالم در چارچوب شهروندان سالم در محیط زیست سالم است که این نگرش مهم ارتباط تنگاتنگی با ورزش دارد زیرا ورزش بدن انسان را در یک محیط سالم نگه می‌دارد تا یک جامعه سالم داشته باشیم و خود ورزش کردن بدون داشتن فضای ورزشی مناسب و کافی امکان‌پذیر نیست و لذا همه این نگرش مستلزم وجود فضاهای ورزشی مناسب و کافی است.

سرپل‌ذهاب یک شهرستان مرزی و محروم است که جنگ و زلزله ویرانگر ۷.۳ ریشتری را تجربه کرده و دوبار ویران شده و خود را با همت مردمانش از نو ساخته است و از دیرباز تاکنون مهد پرورش ورزشکارانی بوده که در رده‌های ملی و بین‌المللی برای کشور افتخارآفرینی کرده‌اند وضعیت اماکن و فضاهای ورزشی در این شهرستان بدون در نظر گرفتن اماکنی که متعلق به ارگان‌ها و نهادهایی غیر از اداره ورزش و جوانان است خوب ارزیابی نمی‌شود اما وقتی که اماکن ورزشی متعلق به سپاه، هلال احمر، آموزش و پرورش، شهرداری و…را به فضاهای ورزشی تربیت بدنی اضافه کنیم می‌توانیم بگوییم که در وضعیت خوبی قرار دارد.

اگرچه مسئول توسعه ورزش اداره ورزش و جوانان است اما نهادی همچون سپاه پاسداران که دغدغه جوانان و نوجوانان را دارد نسبت به ساخت سالن‌های ورزشی چند منظوره خصوصا در مناطق روستایی اقدام می‌کند از روستاهای مرزی دورافتاده در منطقه پشت‌تنگ گرفته تا روستاهای نزدیک به شهر با این حال متولی اصلی ورزش کاری برای توسعه این اماکن انجام نداده و شاید تمام فعالیت آن‌ها در یک منطقه روستایی به تسطیح یک زمین خاکی ختم شده است،

از فضاهای ورزشی در روستاها که بگذریم در شهر نیز وضعیت مناسبی برای ورزشکاران وجود ندارد اغلب فضاها و اماکن ورزشی سطح شهر خصوصی بوده و مستلزم پرداخت شهریه‌های بسیار زیاد است که گاهی اوقات ورزشکاران قشر جوان و نوجوان توان پرداخت آن را ندارند از باشگاه‌های خصوصی که بگذریم اماکن ورزشی متعلق به دولت نیز با توجه به سیاست‌های کشور به‌صورت اجاره در اختیار بخش خصوصی قرار می‌گیرد و این بخش خصوصی نیز با وضع شهریه‌های سنگین عملا فرصت استفاده از این اماکن را از جوانان می‌گیرد و کمتر خانواده‌ای می‌تواند در این وضعیت بد اقتصادی و معیشتی، هزینه‌ای را برای پرداخت شهریه ورزشی فرزندان خود قرار دهد، لذا بخشی از مردم به‌خاطر شهریه‌های سنگین فرصت استفاده از این اماکن دولتی اجاره‌ای به بخش خصوصی را ندارند.

سالن‌های ورزشی سپاه و آموزش و پرورش هم در سطح شهر محدود است و نمی‌تواند به تمام جوانان خدمات ارائه دهند هرچند باید قدردان این نهادها بود که با اینکه مسئول مستقیم ورزش شهر نیستند اما به اندازه توان خود یا حتی بیشتر با ساخت فضاهای ورزشی در این مسیر گام برداشته و قهرمانان بسیاری را به جامعه ورزشی کشور معرفی کرده‌اند.

دارایی از ورزشکاران شهرستان در این خصوص به خبرنگار مرصادنیوز، گفت: واگذاری اماکن ورزشی به بخش خصوصی باید یک قاعده‌ای داشته باشد و اجازه ندهند که شهریه را هرطور که دلشان خواست وضع و از مردم دریافت کنند تا جوانان و نوجوانان بتوانند از این فضاهای ورزشی بهره‌مند شوند.

وی افزود: تاثیرات زلزله در اماکن ورزشی نیز همچنان جاری است تا جایی که برخی از سالن‌های ورزشی آسیب‌دیده و باید بازسازی آنها انجام شود اما هم‌اکنون به دلیل عدم انجام تعمیرات مناسب بلااستفاده شده که مهمترین آن سالن ورزشی احرار است.

شهرستان سرپل‌ذهاب در رشته فوتبال که یکی از رشته‌های ورزشی پرطرفدار جهانی است تنها یک زمین چمن طبیعی و استاندارد  دارد که تا سال قبل در دست خود دولت و هیئت فوتبال شهرستان بوده اما از امسال به بخش خصوصی واگذار شده و فعالیت آن بسیار محدود شده است که باعث نارضایتی فوتبالیست‌های شهرستان شده که تداوم این وضعیت می‌تواند ورزش فوتبال شهرستان را که امروز در رده‌های سنی مختلف در سطح استان و کشور خوش درخشیده را دچار افت شدیدی کند.



فکری برای ساماندهی زمین چمن فوتبال سرپل‌ذهاب شود
فتاحی از ورزشکاران شهرستان در این رابطه گفت: این زمین چمن تنها زمین استاندارد فوتبال برای استفاده ورزشکاران است که واگذاری آن به بخش خصوصی باعث محدود شدن استفاده ورزشکاران از این زمین شده و  معلوم نیست چه بر سر فوتبال شهر خواهد آمد امیدواریم که برای ساماندهی آن فکری کنند.

 سرانه ورزشی در شهرستان سرپل‌ذهاب هم‌اکنون ۱.۵ متر است که در قیاس با میانگین جهانی آن «۸ متر مربع» فاصله‌ای ۶.۵ متری دارد در نتیجه باید تلاش شود این فاصله هرچه بیشتر کم و کمتر شود.



سرانه ورزشی در سرپل‌ذهاب بدون احتساب اماکن ورزشی ادارات بسیار پایین است
حجت‌اله صفری؛ رئیس اداره ورزش و جوانان شهرستان سرپل‌ذهاب در گفتگو با خبرنگار مرصادنیوز، اظهار داشت: سرانه فضای ورزشی شهرستان سرپل‌ذهاب بیش از ۱.۵ متر است و تعداد مکان‌های ورزشی روستایی با هم‌افزایی سپاه ناحیه سرپل‌ذهاب شامل ۳۰ زمین خاکی، ۲۲ خانه ورزش روستا و ۶ سالن سرپوشیده و دو باب چمن ورزشی با پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصد و ۶۰ درصد است.

وی با بیان اینکه تعداد ۳۰ باشگاه ورزشی در رشته‌های بدن‌سازی و پاورلیفتینگ، آمادگی جسمانی و ایروبیک، بوکس و بیلیارد در شهرستان در خدمت جوانان و ورزش‌دوستان است، تصریح کرد: شهرستان سرپل‌ذهاب دارای تعداد ۳۰ هیئت ورزشی است که تعداد ۴ هزار و ۸۵۰ ورزشکار سازمان‌یافته و حدود ۴ هزار ورزشکار غیرسازمانی فاقد بیمه ورزشی زیر نظر تعداد ۳۵ نفر مربی بانوان و ۶۰ نفرمربی آقا فعالیت می‌کنند.

صفری با اشاره به اینکه شهرستان دارای حدود ۳۰ تیم لیگ استانی در رشته‌های مختلف ورزشی است و در سطح کشوری نیز دارای دو تیم فوتبال در لیگ دسته ۳ کشور و یک تیم فوتبال در لیگ یک جوانان است، ادامه داد: در این شهرستان قهرمانان کشوری در رشته‌های مختلف اتومبیل‌رانی، بدن‌سازی، ووشو، بوکس، کاراته و دومیدانی، تکواندو و… پرورش‌یافته و این جای افتخار دارد.

این مقام مسئول از فعالیت ۴ سمن مردم‌نهاد در شهرستان سرپل‌ذهاب خبر داد و خاطرنشان کرد: تعداد ۵۵ فضای ورزشی از اماکن خصوصی و اماکن ورزشی شهری باهم‌افزایی سایر ادارات از جمله آموزش و پرورش، سپاه ناحیه، شهرداری، هلال‌احمر و اداره ورزش در شهرستان فعال است.

صفری در خصوص سالن‌های آسیب‌دیده از زلزله گفت: سالن چند منظوره احرار شهرستان و ساختمان اداری اداره ورزش و جوانان و استخر شهرستان در زمان زلزله آسیب دیده ولی از نوع تعمیری بوده که باید با تامین اعتبارات لازم بازسازی شود و البته این سالن هم‌اکنون تعطیل است.

وی در خصوص زمین چمن فوتبال شهرستان نیز اذعان کرد: زمین چمن فوتبال سرپل‌ذهاب تا سال گذشته که در اختیار هیئت فوتبال شهرستان بود هیچ مشکلی برای استفاده ورزشکاران و برگزاری مسابقات نداشت اما از امسال به بخش خصوصی واگذار شده که اعلام کرده‌اند آماده برگزاری مسابقات نیست و باید اقداماتی برای آماده‌سازی آن انجام دهند



سرانه ورزشی در سرپل‌ذهاب ۱.۵ متر است
مرزبان بساطی؛ معاون برنامه‌ریزی و امور عمرانی فرماندار سرپل‌ذهاب نیز در گفتگو با خبرنگار مرصادنیوز، اظهار داشت: شهرستان سرپل‌ذهاب دارای ۱۷ سالن ورزشی است که پنج فضای آن تحت اجاره ماده ۸۸ و پنج فضای آن در اختیار هیئت‌های ورزشی است.

وی افزود: زمین ورزشی ۲هزار و۷۰۰ متری فوتبال در اختیار بخش خصوصی ماده ۲۷ است و زمین چمن مصنوعی روستای داربلوط به مساحت یک هزار متر مربع در حال واگذاری به دهیاری است تا مورد استفاده ورزش‌دوستان قرار گیرد.

بساطی تصریح کرد: سالن ورزشی احرار با ۶۰ هزار متر مربع در اثر زلزله تخریب شده که تاکنون هیچ اقدامی برای بازسازی آن انجام نشده است همچنین ساختمان اداری اداره ورزش و جوانان نیز تخریبی بوده که بازسازی آن با ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی در حال انجام است.

وی در پایان گفت: سرانه ورزشی شهرستان هم‌اکنون ۱.۵ متر است که از میانگین جهانی آن بسیار پایین‌تر است و باید برای نزدیک شدن به میانگین جهانی فضاها و اماکن ورزشی شهرستان توسعه یابد.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»، سرانه ورزش در شهرستان سرپل‌ذهاب اکنون بسیار پایین‌تر از میانگین جهانی آن است و حتی در قیاس با شهرهای مرکزی کشور نیز وضعیت مناسبی ندارد که بخشی از آن به‌عدم وجود عدالت در توزیع منابع و اعتبارات بر می‌گردد و مسئولان بلند رتبه شهرستان و استان باید برای رفع این کمبود تلاش کنند البته این سرانه ورزشی فقط مختص به ورزش و جوانان نیست و در کنار اماکن و فضاهای ورزشی سایر ارگان‌ها و نهادهای انقلابی چنین وضعیتی دارد که اگر این اماکن را حذف کنیم به عدد خیلی پایین‌تری خواهیم رسید.

آنچه که حائز اهمیت است نقش مهم ورزش در سلامت افراد و سلامت جامعه است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت و برای ایفای این نقش لازم است که فضای ورزشی مناسب تامین شود چون بدون وجود فضای ورزشی، ورزش کردن امری امکان‌ناپذیر است و با وجود این سرانه ورزشی در شهرستان نمی‌توان انتظار یک جامعه سالم را داشت که امیدواریم مسئولان امر با برنامه‌ریزی مناسب در جهت افزایش سرانه ورزشی شهرستان تلاش کنند.