پربازدیدترین ها

سرویس: تازه های خبر کد خبر: 238692 ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۹

لا تَقنَطوا مِن رحمة‌الله؛

ناامیدی از رحمت خدا راه تسلط شیطان است

بازی دراز 1404:ناامیدی از لطف و رحمت الهی بزرگترین حربه شیطان برای تسلط است پس هرگز نباید در برابر این حربه تسلیم شد.

ناامیدی از رحمت خدا راه تسلط شیطان است

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ گاهی اوقات انسان در بلا و مصیبتی گرفتار شده و هیچ راه نجاتی برای خود نمی‌بیند و در اینجاست که فرد درمانده شده و ناامید از هر جا به سمت خداوند متعال روی می‌آورد، خدای که آفریننده تمام انسان‌ها و موجودات و آگاه بر همه احوال و شرایط بندگان خود است.


توکل‌ و اعتماد به‌ خدا در امور زندگی به‌عنوان‌ یک‌ ویژگی‌ خاص در کنار آمدن‌ با مشکلات، مقاومت‌ در برابر یأس‌ و ناامیدی و مهار اضطراب‌ و افسردگی‌ مورد توجه‌ قرار گرفته‌ است چرا که امروزه‌ در جوامع‌ بشری‌ مشکلات‌ و نابه‌سامانی‌های‌ زیادی‌ وجود دارد و سبب شده که اضطراب‌ و افسردگی به‌عنوان‌ معمولی‌ترین‌ و متداول‌ترین‌ مشکل‌ برای جوانان‌ به شمار آیند.


در این مواقع خداوند متعال در قرآن کریم آیات امیدبخشی زیادی برای بندگان خود قرار داده تا دل‌هایشان آرام گیرد و حتی در این آیات خداوند مژده اتمام گرفتاری و معجزه در اوج ناامیدی را به آدمی می‌دهد، لذا برای ایجاد امید به خداوند در حل‌ و فصل مشکلات باید باوری درست نسبت به پروردگار ایجاد کنیم تا آن امید در وجودمان زنده شده و بتوانیم نتایج بسیار خوب و مؤثری از امید، توکل و تکیه زدن به خداوند به دست آوریم.


امید در زندگی دنیوي و اخروي نقش شگرفی دارد 

حجت‌الاسلام‌والمسلمین مسلم کماسی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: امید در قرآن و روایات، حالتی نفسانی است که فرد امیدوار را به تلاش جدي وا‌ می‌دارد، امید در زندگی دنیوي و اخروي نقش شگرفی دارد و در قرآن و روایات نیز فرد با امید، به نصرت الهی، به آرامش در زندگی و تربیت خود دست می‌یابد.


مسئول دفتر نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه ناحیه کرمانشاه عنوان کرد: از آنجا که مهم‌ترین اصول اعتقادي اسلام، ایمان و عقیده به توحید، نبوت و معاد است، این اصول پایه دریافت اسلام را تشکیل داده و انسانی که اعتقاد به تربیت دینی و اخلاقی دارد هرگز اجازه نمی‌دهد تا ناامیدي به سراغش بیاید و روح وی را بیزار سازد بدین ترتیب اعتقاد به خداوند موجب ادامه زمینه‌های رفتاري مؤمن در زندگی می‌شود.


حجت‌الاسلام‌والمسلمین کماسی بیان کرد: پیامبر گرامی اسلام(ص) فرمودند: «الامل لامتی و لولا الامل ما رضعت والدة بولدها و لا غرس غارس شجرا» امید و آرزو بر امت من مایه رحمت است و اگر آرزو نبود، نه مادري فرزندي را شیر می‌داد و نه باغبانی درختی را غرس می‌کرد، لذا امید راه رسیدن به آرامش است، آرامش و طمأنینه یعنی اینکه انسان در قصد و اراده خود استقرار و آرامش داشته باشد و هیچ‌گونه اضطراب و نگرانی به خود راه ندهد.


مسئول دفتر نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه ناحیه کرمانشاه خاطرنشان کرد: قرآن کریم در میان امواج نگرانی‌ها و اضطراب‌ها، امید به خدا و ذکر او را به‌عنوان برترین داروي آرامش‌بخش و شفادهنده قلب‌ها معرفی می‌کند و پروردگار آن را از خواص ایمان و از نعمت‌های بزرگ خود شمرده است «الا به ذکر االله تطمئن قلوب» و در مقابل، ناامیدی ناشی از وسوسه‌های شیطانی است که در دل رسوخ می‌کند به‌گونه‌ای که انسان را از تلاش بازمی‌دارد و او را تبدیل به موجودی منزوی و خانه‌نشین و بی‌خاصیت می‌کند.


وی در ادامه افزود: این حالت به‌قدری قبیح است که آن را از گناهان کبیره محسوب می‌کنند و امام صادق(ع) نیز در این‌ باره فرمودند: «مِنْ أَکْبَرِ الْکَبَائِرِ عِنْدَ اللَّهِ الْیَأْسَ‏ مِنْ‏ رَوْحِ‏ اللَّهِ، وَ الْقُنُوطَ مِنْ رَحْمَةِ اللَّه‏؛ بزرگ‌ترین گناهان کبیره نزد خدا، یأس از روح‌الله و ناامیدی از رحمت و نیکی خداست.


حجت‌الاسلام والمسلمین کماسی اذعان کرد: این مفهوم در توصیه حضرت یعقوب به فرزندانش نسبت به عدم ناامیدی در یافتن یوسف نبی(ع) به این شکل آمده است: «یا بَنِیَّ اذْهَبُوا فَتَحَسَّسُوا مِنْ یُوسُفَ وَ أَخیهِ وَ لا تَیْأَسُوا مِنْ رَوْحِ‏ اللَّهِ إِنَّهُ لا یَیْأَسُ مِنْ رَوْحِ‏ اللَّهِ إِلاَّ الْقَوْمُ الْکافِرُونَ»؛ اى پسران من، بروید و از یوسف و برادرش جستجو کنید و از رحمت خدا نومید نباشید، زیرا به‌غیر از گروه کافران کسى از رحمت خدا ناامید نمى‌‏شود.


این کارشناس مذهبی تأکید کرد: با توجه به مفاهیم دین مقدس اسلام، مؤمنان راستین کسانى هستند نه به هنگام نعمت، گرفتار غرور و غفلت مى‏‌شوند و نه به هنگام مصیبت، گرفتار یأس و نومیدى خواهند شد، آن‌ها نعمت را از خدا مى‌‏دانند و شکر به درگاه وی مى‌‏برند و مصیبت را آزمون و امتحان یا نتیجه اعمال خویش محسوب مى‏‌دارند و صبر مى‏‌کنند و رو به درگاهش مى‌‏آورند، درحالی‌که افراد بی‌ایمان در میان غرور و یأس دست‌وپا مى‏‌زنند اما افراد با ایمان در میان شکر و صبر قرار دارند.

مسئول دفتر نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه ناحیه کرمانشاه تصریح کرد: امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری هم بر اساس همان مفاهیم دینی بیشترین تأکید را درباره لزوم امیدآفرینی و دوری از یاس و ناامیدی داشته‌اند همچنان که از جمله تأکیدات رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب موضوع امید است و ایشان می‌فرمایند نخستین توصیه‌ من امید و نگاه خوش‌بینانه به آینده است.


حجت‌الاسلام والمسلمین کماسی با توجه به منویات مقام معظم رهبری درباره امید در پایان، گفت: رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند بدون این کلید اساسیِ همه‌ قفل‌ها، هیچ گامی نمی‌توان برداشت، آنچه می‌گویم یک امید صادق و متّکی به واقعیت‌های عینی است این‌جانب همواره از امید کاذب و فریبنده دوری جسته‌ام، اما خود و همه را از نومیدی بی‌جا و ترس کاذب نیز بر حذر داشته‌ام و بر حذر می‌دارم.


امیدوار نبودن نشانه‌ کفر و عدم شناخت خداوند است

حجت‌الاسلام‌والمسلمین اسماعیل قبادی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: در آیات و روایات فراوانی شاید قریب به ۴۰ آیه خداوند متعال می‌فرمایند توکل کنید زیرا خداوند یک قدرت لایزال، زوال‌ناپذیر، مدبر و حکیم است.


وی عنوان کرد: در قرآن کریم آیه ۱۳ سوره تغابن آمده است که خداوند می‌فرماید: « ٱللَّهُ لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَۚ وَعَلَى ٱللَّهِ فَلۡيَتَوَكَّلِ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ»؛ لذا توکل یک بحث بسیار مهم، با معنی و بسیار پر عمق و دقیق است که باید همه ابعاد آن مورد بررسی و توجه قرار گیرد.


این کارشناس مذهبی بیان کرد: برخی از مواقع مردم فکر می‌کنند با دست روی دست گذاشتن و اینکه صرفاً بگویند چون تکیه‌ بر خدا می‌کنیم دیگر نباید قدمی برداریم کارها درست می‌شود درحالی‌که این فکر کاملاً اشتباه است بلکه خداوند می‌گوید از استعداد و عقل و خرد خودتان استفاده کنید و پس‌ از اینکه تمام جوانب و ابزار که لازم امر است انجام دهید پس بنا به گفته خداوند متعال « فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ »؛ هرگاه به تصمیم رسیدی بر خدا توکل کن چرا که پشتوانه‌ تو خداوند است.


حجت‌الاسلام والمسلمین قبادی تأکید کرد: وقتی کسی به خدا تکیه کند و تکیه‌گاهش خداوند متعال و قدرت حکیمانه ایشان باشد مسلماً در هیچ زمینه‌ای و در هیچ مقطعی ناامیدی به وی دست نخواهد داد حتی در قرآن کریم بحث نهی از ناامیدی در فرمایش پیامبر عظیم‌الشأن یعقوب نبی به پسرانش آمده که از رحمت خدا و از حکمت خدا ناامید نباشید «وَلَا تَيْأَسُوا مِنْ رَوْحِ اللَّهِ ۖ إِنَّهُ لَا يَيْأَسُ مِنْ رَوْحِ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْكَافِرُونَ»، چرا که امیدوار نبودن نشانه‌ کفر و عدم شناخت خداوند است.


وی در ادامه تأکید کرد: هر کسی خداوند متعال را دقیق بشناسد یقیناً به نصرت و امدادهای غیبی خداوند مطمئن شده و ایمان می‌آورد؛ بنابراین تکیه‌گاه ما اگر خداوند باشد هیچ‌وقت ناامید نمی‌شویم همان‌طور که خداوند در قرآن کریم می‌فرمایند: «وَ مَن یَتوکَّل عَلی الله فهوَ حَسبُه»، هرکسی تکیه‌گاهش خداوند باشد او را بس است و دیگر نیازی به دیگر نیست.


حجت‌الاسلام‌والمسلمین اسماعیل قبادی در پایان با اشاره به امر توکل در نگاه امت و رهبر عظیم‌الشان نظام اسلامی در برهه‌های حساس تاریخی، خاطرنشان کرد: ما مردم کشوری هستیم که در همه حال مقام معظم رهبری ما بر خداوند توکل دارد و تکیه‌گاه ایشان خداوند است که در برهه‌های حساس این توکل بر خدا را شاهد بودیم و با سربلندی از هر معرکه‌ای عبور کرده‌ایم و پشتوانه خداوند پیروزی با ما بوده است.


دنیا محل امتحان و آزمایش است

حجت‌الاسلام‌والمسلمین مهدی صادقی‌امین نیز در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: خداوند متعال در آیه دو سوره عنکبوت می‌فرمایند: آیا مردم گمان کرده‌اند همین‌که بگویند ایمان آورده‌ایم رها می‌شوند و آنها را به‌ وسیله جان، مال، اولاد و حوادث مورد آزمایش قرار نمی‌دهیم؟ این در حالی است که انسان‌ها می‌دانند دنیا محل امتحان و آزمایش است.


مدرس سطح عالی حوزه علمیه امام خمینی(ره) شهرستان هرسین عنوان کرد: خداوند در آیه ۱۵۵ سوره بقره می‌فرمایند: شما را به پاره‌ای از سختی همچون ترس، گرسنگی، نقصان اموال و آفات زراعت بیازمایند و صابران را بشارت و مژده بده؛ پس دنیا محل امتحان و آزمایش است و سختی، مشکلات و گرفتاری در زندگی ما وجود دارد، وقتی‌که زندگی‌نامه بزرگان و کسانی را که به‌ جایی رسیده‌اند و مقام بزرگی را کسب کردند مطالعه می‌کنیم می‌بینیم که با سختی و مشکلات رشد کرده‌اند، البته برخی ممکن است از این قاعده مستثنا شده باشند.

 

این کارشناس مذهبی در ادامه افزود: وقتی  زندگی پیامبر اکرم(ص) را می‌ببینیم که یک بچه‌ یتیم قبل از اینکه به دنیا بیاید پدرشان از دنیا رفتند در سختی‌ها و مشکلات بزرگی رشد کردند و به‌جای رسیدند که خداوند ایشان را اسوه حسنه برای تمام عالم بشریت معرفی می‌کند گویای این است که در هر سختی و مشکلات و گرفتاری در انتها رشد، موفقیت و آسانی است و خاصیت امتحان این خواهد بود که انسان رشد می‌کند.


حجت‌الاسلام والمسلمین صادقی‌امین با اشاره به سخنان بزرگان، گفت: حضرت آیت‌الله علما از بزرگان دینی استان کرمانشاه می‌فرمودند نگوید خدایا ما را امتحان نکن بلکه بگوید خدایا ما را با چیزی امتحان که از عهده‌اش بربیایم ای‌ بسا که این مشکلات رشد و پیشرفت باشد؛ همان‌طور که خداوند متعال نیز در سوره نساء آیه ۱۹ می‌فرماید چه‌ بسا چیزی ناپسند شما باشد حال‌ اینکه خداوند در آن خیر بسیاری مقدر کرده است.


وی خاطرنشان کرد: وقتی فلسفه اختراعات بشر را مورد توجه قرار می‌دهیم می‌بینیم، انسان زمانی که در یک موضوع احساس ضعف و مشکل می‌کند به دنبال حل آن مشکل برآمده و درنهایت یک وسیله‌ای را اختراع می‌کند، لذا زندگی هم همین‌طور است، وقتی می‌بینیم خداوند متعال ما را می‌خواهد آزمایش کند او خالق هر چیزی است و اوست که راه‌حل را برای ما نشان داده است در قرآن کریم داریم، اگر کسی تقوای الهی پیشه کند خداوند راه خروجی برای وی برقرار می‌کند و رزقی برایش قرار خواهد داد از جایی که گمانش را نمی‌کرد.


حجت‌الاسلام‌والمسلمین صادقی‌امین تصریح کرد: در زندگی همه‌ ما بن‌بست‌هایی است ولی با توکل و توسل بر خدا و با دلدادگی به دستورات و رهنمودهای خداوند متعال قطعاً این بن‌بست‌ها را می‌شود پشت سر گذاشت؛ حضرت موسی(ع) زمانی که موسی مجبور شد که قوم بنی‌اسرائیل را از مصر بیرون کند آن‌ها پشت رود نیل به بن‌بست رسیدند و متوقف شدند و در این باره قرآن می‌فرماید هنگامی‌که آن دو گروه همدیگر را دیدند و فکر کردند که کار تمام‌شده، اما حضرت موسی توسل و توکل به خدا کرد، خداوند متعال اجازه شکافتن دریا را داد و این همان خروجی است که خداوند به متقین وعده داده است.


مدرس سطح عالی حوزه علمیه امام خمینی(ره) شهرستان هرسین اذعان کرد: توسل و توکل ما باید همیشه به خدا باشد چرا که امتحان‌گیرنده خداست، دیر یا زود همه این جهان هستی را ترک خواهیم کرد و در محضر عدل الهی و ترازوی خداوند حاضر خواهیم شد و فراموش نکنیم که خداوند بزرگ‌ترین گناه را ناامیدی خوانده است و می‌فرماید هیچ‌گاه از رحمت خدا ناامید نشوید.


وی در پایان گفت: ای‌کاش همه‌ ما توجهمان به خدا باشد چه در خوشی‌ها و چه در سختی‌ها و بدانیم که این‌ یک آزمایش بیشتر نیست و در زندگی همواره تقوا پیشه کنیم و به خداوند متعال توکل کنیم.


به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ امید به خدا به معنای توکل بر خالق هستی برای غلبه بر شیطان و بن‌بست‌های زندگی است راهی که شیطان سخت از آن بیزار است و با همه توان برای نامیدکردن انسان به‌منظور تسلط بر وی خواهد کوشید.

 

حمیدرضا حاتمی/ فعال رسانه‌ای و خبرنگار شبکه اطلاع‌رسانی مرصاد

توسط صبا مرجانیان