پربازدیدترین ها

سرویس: تازه های خبر کد خبر: 243841 ۱۲:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۹/۲۲

ضرورت استراتژیکی که دیگر نمی‌توان از آن گریخت؛

برنامه‌محوری لازمه رشد و شکوفایی در عرصه ورزش

بازی دراز 1404:موفقیت ورزش کرمانشاه به برنامه‌محوری وابسته است؛ بدون نقشه راه، استعدادها دیده نمی‌شوند و ظرفیت‌های بالقوه هدر می‌رود؛ تنها با برنامه‌ریزی دقیق می‌توان ضعف‌ها را به فرصت تبدیل و مسیر رشد ورزشکاران را هموار کرد.

برنامه‌محوری لازمه رشد و شکوفایی در عرصه ورزش

در ورزش استان کرمانشاه، قصه موفقیت و ناکامی گره‌خورده با یک کلمه ساده اما تعیین‌کننده است: برنامه؛ هر تمرین، هر استعدادیابی و هر رقابت بدون نقشه راه مشخص، مانند حرکت در مه است؛ مسیر معلوم نیست و ظرفیت‌های واقعی ورزشکاران دیده نمی‌شوند. 

اما وقتی چرخه فعالیت‌ها با یک نقشه راه روشن پیوند می‌خورد، اتفاقی فراتر از تمرین‌های روزانه رخ می‌دهد؛ ضعف‌ها به فرصت تبدیل می‌شوند، مسیر رشد ورزشکاران شفاف می‌شود و هر قدم با هدف و معنا برداشته می‌شود؛ برنامه‌محوری، قدرت پیش‌بینی و تصمیم‌گیری را به مربیان و مدیران بازمی‌گرداند. 

در چنین شرایطی، حتی کوچک‌ترین استعدادهای نهفته در مدارس و باشگاه‌ها می‌توانند کشف شوند و مسیر خود را تا قله‌های ملی و بین‌المللی طی کنند؛ برنامه، مانند چراغی است که تاریکی ناشناخته‌ها را روشن می‌کند و اجازه نمی‌دهد ظرفیت‌های بالقوه هدر برود. 

آینده ورزش کرمانشاه وابسته به همین نظم و تفکر راهبردی است؛ جایی که زمان‌بندی دقیق، هدف‌گذاری واقعی و ارزیابی مستمر، نه یک شعار، بلکه دستورالعمل عملی تبدیل می‌شود؛ تنها با این رویکرد است که استان می‌تواند قهرمانان فردا را امروز شناسایی و پرورش دهد. 

برنامه‌محوری حلقه مفقوده مدیریت ورزشی کرمانشاه

فریبرز ظریفی در گفتگو با خبرنگار گروه ورزشی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: برنامه‌محوری یک الزام در مدیریت ورزشی است، زیرا مدیریت بدون برنامه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت ممکن است مقطعی نتیجه بدهد، اما در نهایت به بن‌بست می‌رسد و خروجی پایدار تولید نمی‌کند. 

وی افزود: متأسفانه در بسیاری از بخش‌ها حتی برنامه‌ریزی عملیاتی یک‌ساله نیز وجود ندارد، چه برسد به برنامه‌های میان‌مدت و بلندمدت؛ همین موضوع باعث شده فرآیند استعدادیابی منسجم شکل نگیرد و انتخاب بسیاری از ورزشکاران بدون مسیر مشخص انجام شود. 

رئیس‌گروه ورزش قهرمانی اداره‌کل ورزش و جوانان استان کرمانشاه تصریح کرد: وقتی برنامه وجود نداشته باشد، نفراتی که واقعاً شایسته هستند دیده نمی‌شوند و انتخاب‌ها بیشتر حالت تصادفی پیدا می‌کند؛ به همین دلیل نتایجی که باید از ورزش استان و کشور بگیریم، با ظرفیت‌های واقعی فاصله معناداری دارد. 

ظریفی با اشاره به ضعف برنامه‌ریزی در هیأت‌ها، گفت: بسیاری از مدیران حتی با مفاهیم برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت آشنا نیستند، در حالی که مسئولیتی پذیرفته‌اند که نیازمند تعهد، پیگیری مستمر و نگاه راهبردی است. 

وی ادامه داد: در فدراسیون‌های جهانی، برنامه‌های چهارساله تدوین می‌شود، اما در کشور ما اغلب برنامه‌ها محدود به یک سال است؛ این در حالی است که حداقل برنامه‌ریزی میان‌مدت یک تا پنج‌ساله باید مبنای عملکرد هیأت‌های ورزشی باشد. 

رئیس‌گروه ورزش قهرمانی اداره‌کل ورزش و جوانان استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: یکی از مهم‌ترین شاخص‌ها در تدوین برنامه‌ها، ارتباط ساختارمند هیأت‌های ورزشی با آموزش و پرورش و دانشگاه‌هاست؛ استعدادیابی باید از مدارس آغاز شود و مسیر رشد ورزشکار به‌صورت زنجیره‌ای تعریف شود. 

ظریفی بیان کرد: شناسایی استعدادها باید بر اساس شاخص‌های علمی، اصول رشد و یادگیری و آنتروپومتری انجام شود، نه سلیقه‌ای؛ در غیر این صورت، استعدادهای واقعی یا حذف می‌شوند یا در مسیر نادرست قرار می‌گیرند. 

وی با اشاره به تأکید وزارت ورزش و جوانان بر آمایش سرزمینی، گفت: هر استان باید بر اساس ظرفیت‌های بومی خود برنامه‌ریزی کند؛ کرمانشاه در برخی رشته‌ها سابقه درخشان ملی داشته، اما به‌دلیل ضعف برنامه‌ریزی، به تدریج از جایگاه واقعی خود فاصله گرفته است. 

رئیس‌گروه ورزش قهرمانی اداره‌کل ورزش و جوانان استان کرمانشاه افزود: انتظار نباید صرفاً به اعتبارات دولتی محدود شود؛ هیأت‌ها باید پیگیر باشند، ارتباط بگیرند، از ظرفیت سازمان‌ها استفاده کنند و زمینه آموزش مربیان و فعال‌سازی زیرساخت‌ها را فراهم کنند. 

ظریفی در پایان تأکید کرد: اگر امروز آموزش، استعدادیابی و برنامه‌ریزی اصولی را جدی بگیریم، می‌توانیم در ۱۰ تا ۱۵ سال آینده با افتخار بگوییم قهرمانان ملی و المپیکی استان از مسیر درست شناسایی و پرورش یافته‌اند. 

نظم تمرینی ضعف‌ها را به قوت تبدیل می‌کند

مریم هاشمی در گفتگو با خبرنگار گروه ورزشی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: برنامه‌محوری در رأس هر فعالیتی اهمیت دارد و اگر کارها طبق برنامه دقیق پیش رود، نقاط ضعف و قوت شناسایی می‌شود و امکان پیشرفت منظم برای بازیکنان فراهم خواهد شد. 

وی افزود: مهارت و عملکرد ورزشکار با تمرین جسمانی بهبود می‌یابد و برنامه‌محوری کمک می‌کند تا ضعف‌ها به نقاط قوت تبدیل شوند؛ بدون برنامه، روند کار مختل می‌شود و بازیکنان از مسیر اصلی عقب می‌مانند، بنابراین نظم و برنامه‌ریزی مداوم، عامل موفقیت تیمی است. 

سرمربی تیم ملی ووشو بانوان در بخش ساندا با تأکید بر تدوین برنامه‌ها بر اساس توانایی‌ها و نقاط ضعف بازیکنان، گفت: اجرای برنامه‌های مداوم باعث می‌شود بازیکنان به تدریج پیشرفت خود را مشاهده کنند و با دیدن اثر تمرین‌ها، به برنامه‌های مربی متعهد شوند و همکاری بیشتری داشته باشند. 

هاشمی تصریح کرد: اعتماد بازیکنان به برنامه مربی تنها به نتایج تمرین‌ها بستگی ندارد، بلکه رزومه و سابقه مربی نیز اهمیت دارد؛ ورزشکار وقتی ببیند مربی در گذشته به موفقیت رسیده، با اطمینان کامل برنامه‌ها را دنبال می‌کند و انگیزه بیشتری پیدا می‌کند. 

وی درباره مواجهه با ناکامی‌ها، بیان کرد: هیچ انسانی از خطا مصون نیست، اما تصمیمات اصلاحی به‌صورت جمعی و با مشورت کادر فنی و فدراسیون گرفته می‌شود و اصلاح برنامه‌ها با بررسی دقیق نقاط ضعف انجام خواهد شد. 

سرمربی تیم ملی ووشو بانوان در بخش ساندا ادامه داد: برگزاری بازی‌های تدارکاتی و ارزیابی عملکرد در شرایط مسابقه، یکی از ابزارهای مهم برای پیشرفت بازیکنان است؛ این روش باعث می‌شود نقاط قوت و ضعف تیم مشخص شود و تمرین‌ها بهینه‌تر و هدفمندتر پیش برود. 

هاشمی عنوان کرد: شاخص‌های ارزیابی پیشرفت شامل برنامه‌ریزی دقیق، تمرینات منظم، مسابقات تدارکاتی و شرایط روان‌شناسی ورزشکاران است؛ فراهم کردن محیط مناسب و تمرکز بر توسعه فنی و روحی بازیکنان، نقش مهمی در موفقیت تیم دارد. 

وی اذعان کرد: شرایط مسابقه و تمرینات واقعی به بازیکنان کمک می‌کند تا مهارت‌های خود را در عمل بیازمایند و نقاط ضعف خود را شناسایی کنند؛ این روند باعث افزایش اعتماد به نفس و آمادگی برای رقابت‌های بین‌المللی می‌شود. 

سرمربی تیم ملی ووشو بانوان در بخش ساندا خاطرنشان کرد: تیم ملی بانوان ایران اکنون تیمی جوان و تازه‌نفس است؛ اکثر بازیکنان تجربه بین‌المللی محدودی دارند، اما انگیزه و تلاش بالا باعث شده تیم آماده حضور موفق در رقابت‌های داخلی و خارجی باشد. 

وی در پایان گفت: امیدواریم با اجرای برنامه‌های منظم و متمرکز، بازیکنان به بهترین نتایج دست یابند و نام ایران در عرصه جهانی دوباره با عملکرد تیمی قابل احترام مطرح شود؛ تیم هم‌اکنون در مسیر پیشرفت مستمر قرار دارد. 

مدیریت برنامه‌محور، ضامن ارتقای فنی ورزشکاران

شهاب هنرجو در گفتگو با خبرنگار گروه ورزشی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ با اشاره به رویکرد هیأت نجات‌غریق استان کرمانشاه در سال جاری، اظهار داشت: برنامه ما مبتنی بر زمان‌بندی مشخص و شاخص‌های روشن تدوین شده است؛ به‌گونه‌ای که هم برنامه‌های کوتاه‌مدت آموزشی و هم افق‌های بلندمدت توسعه‌ای را به‌صورت هم‌زمان دنبال می‌کنیم. 

وی افزود: در برنامه کوتاه‌مدت تمرکز اصلی ما بر آموزش است؛ تلاش می‌کنیم افرادی که در شنا به مهارت اولیه رسیده‌اند، به‌طور مستمر آموزش ببینند و حتی‌الامکان آموزش ناجیان غریق به‌صورت هفتگی استمرار داشته باشد تا بیشترین بهره‌وری آموزشی حاصل شود. 

رئیس هیأت نجات‌غریق استان کرمانشاه تصریح کرد: آموزش ناجیان غریق صرفاً یک فعالیت ورزشی نیست، بلکه تربیت نیروهای نجات‌بخش برای جامعه است؛ افرادی که می‌توانند در امدادهای اجتماعی و کمک‌رسانی‌ها نقش مؤثر ایفا کنند و این موضوع یکی از اهداف اصلی هیئت محسوب می‌شود. 

هنرجو با اشاره به برنامه‌های بلندمدت، گفت: در افق چهارساله تلاش می‌کنیم ناجیان آموزش‌دیده را به سطحی برسانیم که در مسابقات کشوری و بین‌المللی بدرخشند؛ به‌ویژه با المپیکی شدن این رشته، نیاز به آموزش تخصصی، رکوردگیری و حضور زیر نظر مربیان توانمند بیش از گذشته احساس می‌شود. 

وی با تأکید بر نقش برنامه‌محوری در موفقیت فنی، بیان کرد: بدون برنامه، موفقیت ممکن نیست؛ برنامه‌محوری یعنی تعریف هدف، زمان‌بندی دقیق و حرکت منظم به سمت آن؛ اگر از برنامه تدوین‌شده عقب بمانیم، به هدف نهایی نخواهیم رسید و نتیجه مطلوب حاصل نمی‌شود. 

رئیس هیأت نجات‌غریق استان کرمانشاه درباره تعامل با اداره‌کل ورزش و جوانان، عنوان کرد: الحمدلله تعامل بسیار خوبی برقرار است و از ابتدای فعالیت، اداره‌کل حامی برنامه‌های ما بوده؛ هرچند مشکلاتی خارج از این مجموعه وجود دارد که موجب عقب‌افتادگی‌هایی در اجرای برخی برنامه‌ها شده است.

هنرجو مهم‌ترین چالش هیأت را کمبود زیرساخت دانست و افزود: رشته ما آبی است و نیاز به استخر اختصاصی دارد؛ نبود فضای آموزشی مناسب باعث تأخیر در برنامه‌ها می‌شود و استفاده از استخرهای دیگر نیز با محدودیت زمانی و هزینه همراه است که بهره‌وری را کاهش می‌دهد. 

وی با تأکید بر محوریت ورزشکار خاطرنشان کرد: اگر ورزشکار محور برنامه‌ها نباشد، پیشرفتی حاصل نمی‌شود؛ شناخت استعدادها و توجه به نظرات ورزشکاران در تدوین و اصلاح برنامه‌ها اصل اساسی ماست و بدون آن توسعه واقعی اتفاق نخواهد افتاد. 

رئیس هیأت نجات‌غریق استان کرمانشاه در پایان گفت: برای ارتقای جایگاه ورزش، باید امکانات در اختیار هیأت‌ها قرار گیرد؛ اگر استخر مناسب فراهم شود، می‌توان ده‌ها ناجی آموزش‌دیده به جامعه تحویل داد، اما بدون امکانات، دستیابی به نتایج مطلوب امکان‌پذیر نخواهد بود. 

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ گزارش حاضر نشان می‌دهد برنامه‌محوری، ستون اصلی موفقیت ورزش کرمانشاه است؛ وقتی تمرین‌ها، استعدادیابی و رقابت‌ها با نقشه راه روشن و اهداف مشخص دنبال شود، ظرفیت‌های واقعی ورزشکاران شناسایی می‌شود و استعدادهای بالقوه به نتایج ملموس تبدیل می‌شوند. 

تجربه مدیران و مربیان استان تأکید دارد که بدون برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت، حتی ورزشکاران برجسته نیز ممکن است دیده نشوند و خروجی ورزش با ظرفیت واقعی فاصله داشته باشد؛ این ضعف باعث می‌شود عملکرد تیم‌ها مقطعی و ناپایدار باشد. 

همچنین، تعامل سازمان‌ها، استفاده از زیرساخت‌های مناسب و توجه به نیازهای ورزشکار محور، عامل موفقیت پایدار و ارتقای تیم‌های ملی و بین‌المللی است؛ برنامه‌محوری به مربیان امکان پیش‌بینی، اصلاح نقاط ضعف و هدایت ورزشکاران به مسیر درست را می‌دهد. 

آینده ورزش کرمانشاه در گرو نهادینه شدن فرهنگ برنامه‌محوری و آموزش مستمر است؛ با ارتقای زیرساخت‌ها، استعدادیابی علمی و پیگیری مداوم، می‌توان قهرمانان فردا را امروز شناسایی و پرورش داد و استان را به جایگاه واقعی ورزشی خود بازگرداند.