پربازدیدترین ها

سرویس: تازه های خبر کد خبر: 25894 ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۹

آیین شوهرداری را باید از بانوی آسمانی آموخت

آیین شوهرداری را باید از بانوی آسمانی آموخت
بدون شک هر زنی از شوهر خویش انتظارات و توقعاتی دارد
بدون شک هر زنی از شوهر خویش انتظارات و توقعاتی دارد. این در خواست‏های معقول زن، اگر در محیطی محبت‏ آمیز و همراه با حفظ حریم‏ های اخلاقی باشد، امری پسندیده‏ تر و جذاب خواهد بود. اگر این خواسته‏ ها به صورت غیرمستقیم انجام گیرد، در تحکیم روابط خانوادگی و افزایش محبت تاثیری فوق العاده خواهد داشت. بانوی بزرگوار اسلام حضرت خدیجه سلام الله علیه در دهم رمضان سال دهم بعثت بعد از 25 سال همراهی و پشتیبانی پیامبر در سن 65 سالگی دعوت حق را لبیک گفت و همسرش حضرت محمد ص را در فراق جانسوزش تنها گذاشت. ایشان یکی از بانوان بنام در عصر خویش بودند که به درایت و فرزانگی در بین قوم خویش مشهور بودند. و بدين جهت زنان مكه به وي حسد مي ورزيدند. دختر خويلد در سجايا و كمالات اخلاقي زبانزد و نمونه بود و به حق ايشان كُفو خوبي براي پيامبر اسلام(صلي الله عليه وآله) بود. بي ترديد مي توان گفت كه اين سجايا و فضايل اخلاقي سبب شد تا خديجه(عليها السلام)براي همسري پيامبر اكرم(صلي الله عليه وآله) شايسته شمرده شود. طبق روايات ، او براي پيامبر (صلي الله عليه وآله)ياوري صديق بود امام صادق علیه السّلام فرموده اند: هنگامى كه حضرت خدیجه رحلت نمود فاطمه علیها السّلام دختر خردسال ایشان بسیار بی تابی می کرد و مادرش را از پیامبر جویا می شد ولى پیامبر به او پاسخى نمى‏داد و فاطمه به دنبال پاسخی بود در این حال جبرئیل بر پیامبر نازل گردیده و گفت: خداوند می فرماید: به فاطمه سلام برسان و به او بگو كه مادرت با آسیه همسر فرعون و مریم دختر عمران، در خانه‏اى است كه در بهشت قرار دارد و دیوارهاى آن از طلا و ستونهاى آن از یاقوت سرخ است.   رسول خدا(صلي الله عليه وآله)با اين كه بعدها با زناني چند ازدواج كرد ولي هرگز خديجه را از ياد نبرد. عايشه مي گويد: هر وقت پيغمبر خدا(صلي الله عليه وآله)ياد خديجه مي افتاد، ملول و گرفته مي شد و براي او آمرزش مي طلبيد. روزي من رشك ورزيدم و گفتم: يا رسول اللّه، خداوند به جاي آن پير زن، زني جوان و زيبا به تو داد. پيغمبر (صلي الله عليه وآله) ناگهان بر آشفت و خشمگينانه دست بر دست من زد و فرمود:خدا شاهد است خديجه زني بود كه چون همه از من رو مي گردانيدند، او به من روي مي كرد و چون همه از من مي گريختند به من محبت و مهرباني مي كردو چون همه دعوت مرا تكذيب مي كردند،به من ايمان مي آورد و مرا تصديق مي كرد. ***  

یکی از برنامه‏ های تربیتی اسلام، آموزش آیین شوهرداری به بانوان می‏ باشد. اگر به آمار اختلافات خانوادگی و طلاق و ناهنجاری‏های خانواده‏ ها توجه شود، بخش قابل توجهی از این مشکلات به رفتارهای زوجهای جوانی بر می‏ گردد که به خاطر ناآگاهی و عدم توجه به حقوق همس، رعایت نکردن آداب معاشرت، عدم آگاهی از اصول شوهرداری در اسلام است. حضرت خدیجه علیها السلام در ترویج آیین شوهرداری اسلامی و رعایت‏ حقوق همسر، نهایت تلاش را به عمل می‏ آورد . حضرت خدیجه علیها السلام با شیوه‏ های مختلفی فضای خانواده را آرام نگاه داشته و امنیت روحی و روانی را برای شوهر و فرزندان برقرار و زمینه را برای رشد فضائل اخلاقی فراهم می ‏آورد. در اینجا به برخی از روش‏های تکریم شوهر و همسرداری حضرت خدیجه اشاره می‏ کنیم:

* ابراز محبت: حضرت خدیجه در فرصت‏های مناسب و در فالب اشعاری زیبا به همسر گرامی خویش ابراز علاقه و محبت می‏ کرد  : فلو اننی امشیت فی کل نعمة ودامت لی الدنیا وملک الاکاسرة فما سویت عندی جناح بعوضة اذا لم یکن عینی لعینک ناظرة

« اگر تمام نعمت‏های دنیا و سلطنت‏های پادشاهان را داشته باشم و ملک آن‏ها همیشه از آن من باشد، به نظر من به اندازه بال پشه‏ ای ارزش ندارد زمانی که چشم من به چشم تو نیفتد.»

* طرح غیرمستقیم خواسته‏ ها بدون شک هر زنی از شوهر خویش انتظارات و توقعاتی دارد. این در خواست‏های معقول زن، اگر در محیطی محبت‏ آمیز و همراه با حفظ حریم‏ های اخلاقی باشد، امری پسندیده‏ تر و جذاب خواهد بود. اگر این خواسته‏ ها به صورت غیرمستقیم انجام گیرد، در تحکیم روابط خانوادگی و افزایش محبت تاثیری فوق العاده خواهد داشت. حضرت خدیجه علیها السلام خدمات زیادی را در خانه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله انجام داده و صدمات فراوانی متحمل شده بود، از این رو به صورت طبیعی می‏ توانست انتظارات و توقعاتی را نیز از آن حضرت داشته باشد، اما او هیچ‏گاه خواسته‏ های شخصی خویش را به صورت مستقیم بیان نمی‏ کرد بلکه سعی می‏کرد آن‏ها را به عنوان یک پیشنهاد و یا خواهش غیر مهم و در کمال ادب و احترام مطرح نماید .

حضرت خدیجه در آستانه وفات خویش هنگامی که وصیت‏های خود را بیان می‏کرد، آن‏ها را در قالب یک گفت و گوی صمیمانه و محبت‏آمیز مطرح نمود . وی خطاب به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله عرض کرد: «یا رسول‏الله! چند وصیت دارم، البته من در حق تو کوتاهی کردم، مرا عفو کن .

پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: هرگز از تو تقصیری مشاهده نکردم . تو نهایت درجه تلاش خود را به کار گرفتی و در خانه من زحمات و مشکلات زیادی را متحمل شدی و تمام دارایی خود را در راه خدا مصرف کردی. حضرت خدیجه علیها السلام عرض کرد: یا رسول‏الله! می‏ خواهم خواسته‏ ای را توسط دخترم فاطمه به شما برسانم و شرم دارم آن را مستقیما بازگو نمایم .

پیامبر از منزل خدیجه بیرون رفت. آن‏گاه خدیجه دخترش فاطمه را صدا کرد و به او گفت: عزیزم! به پدر بزرگوارت بگو که مادرم می گوید: من از قبر هراسناکم، دوست دارم مرا در لباسی که هنگام نزول وحی به تن داشتی کفن کرده و در قبر بگذاری. فاطمه علیها السلام به نزد پدر آمده و پیام مادرش را رساند. پیامبر صلی الله علیه و آله آن لباس را برای خدیجه فرستاد. هنگامی که فاطمه علیها السلام آن را آورد، نشاط زایدالوصفی وجود خدیجه را فرا گرفت. آنگاه حضرت خدیجه با دلی آرام چشم از جهان فرو بست. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله مشغول تجهیز و غسل و حنوط وی شد، هنگامی که خواست‏ خدیجه را کفن کند، حضرت جبرئیل امین نازل شد و گفت: یا رسول‏الله! خداوند سلام می‏ رساند و می‏ فرماید: کفن خدیجه به عهده ماست و آن یک کفن بهشتی خواهد بود. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله اول با پیراهن خود و از روی آن با کفن بهشتی خدیجه را کفن کرد .

* تلاش برای جلب رضایت خدیجه علیها السلام تمام توان خود را به کار می‏ برد تا امور منزل را مطابق میل پیامبر اداره کند. از جمله چون به میزان علاقه پیامبر به عبادت آگاه بود، چنان رفتار می‏ کرد که پیامبر به راحتی به عبادت و راز و نیازش مشغول باشد و حضور خدیجه را مانعی برای عباداتش نداند. خدیجه علیها السلام با درک روحیات پیامبر، هرگز برای او مزاحمتی ایجاد نمی‏ کرد و همیشه با همدلی و همراهی او را بدرقه می‏ کرد، غذایش را به وسیله حضرت علی علیه السلام به بالای کوه می‏ فرستاد و گاه خود نیز با حضرت همراه می‏ شد. علامه مجلسی به نقل از صحاح اهل سنت می‏ نویسد: «در آن ماه رمضان که پیامبر در کوه حرا به سر می‏ برد و وحی و بعثت آغاز می ‏شد، حضرت علی و خدیجه و یکی از غلامان در حضورش بودند.»

برای نمونه تنها یکی از این عبادت‏های پیامبر 40 روز به درازا کشید که خدیجه علیها السلام تمام این مدت را به تنهایی گذراند.چنین عبادت‏های طولانی به طور طبیعی می‏ توانست موجب ناراحتی، دلشوره‏ها و نگرانی‏های مختلفی برای خدیجه شود، اما او نه تنها اعتراض نمی‏ کرد بلکه با رسول خدا همراهی نیز می‏ نمود، لذا پیامبر صلی الله علیه و آله که خود متوجه نگرانی‏های خدیجه بود، عمار یاسر را نزد خدیجه فرستاد و پیام داد که: «ای خدیجه! گمان نکن کناره‏ گیری من به خاطر بی‏ اعتنایی به تو است، بلکه پروردگارم چنین فرمود تا امر خود را اجرا کند. جز خیر و سعادت فکر دیگری نکن. خداوند هر روز، چند بار به خاطر تو به فرشتگان بزرگش مباهات می‏ کند. پس وقتی شب شد، در را ببند و در بستر خود استراحت کن.»

* دلجویی و دلداری همسر خانواده کانون آرامش و راحتی است . مردی که در بیرون خانه با هزاران مشکل و گرفتاری رو به روست و گاهی در راه رسیدن به هدف و کسب روزی حلال سخنان ناروا شنیده و لطمات روحی و جسمی زیادی را متحمل می‏ شود، انتظار دارد که کسی از وی دلجویی کرده و حرف دلش را شنیده و با کلمات شفابخش و برخوردهای آسایش آفرین مرهم گذار دردهای انباشته در دل او باشد .

حضرت خدیجه چنین همسری برای پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بود . مشرکان با سخنان توهین‏آمیز و اعمال وقیحانه‏ ای پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را ناراحت می‏ کردند و از این ناحیه مشکلات فراوانی پیش روی پیامبر اکرم بود، اما همه این گرفتاری‏ها به وسیله خدیجه علیها السلام جبران می‏ شد. او شخص پیامبر و مشکلات آن حضرت را آگاهانه درک می‏ کرد و بدین جهت در پیشرفت اهداف آن حضرت تلاش می ‏نمود و سخنانش را تصدیق می ‏کرد و او را از تمام غم‏ها و غصه‏ ها می‏ رهانید .

علامه سید شرف الدین در این مورد می‏ نویسد: «او مدت 25 سال با پیامبر صلی الله علیه و آله زندگی کرد بدون آنکه زن دیگری در زندگی او شریک شود و اگر در حیات باقی می‏ ماند، پیامبر باز هم شریک دیگری انتخاب نمی‏ کرد. او در تمام طول زندگی زناشویی شریک درد و رنج پیامبر صلی الله علیه و آله بود، زیرا با مال خود به او نیرو می‏ بخشید و با گفتار و کردار از او دفاع می‏ نمود و به او در مقابل عذاب و درد کافران که در راه رسالت و ادای آن نصیبش می‏ کردند تسلی می‏ داد. او به همراه علی علیه السلام هنگام نزول نخستین وحی آسمانی به پیامبر صلی الله علیه و آله، در غار حرا بود. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در مورد همسر گرامی خویش می ‏فرماید: «خدیجه زنی بود که چون همه از من روی می گردانیدند او به من روی می ‏کرد و چون همه از من می‏ گریختند، به من محبت و مهربانی می‏ کرد و چون همه دعوت مرا تکذیب می‏ کردند به من ایمان می‏ آورد و مرا تصدیق می‏ کرد . در مشکلات زندگی مرا یاری می‏ داد و با مال خود کمک می‏ کرد و غم از دلم می‏ زدود. خدیجه آنچنان در روح و جان همسر بزرگوارش تاثیر گذاشته بود که مدت‏ها بعد از رحلت‏ حضرت خدیجه علیها السلام، هرگاه حضرت رسول صلی الله علیه و آله گوسفندی را ذبح می‏ کرد، می ‏فرمود سهمی هم به دوستان خدیجه بفرستید، زیرا من دوست‏ خدیجه را هم دوست می‏ دارم .

* برترین معیارهای انتخاب همسر هر جوانی در زندگی خویش نیاز به ازدواج دارد و ازدواج در اسلام، یک امر مقدس و عبادت محسوب می‏ شود. دختر و پسری که می‏ خواهند به سوی امر مقدس ازدواج قدم بردارند، اولین گام را از خود دوستی به سوی غیردوستی بر می‏ دارند، آنان با امضای پیمان مقدس زناشویی از دایره خودخواهی بیرون رفته و با وارد شدن‏ به مرحله جدیدی از زندگی، بخشی از کمبودهای خود را جبران می‏ کنند که از جمله آن‏ها می‏ توان به بقای نسل، رسیدن به آرامش و سکون، تکمیل و تکامل، تامین نیاز جنسی، سلامت و امنیت اجتماعی و تامین نیازهای روحی و روانی اشاره کرد. اما در این میان مهم‏ترین دغدغه‏های هر دختر و پسر جوان که در آستانه ازدواج قرار می‏ گیرد، برترین معیارها و ملاک‏های ازدواج در انتخاب همسر آینده‏اش می‏ باشد .

حضرت خدیجه علیها السلام به عنوان الگوی دختران و زنان مسلمان در مورد انتخاب حضرت محمد صلی الله علیه و آله به عنوان همسر آینده خویش ملاک‏ها و اصولی را مطرح می‏ کند که از گفت و گوی وی با پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله معلوم می‏ شود . خدیجه هنگام پیشنهاد ازدواج با رسول خدا صلی الله علیه و آله به وی گفت: به خاطر خویشاوندیت ‏با من، بزرگواریت، امانتداری تو در میان مردم، اخلاق نیک و راست گوئیت، مایلم با تو ازدواج کنم.

ارزش این انتخاب خدیجه آنگاه نمایان می‏ شود که بدانیم او در آن هنگام، موقعیتی عالی و ممتاز در جامعه خود داشت و تمام امکانات و زمینه‏ ها برای ازدواج وی با هر یک از جوانان نامدار و ثروتمند قریش فراهم بود.