پربازدیدترین ها

سرویس: ویژه کد خبر: 31842 ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۹

گزارشی تحلیلی از وضعیت صنعت،معدن و تجارت در شهرستان سرپل ذهاب

گزارشی تحلیلی از وضعیت صنعت،معدن و تجارت در شهرستان سرپل ذهاب

نظری رئیس اداره صنعت معدن و تجارت گفت :توسعه در بخش صنعت،معدن و تجارت نماد  پیشرفت شهری در بخش اقتصادیست و قطعا در برنامه ریزی شهری به این مقوله باید توجه ویژه گردد.

Picture 079

قطعا هر شهری برای خود در بخش های مذکور ظرفیتهایی دارد که به این ظرفیت ها باید توجه اساسی گردد شهرستان سرپل ذهاب هم از این قاعده مستثنی نبوده و در بخش صنعت،معدن وتجارت پتانسیل های زیادی دارد که متاسفانه به این پتانسیل ها توجه کافی نشده است. همانطور که مستحضر هستید اقتصاد زیر بنای یک جامعه است و سیاست،فرهنگ ... روبنا هستند اگر بخواهیم به شاخص های توسعه یافتگی در حوزه ی مدیریت شهری نگاهی بیندازیم قطعا اولین مولفه ی قابل تامل ،صنعت و معدن و تجارت است. اما اگر نگاهمان به این حوزه دقیق باشد قطعا چالشهایی در بخش صنعت و معدن و تجارت  وجود دارد. چالشهایی مربوط به توليد محصول رقابتي و افزايش شاخص رقابت‌پذيري عمدتا ناشي از قانون كار، قانون تامين اجتماعي،نرخ بالاي تسهيلات بانكي، عدم سرمايه‌گذاري در حوزه تحقيق و توسعه و استانداردسازي، عدم بهبود لازم شاخص بهر‌ه‌وري (سرمايه، نيروي كار ) عدم وجود نقدينگي در گردش كافي در اين بخش، عدم تجهيز و روزآمد كردن تجهيزات توليد و عدم وجود بانك قوي در بخش توسعه‌اي اعلام شده است براي ايجاد و حفظ بازار نيز از محافظت معقولانه از بازار داخلي، مشاركت مشروط با سرمايه‌گذاران خارجي براي نفوذ به شبكه‌هاي بين‌المللي فروش، ارايه تسهيلات ارزي و ريالي مناسب در جهت پشتيباني از توليد‌كنندگان محصولات صنعتي و معدني و پشتيباني سياسي و مشاوره‌اي از صادر‌كنندگان به عنوان عمده‌ترين چالشها در اين راه نام برده شده است.

الف) وضعیت بخش صنعت:

شهرستان سرپل ذهاب با توجه به اینکه در همسایگی کشور عراق قرار دارد در یک موقعیت بسیار ویژه ای جهت سرمایه گذاری صنعتی می باشد،سرمایه گذاری در بخش صنعت در این شهرستان باعث رونق اقتصادی و همچنین منجر به بهبود فضای کسب و کار می شود،کاهش بیکاری،افزایش تولید ناخالص داخلی... از دیگر پیامدهای مثبت سرمایه گذاری در بخش صنعت است. در شهرستان سرپل ذهاب شهرک صنعتی و خارج از آن تعداد 35 واحد تولیدی و صنعتی وجود دارد در حال حاضر 25 واحد آن فعال     میباشد. تعداد افرادی شاغل در بخش صنعت شهرستان 150 نفر به صورت مستقیم است. از جمله واحدهایی مانند کارخانه نوشابه زرنوش،محصولات بهداشتی غرب،ویفرشکلاتی،صنایع چوب و ... که اشتغالزایی بالایی داشته اند و به علت کمبود نقدینگی و رکود بازار و مشکلات مالی،عدم همکاری بانک های عامل ،تعطیل و در تملک بانک ها می باشند. پیشنهاد می شود با توجه به اینکه قبلا هم پرونده این واحدها در ستاد تسهیل بررسی شده و تاکنون در این ارتباط منتج به نتیجه نشده است بلاتکلیف،غیر فعال و تعطیل می باشند. از محل 20 درصد یارانه ای نقدی ( سوخت ،برق...)و استمهال تسهیلات بانکی نسبت به رفع مشکل واحدهای موصوف اقدام گردد.اکنون فقط 40 درصد ظرفیت واحدهای صنعتی استفاده می شود.

الف)وضعیت بخش تجارت:

شهرستان سرپل ذهاب در بخش تجارت ظرفیت های بسیاری دارد یکی از این ظرفیتها که میتواند در رونق اقتصاد شهر و حتی  حوزه انتخابیه تاثیر داشته باشد همجواری با کشور عراق است. افزایش صادرات یکی از پارامتری اقتصادی در توسعه ی اقتصاد هر کشور است امروزه براساس آمار حدود 48 درصد از صادرات غیر نفتی از طریق مرز پرویز خان به کشور عراق صادر می شود. جمعیت قابل توجهی از مردم شهرستان سرپل ذهاب در بازارچه ی مرزی پرویز خان مشغول صادرات  کالاهای غیر نفتی می باشند . بخش تجارت را به بخش بازرگانی داخلی و بازرگانی خارجی تقسیم بندی می کنند ما در هر دو بخش با ظرفیتها و چالشهایی مواجه هستیم که می توانیم با مدیریت ،و راهبرد صحیح مشکلات موجود را برطرف نموده و از ظرفیت این شهرستان در جهت رونق بخش تجاری استفاده نماییم. بخش بازرگانی داخلی مدیریت بازار داخلی هم در

بعد کیفیت و هم در بعد قیمت گذاری را برعهده دارد ناگفته نماند تنظیم بازار،کنترل و نظارت  بر عهده ی این بخش است.

بازرگانی داخلی:

1-    وجود واحدهای فاقد پروانه کسب در سطح شهرستان که سبب کاهش منابع مالی اتحادیه های مربوطه شده است. لذا با توجه به فعالیتهای بازرسین اصناف و آمادگی اداره محترم اماکن در برخورد با این مسئله همچنان بعلت فقدان نیروی انسانی کافی این روند روبه رشد است.

2-    با توجه به اینکه موقعیت شهرستان به گونه ایست که پتانسیل لازم برای برقراری امکان خرید برخی کالاها در بازار غیر رسمی تحت عنوان  روز بازار وجود دارد ایجا چنین مکانی می تواند به عدم تمرکز جمعیتی و ترافیکی درسطح ایجاد و سهولت خرید و فضای رقابتی کمک شایانی نماید لذا تاسیس چنین بازاری ضرورت دارد.

3-    عدم پرداخت تسهیلات به فرشبافان علی رغم معرفی تعدادی به بانک های عامل طی سال 1391 و ثبت نام در سامانه Iranian asnaf به منظور برخورداری از تسهیلات ویژه این بخش اما متقاضیان همچنان در انتظار دریافت این وامها می باشند.

4-    پروژه تجمیع مشاغل آلاینده در خارج از محدوه شهری با مشکلات ذیل مواجه می باشد:

الف)تامین آب و برق صورت نگرفته است.

ب) گران بودن سود تسهیلات مصوب در کارگروه اشتغال و سرمایه گذاری استان که به میزان 21 درصد بوده ومکاتبات و درخواستهایی از سوی ذینفعان مبنی بر تعدیل سود شکل گرفته است و تاکنون در این خصوص اقدامی صورت نپذیرفته است.

بازرگانی خارجی:

بخش بازرگانی خارجی از تقسیمات اداری سازمان صنعت ،معدن  و تجارت به شمار می آید . با توجه به اینکه از یک طرف تعداد زیادی از پیله وران شهرستان سرپل ذهاب در بازارچه مرزی پرویزخان کار می کنند واز طرف دیگر حجم زیادی از مبادلات منطقه در این شهرستان صورت می گیرد   بنابراین ضرورت تاسیس و ایجاد اتاق بازرگانی در شهرستان سرپل ذهاب  کاملا محسوس است. یکی از ظرفیتهای بسیار بزرگ در شهرستان سرپل ذهاب در بخش بازرگانی خارجی ایجاد بازراچه مرزی تیله کوه می باشد که این بازارچه قطعا باعث کاهش بیکاری و درسطحی بالاتر باعث رونق اقتصادی شهرستان می گردد. سازمان صنعت، معدن و تجارت تعداد 276 کارت مبادله ارزی جهت انجام کوله بران در بازارچه مرزی تیله کوه را صادر نموده است اما متاسفانه تاکنون بازاچه مزبور تاسیس نگردیده است.

وضعیت بخش معدن:

1-    در شهرستان سرپل ذهاب در حدود ده معدن(معدن سنگ مرمریت،سنگ لاشه مالون،سنگ آهن با کاربری شن و ماسه) با اشتغالزایی در حدود 60 نفر به صورت مستقیم وجود دارد و این در حالیست که با وجود این پتانسیل ها تنها از ده درصد ظرفیت بخش معادن بهره برداری می گردد. در پایان لیست طرحهای پیشنهادی و پتانسیل های شهرستان سرپل ذهاب به شرح زیر اعلام می گردد. کارخانه سیمان، تولید مواد شوینده ، سردخانه ، تولید آجر ماشینی ، کشت و صنعت خوراک دارم

 

بسته بندی مواد غذایی ، تولید فرآوردهای لبنی ، تولید رب گوجه فرنگی، کنسرو ، تولید تیرچه و فوم ، بتن و سازه های بتنی ، صنابع چوب و سلولزی ، کاشی و سرامیک ، تولیدی نوشابه ، تولید آب آشامیدنی ، تولیدی عصاره شیرین بیان