پربازدیدترین ها

سرویس: تازه های خبر کد خبر: 245747 ۱۳:۵۵ - ۱۴۰۵/۰۳/۰۵

جنگ عامل تورم است یا اجرای ناقص اصلاحات اقتصادی

بازی دراز 1404:اظهارات مسعود پزشکیان در ارتباط با اصلاحات ارزی موجی از اختلاف‌نظرها را در فضای رسانه‌ای حول علت گرانی‌های اخیر ایجاد کرد.

جنگ عامل تورم است یا اجرای ناقص اصلاحات اقتصادی

گروه اقتصادی خبرگزاری فارس؛ مسعود پزشکیان در جمع اصحاب رسانه ملی با اشاره به جراحی اقتصادی دولت گفت: «اگر ارز کالاهای اساسی را اصلاح نمی‌کردیم، مطمئن باشید اکنون با قحطی مواجه می‌شدیم.»در ارتباط با این موضوع نیز اختلاف‌نظر بر سر علت گرانی‌های اخیر میان اقتصاددانان و سیاستمداران، بالا گرفت.درحالی‌که عده‌ای دلیل گرانی‌های اخیر را تبعات جنگ تحمیلی سوم می‌دانند، گروهی دیگر معتقدند این افزایش قیمت‌ها نتیجه تصمیمات اقتصادی دولت پیش از جنگ است.سال گذشته اجرای اصلاحات اقتصادی زمینه شوم تورمی را مهیا کرد؛ شوکی که اقتصاددانان معتقد بودند اثر تورمی آن در ماه‌های بعد و هم‌زمان با ورود تولیدات جدید صنایع، نمایان خواهد شد.هرچند دولت مابه‌التفاوت نرخ ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی با بازار آزاد را در قالب طرح کالابرگ به مردم پرداخت کرد اما افزایش‌ندادن رقم کالابرگ در کنار عدم پرداخت عادلانه تسهیلات سرمایه در گردش به بنگاه‌ها به تورم گسترده‌تر انجامید.هم‌زمانی این اصلاحات اقتصادی با جنگ تحمیلی سوم نیز باعث افزایش فشار اقتصادی بر مردم شد.

یک جامعه‌شناس مصطفی آب‌روشن می‌گوید: جنگ با کاهش عرضه و افزایش نااطمینانی و رفتارهای احتیاطی مانند خریدهای عمده، باعث تورم و گرانی شدید شد. در این شرایط مردم خریدهای غیرضروری را کنار گذاشتند و بیشتر به تهیه کالاهای اساسی مثل غذا، دارو و انرژی که بیشترین نوسان را داشتند، روی ‌آوردند.اما کارشناس اقتصادی سعید لیلاز معتقد است: شوک تورمی اجرای نادرست اصلاحات اقتصادی طبق آمار مرکز آمار بیش از شوک جنگ است، آمار را که ببینید متوجه می‌شوید تورم ماهانه بهمن از فروردین پیشی گرفته است که سند این صحبت است.هرچند جنگ بدون تردید بر اقتصاد کشورها اثر می‌گذارد، اما تجربه کشورهای مختلف نشان داده کنترل تورم و جلوگیری از بحران‌های عمیق اقتصادی، بیش از هر چیز به ثبات در سیاست‌گذاری، شفافیت اقتصادی و مدیریت صحیح وابسته است.گزارش مؤسسات بین‌المللی تأکید دارند که برای مهار تورم مزمن، دولت‌ها باید از تصمیمات ناگهانی و شوک‌آور اقتصادی پرهیز کنند، اصلاحات را به‌صورت تدریجی و همراه با حمایت واقعی از مردم اجرا کنند، نقدینگی و کسری بودجه را کنترل کرده و اعتماد عمومی را از طریق ثبات و پیش‌بینی‌پذیری اقتصاد افزایش دهند.