به گزارش بازی دراز، با آغاز فصل برداشت محصولات کشاورزی به ویژه گندم و جو، عده ای از کشاورزان براساس یک باور غلط و بدون پایه علمی، اقدام به آتش زدن بقایای گیاهی می کنند. این باور غلط می تواند خسارت های جبران ناپذیر زیادی را برای منابع خاکی به دنبال داشته باشد تا جایی که فقر خاک را تشدید کرده و در نهایت موجب از بین رفتن حاصلخیزی خاک و البته بروز مشکلات اقتصادی و معیشتی متعدد می شود.
با وجود اطلاع رسانی فراوان همچنان شاهدیم کشاورزان سرپل ذهابی مزارع گندم خود را پس از برداشت آتش می زنند مسئله ای که به عقیده کارشناسان علاوه بر مشکلات محیط زیستی، باعث نابودی خاک اراضی کشاورزی شده است.

گسترش آتش به اراضی کشاورزانی که هنوز محصول خود را برداشت نکرده اند و یا افتادن آتش به جان مراتع و جنگل ها نمونه دیگری از انجام این باور اشتباه بین کشاورزان است. تمام هدف کشاورزان برای آتش زدن کاه و کلش، آماده سازی زمین برای کشت دوم به ویژه محصول پاییزه است.
آلودگی هوا، تخریب محیط زیست، و حتی آلودگی روستاهای نزدیک مزارع از جمله خسارت هایی است به دلیل آتش زدن مزارع ایجاد می شوند. این اقدام از سویی دیگر باعث بروز مشکلات زیست محیطی زیادی برای مردم و اکوسیستم منطقه خواهد شد.
به همین منظور خبرنگار ما به سراغ رئیس اداره محیط زیست شهرستان سرپل ذهاب رفته و توصیه های لازم به کشاورزان منطقه را نیز جویا شد:

شهرام مظفری زاده در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: حرارت تولید شده توسط سوزاندن کاه در زمین های کشاورزی با وسعت زیاد خود به خود باعث تخریب محیط زیست اطراف شده و آلاینده های محیطی را نیز افزایش می دهد.
وی افزود: یکی دیگر از اثرات مضرسوزاندن بقایای گیاهی به هم خوردن چرخه زندگی حشرات مفید و از بین رفتن میکروارگانیسم های زنده مانند باکتری ها، قارچ ها، انواع کرم ها و کنه های مفید در خاک است که با کاهش جمعیت آنها از میزان عملکرد محصول کشاورزی نیز تا حد زیادی کاسته می شود.
وی گفت: این درحالی است که می توان با مدیریت بهینه و فرآوری بقایای گیاهی علاوه بر حفظ خاک و افزایش بهره وری درصد بالایی از کمبود علوفه و سوء تغذیه دام ها را مرتفع کرد.
مدیرجهاد کشاورزی سرپل ذهاب در ادامه اذعان داشت: روی آوردن کشاورزان به آتش زدن بقایا کنترل آفات و علف های هرز، پاک شدن سریع زمین از بقایای گیاه قبلی و آسان شدن عملیات شخم برای محصول بعدی است.

پور مراد جانی اثر سوزاندن بقایای گیاهی بر روی خصوصیات خاک های زراعی را مهم خواند و گفت: سوزاندن بقایای گیاهی باعث افزایش حساسیت به فرسایش و کاهش رطوبت خاک به هنگام کشت محصول جدید می گردد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تصریح کرد: با برگزاری کارگاه های ترویجی و آشنا کردن کشاورزان با اثرات مخرب این عمل، تهیه ماشین آلات مناسب جهت مدیریت بقایا، آموزش روش های صحیح مدیریت آفات و علف های هرز به زارعین و همچنین آشنا کردن آنها با سایر روش های مدیریتی بقایا نظیر مالچ، کلش و شخم زدن بقایا، گام های موثری در جهت کاهش عملیات سوزاندن بقایا در شهرستان برداشته شده است.
سرپل ذهاب در غرب استان کرمانشاه دارای بیش از85هزارنفر جمعیت دارای 44هزار و 500هکتار اراضی کشاورزی و باغی است که از این میزان 35هزار و 900هکتار آن زیر کشت گندم آبی و دیم و جو است.
انتهای پیام/*